Konu
:
Çocuğunuz üstün zekalı olabilir; peki ne yapacağınızı biliyor musunuz?
Yalnız Mesajı Göster
06-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Uzmanlar yaşıtlarından farklı üstün özellikler gösteren çocuklarını dikkatli gözlemlemeleri konusunda ebeveynleri uyarıyor
Özel eğitim verilmeyen üstün özellikli çocukların eğitim ihtiyaçlarının karşılanmaması durumunda yeteneklerinin zamanla körelebildiği belirtildi
Doğuştan gelen üstün zihinsel özellikleri ve yetenekleriyle yaşıtlarından farklı özellikler sergileyen üstün çocuklar
kendilerini farklı kılan özellikleri olumlu yönde geliştirebilmeleri için özel bir eğitim programına ihtiyaç duyuyor
Hiperaktiflikleri (aşırı etkinlik) nedeniyle ebeveynleri ve çevresi tarafından 'haşarı' olarak nitelendirilebilen üstün özellikli çocuklar
karşılaştıkları baskı nedeniyle doğuştan gelen üstün özelliklerini çoğu zaman geliştirme imkanı bulamayabiliyor
Sakarya Bilim ve Sanat Merkezi'nde psikolojik danışman olarak görev yapan Yıldıray Çamdeviren
AA muhabirine yaptığı açıklamada
üstün çocukların zihinsel
görsel
işitsel ve sportif yetenekleriyle akranlarından ayrıldığını söyledi
Üstün özellikler taşıyan bireylerin sergiledikleri farklı davranışlarla fark edilebileceğini ifade eden Çamdeviren
şunları söyledi:
''Her yaş grubunda üstün diyebileceğimiz bireylerin farklı özellikleri var
Genelde bu çocuklar erken konuşmaya başlar
Gelişimleri akranlarına göre çok hızlı olur
Sosyal çevreyi algılamaları da üst düzeyde
empati (duygudaşlık) yetenekleri çok yüksek
Karşı taraftakilerin hislerini ve düşüncelerini anlayabiliyorlar
Zihinsel hesap becerileri de yüksek oluyor
4 yaşındaki bir çocuk rahatlıkla 2
sınıf düzeyindeki zihinsel matematik becerilerine sahip olabiliyor
Hiçbir çevre faktörü olmasa bile ekseriyeti okuma yazmayı öğrenebiliyor ya da okuma yazma düzeyine gelebiliyor
Bu şekilde karşımıza çıkabiliyor
Çok hareketli oluyorlar ve sürekli merak ediyorlar
araştırıyorlar
''
-''HİPERAKTİF ÇOCUKLARA YÖNELİK YANLIŞ KANI''-
Toplumda hiperaktif çocuklarla ilgili yanlış bir kanı bulunduğuna dikkati çeken Çamdeviren
hiperaktif olarak tabir edilen hareketli çocukların üstün özellikli olarak algılanmasının yanlış olduğunu vurguladı
Yapılan araştırmalara göre toplumda 15 yıl önce her 100 erkekten 4'ünün hiperaktif olduğunun belirlendiğini kaydeden Çamdeviren
şöyle konuştu:
''Günümüzde bu oranın arttığını görüyoruz
Farklı fiziksel etkenlerin ve çevre faktörlerinin verici mesajlarının çok fazla olması nedeniyle hiperaktif çocukların oranında da bir artış var
Şu anda erkek çocuklar için yüzde 12
kız çocukları için yüzde 8 düzeyinde ifade ediliyor
15 yıl önce kız çocuklarında yüzde 2 düzeyindeydi
araştırmalar bu yönde
Genelde aileleri ve toplumu yanıltan bir şey de hareketli çocuğun zeki çocuk olarak düşünülmesi
Bu
halen devam ediyor
Aslında hareketli çocukların tamamı zeki değildir
Nöro biyolojik bir rahatsızlığı olabileceği gibi
