Konu
:
Hamilelikte Faydalı ve Zararlı Besinler
Yalnız Mesajı Göster
Hamilelikte Faydalı ve Zararlı Besinler
06-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Hamilelikte Faydalı ve Zararlı Besinler
Hangi gıdalar bebek için gereklidir?
Protein: Gebelikte protein gereksinimi
kansızlık olmaması için artar
Protein az alınırsa demir eksikliği anemisi gelişip
düşüklere neden olabilir
Özellikle hayvansal kaynaklı protein alınmasına özen gösterilmelidir
Ancak; anne ideal kilosundan daha fazla bir kiloda hamile kaldı ise; yağ oranı düşük proteinli gıdalar tercih edilmelidir
Proteinli gıdaların pişirilme teknikleri de annenin kendisini iyi hissetmesi için önemlidir
Buğulama
haşlama
ızgara ve fırında pişirilenler tercih edilmeli
yağda kızartmalardan kaçınılmalıdır
Protein İçeren Gıdalar: Kırmızı et
Tavuk eti
Hindi eti
Devekuşu eti
Balık
Yumurta
Peynir çeşitleri
Kurubaklagiller
Mantar
Vitaminler: Bütün vitaminler anne ve bebeği için gerekli olduğu gibi özellikle;
C vitamini: Proteinlerle birlikte alınırsa demir emilimini arttırır
Annenin hastalıklara karşı direncini yükseltir
Vücutta depolanan bir vitamin olmadığından meyva ve sebzeler aracılığı ile taze olarak alınmalıdır
Pişirme ve uzun süreli bekletmelerde ciddi kayba uğrar
• Turunçgiller
• Lahana
• Çilek
• Domates
• Karnabahar
• Patates
• Kırmızı ve yeşilbiber iyi bir C vitamini kaynağıdırlar
Folik asit: ‘Spina bifida’ yani sinir sistemi hastalığını önlemenin en etkili yoludur
Taze yeşil yapraklı sebzeler iyi bir folik asit kaynağıdırlar
vitamin kaybı olmaması için iyi yıkanmış çiğ sebzeler aracılığı ile ya da buharda az pişirme tekniği ile tüketilmelidir
• Yeşil yapraklı sebzeler
• Fındık
• Yerfıstığı
• Karnıbahar
• Kepekli ekmek folik asit kaynağıdırlar
Hurma: İçerdiği vitamin deposu nedeniyle gebeler için gerekli bir meyvedir
Özellikle doğuma yakın tüketilmesi içerdiği besinlerin; Oksitosin hormon salgısını arttırması nedeniyle doğumu kolaylaşmasını sağlar
Yağlar:Tüketilen günlük enerjinin %30 unu oluşturan yağların;%10 unun doymuş yağlardan
%10 unun tekli doymamış yağlardan
%10 unun çoklu doymamış yağlardan alınması vücut için gereklidir
Doymuş yağlar;et
süty
yumurta gibi gıdalardan da az yağlı bile olsalar alınmış olacağından ayrıca margarin ya da tereyağ tüketmeye gerek yoktur
Karbonhidratlar :Vücudun temel enerji ihtiyacı karbonhidratlardan sağlanır
Yani ekmek –pilav-makarna tüketimine dikkat edilmeli
tüketilecek olan miktarlar diyetisyeniniz tarafından belirlenmelidir
Fazla kilolu hamilelerin saf karbonhidratlardan kaçınması gerekir
Kansızlık varsa
kepekli karbonhidratlardan kaçınılmalıdır
Posalı (lifli) Gıdalar : Günde 40 gr lif tüketmek gebelikte kabızlık oluşumunu
engellediği gibi kansere karşı bariyer oluşturur
Taze sebze ve meyveler lif açısından zengindir
Kalsiyum: Annenin kemik sağlığını koruması;bebeğin 8
hafta da başlayan diş ve kemiklerinin oluşması için kalsiyum gereksinimi önemlidir
İhtiyacınız
normal ihtiyacınızızn iki katına çıkacağından tüketime özen gösterilmelidir
Kalsiyum içeren gıdalarüt-yopurt-peynir-kefir dir
Yeşil yapraklı sebzelerde de az miktar da kalsiyum bulunur
Su : Gebelikte kabızlığın önlenmesi
sırt ağrılarının oluşmaması için su tüketimi çok önemlidir
Günlük su ihtiyacı ortalama 1
5-2 litre kadardır
Şeker:Enerji ve tatlı ihtiyacı için sofra şekeri yerine pekmez
bal gibi besinlerden faydalanmak daha yararlıdır
Saf şeker hiçbir besleyici değeri olmayan enerji kaynağıdırlar
Gebeler için önerilmeyen besinler:
• Katkı maddeleri içeren gıdalar
• Dondurulmuş yiyecekler
• Açıkta satılan gıdalar
• Açık süt-peynir ve çiğ etlerden yapılmış gıdalar
• Koyu çay
kahve
kakao
Son araştırmalar özellikle kahvenin erken doğum riski oluşturduğu yönündedir
• Bitki çayları: Doktorunuz ve diyetisyeninize danışmadan tüketilmesi önerilmemektedir
Çayların içeriğindeki bazı etken maddeler sizi olumsuz etkileyebilir
• Tuz: Vücutta aşırı tuz tüketimi ödem oluşmasına yani şişliğe neden olacağından böbrekleriniz zarar görüp sizi hastalandırabilir
• Gazlı içecek ve meşrubatlar: Boş enerji kaynağı olup;annenin gereksiz kilo almasına neden olurlar
• İyi yıkanmamış sebze ve meyvalar: Üzerlerinde kalabilecek kimyasal atıklar
bakterilerden dolayı zarar verebilirler
• İyi pişmemiş etler: Gıda Zehirlenmesine neden olabilir
• Maydonoz: Fazla maydonoz tüketimi erken doğumu tetikleyebilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul