06-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bebekler İçin Mama Tarifleri ( ÖNEMLİ )
İshale Karşı Tuz Şeker Eriyiği
Eczanelerde hazır olarak da satılmaktadır Acil durumlarda evde de hazırlayabilirsiniz
- 5 su bardağı kaynatılmış soğutulmuş su
- 2 çorba kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı yemek karbonatI
Meyve Püresi
Ek gıdalara geçişin 2 ayında uygulanabilir Bebek önceden tüm bu meyvelere alıştırılmış olmalıdır
Soyulmuş bir elma, yarım muz, 2 kuru incir, yarım su bardağı suda kısık ateşte pişirilir Pişince cam süzgeçten geçirilip suyu ilave edilir
Sütlü Maydonoz Püresi
Ek gıdalara geçişin ikinci ayında uygulanabilir
2 çorba kaşığı irmik, 2 çay bardağı su ile pişirilir İyice pişince yarım çay bardağı süt ilave edilir 1 çay kaşığı sıvı yağ ile 1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz eklenir
Havuç Püresi
Ek gıdalara geçişin ilk ayında uygulanabilir
1 havuç yarım litre suda pişirildikten sonra püre haline getirilir İçine kızarmış ekmek, 1 kaşık ufalanmış peynir ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı eklenir
Ispanak Püresi
Ek gıdalara geçişin 2 ayında uygulanabilir
Bir buçuk su bardağı sebze suyuna bir çorba kaşığı pirinç unu ilave ederek 15 dakika pişirilir Üzerine 2 çorba kaşığı haşlanmış elde küçük parçalara ayrılmış ıspanak eklenerek 5 dakika daha pişirilir Daha sonra rendelenmiş peynir ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenir
YOĞURTLU SEBZE ÇORBASI
Ek gıdalara geçişin ilk ayında uygulanabilir
- 1 kepçe yoğurt
- 1 patates ( ve daha önce bebeğe tattırılmış çeşitli sebzeler)
- 1 yemek kaşığı buğday veya pirinç unu
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Az miktarda tuz
Yoğurt su ile sulandırılır, sebzeler doğranır, tahıl grubundan birisi ve sıvı yağ ilave edilerek pişirilir
SEBZE ÇORBASI
Verilen malzemeler 2 porsiyona göredir
- 1 küçük havuç
- 1 orta boy patates
- 1 orta boy domates
- 1 yemek kaşığı (mercimek, bulgur, veya pirinç)
- 1 yemek kaşığı sıvı yağı
- Az tuz
Sebzeler küçük küçük doğranır, 1 yemek kaşığı tahıl unu, 1 yemek kaşığı sıvı yağ , az tuz konularak pişirilir Cam süzgeçten geçirilir
1 tatlı kaşığı kıyma da eklenebilir
KARIŞIK SEBZE MAMASI
Başlangıçta koyu çorba, ilk haftadan sonra koyu püre şeklinde hazırlanır
- 3 fincan su,
- bir tutam tuz,
- 2 orta boy havuç,
- 1 orta boy patates
50 dakika ağzı kapalı bir kapta pişirilir Cam süzgeçten geçirilerek hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır
Bir hafta sonra:
Bu sefer havuçlar ve patatesler ezilerek püre şekline getirilerek cam süzgeçten geçirilir İçine yine irmik katılarak hazırlanır
İki hafta sonra:
Yukarıdakilere ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ilave edilir Elde edilen püreye 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika daha pişirilir
Her gün yeni olarak maydanoz, ıspanak, domates enginar v b sebzeler eklenerek, besin zenginleştirilr
Üç hafta sonra:
Yukarıdaki şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı pastörize tereyağı eklenir
SEBZE SUYU
6 aylık bebekler için, ek gıdalara ilk geçişte sebze suyu ideal besindir
- 5 su bardak su
- 1 havuç
- 1 patates
- 1 dilim kabak
- birkaç yaprak marul
- 1 elma kabuğu
Yukarıdaki besinler kısık ateşte pişirilir Arzu edilirse az miktarda tuz ve adaçayı eklenebilinir
|
|
|