üstünlüğü itibariyle devam ettiği öğretim programının kendisine çok basit gelmesi ve dikkati üzerine çekebilmek ya da farklı uğraşı alanları oluşturabilecek hareketlenme yaşıyor da olabilir
Bunların çok iyi ayırt edilmesi gerekiyor
''
Çocuklarının üstün özellikleri olabileceğinden şüphelenen ailelerin rehberlik araştırma merkezlerine ya da hastanelerdeki psikologlara başvurmaları gerektiğini ifade eden Çamdeviren
üstün zihinsel özelliklerin psikometrik testlerle doğru şekilde belirlenebileceğini belirtti
-''HER YAŞ GURUBUNUN YÜZDE 3'Ü ÜSTÜN ÖZELLİKLİ OLABİLİYOR''
Milli Eğitim Bakanlığı'nın
üstün çocukların eğitimiyle ilgili son yıllarda önemli çalışmalar yaptığını hatırlatan Çamdeviren
üstün yetenekli öğrencilerin eğitim gördüğü bilim ve sanat merkezlerinin ülke genelinde 65'e ulaştığını kaydederek
''Bilim ve sanat merkezleri örgün yapıya devam eden çocukların
arta kalan zamanlarda proje temelli çalışmalar yaparak
bilimsel tabanlı çalışma metotlarını
prensiplerini öğrenebilecekleri bir kurum olarak çocuklara ciddi anlamda hizmet veriyor
Bilim ve sanat merkezleri bir okul ve dershane olmadığı halde
üstün çocukların eğitim ve öğretimlerine ne kadar yansıdığına ilişkin ciddi veriler elde ettik
Bu merkezlerde üstün çocuklar nasıl çalışmaları gerektiğini bilimsel yönden öğreniyorlar'' diye konuştu
Araştırmacıların kesin olarak bilinmemekle birlikte
her yaş grubundaki bireyler arasında yüzde 3'e yakın kesimin üstün özellikli olabileceğini belirttiğine işaret eden Çamdeviren
''Her yaş gurubunun yüzde 3'ünün üstün özellikli olduğu söyleniyor
Anne ve babaların çocukları konusunda ciddi eğitim almaları gerekiyor
Çocuk denilen kavramın ne olduğuna yönelik bilgi sahibi olmaları gerekiyor
Normal bir insan yavrusunun özelliklerinin nelere işaret edeceğini bilirseniz ve bunun üzerinde performans görürseniz çocuğunuzun üstün olduğunu kavrayabilirsiniz'' şeklinde konuştu
-''WISC-R' IQ TESTİNDE 130 PUAN ÜZERİNDE ALANLAR ÜSTÜN'' TESTİ''-
Üstün zihinsel özellikler taşıyan çocukların ''WISC-R'' testiyle IQ seviyelerinin ölçülebileceğini dile getiren Çamdeviren
sözlerini şöyle tamamladı:
''Bu test 6 yaşından 18 yaşına kadar olan bireylerde kullanılabiliyor
Bugün tüm dünyada en yüksek düzeyde kullanılan ve güvenilirliği en geçerli bir ölçümdür
Genelde toplumun büyük bir kısmı 90 ile 110 arasındaki puana tekabül ediyor
Bunları normal olarak nitelendiriyoruz
Üstün olarak nitelendirdiğimiz çocuklar ise 110 ile 130 puan arasındaki öğrenciler değil
IQ olarak ifade ettiğimiz tanımlamanın kastettiği
çok üstün sınıftaki bireylerimiz 130 puanın üzerindeki bireylerdir
Puan yükseldikçe deha olarak nitelendirdiğimiz bireyler ortaya çıkıyor
Her çocuk bu puanı aldığı halde
beklenen davranışı sergileyebiliyor mu
Sergileyemiyor
Neden? Çünkü normal bireylere göre ayarlanmış bir eğitim programında çocuklarımız maalesef köreliyorlar ve normalleşmeye yüz tutuyorlar
''
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul