06-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gebelikte Proteinin Önemi
Gebelikte Proteinin Önemi
protein nedir - gebelikte protein ihtiyacı - hamilelikte beslenme - hamileler için örnek beslenme listesi
Protein; Et ve türevleri, süt ve türevleri, yumurta, kuru baklagiller, proteinden zengin gıdalardır Uterusta gelişmekte olan fetus protein depolar ve gelişim süreci sonunda ( 37 - 40 hafta ) 9 25 gr protein biriktirmiş olur Bu nedenle gebenin hem bu depolomaya cevap vermek ve hem de kendi ihtiyacını karşılayabilmek için protein gereksinimi fazladır
Gebelikte gerekli besin ihtiyaçlarının karşılanması için hazırlanmış günlük bir örnek yemek listesi ;
Sabahleyin ;
Domates veya salatalık : 1 adet
İyi pişmiş yumurta : 1 adet
Peynir veya çökelek : 1 kibrit kutusu kadar
Çavdar ekmeği : 1 dilim
Bal veya reçel : 1 tatlı kaşığı
Şekersiz süt : 1 bardak
Öğle :
Etli sebze yemeği : 1 tabak
Yoğurt : 1 Kase
Yeşil salata : İsteğe bağlı
Çavdar ekmeği : 2 dilim
İkindi ;
Elma, şeftali, portakaldan : 1 adet
Pestil, bastık, kuru yemiş : 1 adet
Akşam ;
Kıymalı, cevizli kepekli makarna : 1 tabak
Yoğurtlu havuç veya kabak salatası : 1 kase
Meyve : 1 tane
Ekmek : 2 dilim
Yatarken ;
Süt : 1 su bardağı
sütlü tatlı : 1 kase
Hamilelikte üzerinde önemle durulması gereken konulardan biride ne kadar su içilmesi gerektiğidir Çünkü hamile kadının temel ihtiyaçlarından birisi de sudur Vücudumuzun yüzde 70'ini oluşturan suya olan gereksinim hamilelikte çok daha artar Su plasenta içindeki sıvıda yaşayan bebek ve böbreklerini daha süratlı bir biçimde temizlemek zorunda olan anne için vazgeçilemez bir ihtiyaçtır Bu nedenle de hamilelik sırasında ne kadar su içilirse o kadar faydalıdır
Besinlerin hazırlanmasında dikkat edilecek kurallardan bazıları ;
Besinlerin hazırlanmasında, pişirilmesinde, saklanmasında ve servisinde sağlık kurallarına uyulmalıdır Besinlerle alınan zararlı öğeler gebelikte fetüse, emzikliklikte de süt aracılığıyla bebeğe zarar verebilir
Tarım ürünlerinde haşere öldürücü ilaçlar atıldığından, özellikle sebze ve meyveler yıkanmadan yenmemelidir Hazırlama ve pişirmede besinlerin besin değerini azaltıcı işlemlerden kaçınılmalıdır Besinler uygun koşullarda saklanmalıdır Besinleri kirleten mikroorganizma ve kimyasal öğeler anneye zarar vermeyebilir, fakat fetüs ve bebek için çok tehlikeli olabilir Sofrada iyotlu tuz kullanmaya özen gösterilmelidir
alıntı
|
|
|