Konu
:
Bebekler İçin Çorba Tarifleri
Yalnız Mesajı Göster
Bebekler İçin Çorba Tarifleri
06-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bebekler İçin Çorba Tarifleri
Bebekler İçin Çorba Tarifleri
Bebek Çorba Tarifleri
Çocuklar için Çorba Tarifleri
Bebek ve çocuklarınıza hazırlayabileceğiniz vitamin dolu çorba tarifleri
Balıklı Bebek Çorbası
•200 gram dil balığı
•1 küçük havuç
•1 küçük patates
•1 avuç doğranmış dereotu ve maydanoz
•1/4 küçük kırmızı soğan
•1
5 yemek kaşığı kırmızı mercimek
•300 ml sıcak su
Balık çorbasının yapılışı:
Balığı iyice yıkayıp üstünü geçecek kadar su ile tencereye koyun
balık kaynamadan beyazlaşır beyazlaşmaz o suyu dökün ve tencereye tekrar 300 ml sıcak su koyarak balığı pişirin
Balığın piştiğini bir çatalla anyabilirsiniz yaklaşık 10 dakikada pişiyor
Pişen balığı tencereden çıkarıp suyunu süzün ki suda kılçık kalmasın
Tencerede az yağda soğanı hafifçe kavurun ardından sırasıyla havuç ve patatesi katın
Birkaç dakika çevirdikten sonra balık suyunu ilave edin
Su kaynayınca içine otları ve mercimeği koyun
kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirin
Bu arada haşladığınız balık etini ayıklayıp pişmeye yakın tencereye ilave edin
Çorba pişince blendırdan geçirerek bebeğinize yedirin
afiyet olsun
(pişirme esnasında su az gelirse sıcak su ilave edin)
Not: Bebeklere inek sütü 1 yaşından önce verilmemelidir
Not: Çocuklara TUZ 12
aydan sonra çok az olarak verilebilir
Sütlü Çorba
(1 porsiyon)
1 çay bardağı süt (100 cc)
1 yemek kaşığı silme pirinç
Domates suyu (50 cc)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI : bir tencereye süt konur 1 silme yemek kaşığı pirinç unu
yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir
1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilerek çocuğa yedirilir
Un katılmadığında çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir
Terbiyeli Tel Şehriye Çorbası
Malzemeler
1 tatlı kaşığı tereyağ
2 Bardak et veya tavuk suyu
1 Adet küçük boy domates
1 Kahve fincanı tel şehriye
maydanoz
Tuz
Terbiyesi İçin;
1 Adet yumurta sarısı
3-4 damla limonun suyu
1 Çorba kaşığı un
1 Çorba kaşığı yoğurt
Hazırlanışı
Bir tencereye tereyağını koyarak eritin
Yağ eriyince rendelenmiş 1 adet domatesi ilave edin
Domatesler eriyip
salça haline gelene kadar arada bir karıştırarak pişirin
Domatesler pişince et suyunu
şehriyeyi ve tuzu katıp yaklaşık 20 dakika kısık ateşte pişirin
Kıyılmış maydanozu katıp bir taşım daha kaynatın
Yumurta sarısını
limon suyunu
unu ve yoğurdu bir kasede iyice çırpın
Çorba suyundan bir kepçe alarak azar azar ve sürekli karıştırarak terbiyeye ilave edin
Çok kısık ateşte kaynayan çorbaya terbiyeyi yavaş yavaş ve çorbayı sürekli karıştırarak ilave edin
Kısık ateşte bir taşım kaynatıp
ateşi kapatın
Terbiyeli Sebze Çorbası
Malzemeler
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kaşığı un
1 küçük kuru soğan
yarım adet pırasa
yarım adet havuç
yarım su bardağı bezelye
yarım adet patates
2 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı süt
Tuz
Terbiyesi için
Yarım çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
Yarım adet limon suyu
Yarım demet dereotu
Yapılışı
Kuru soğanı yemeklik doğrayıp
pırasaları ayıkladıktan sonra kıyın
Havucun ve patatesin kabuklarını soyduktan sonra küçük küpler halinde doğrayıp
patatesleri kararmamaları için su dolu bir kapta bekletin
dereotunu ayıkladıktan sonra ayrı ayrı kıyıp
tabaklara alın
Derin bir tencerede tereyağını kızdırıp
içine kuru soğan ilave edip
soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun
Soğanlar pembeleştikten sonra içine kıyılmış pırasaları ekleyip
sote edin
Pırasalar sönünce içine doğranmış havucu
bezelyeleri ve patatesi ekleyip
kavurmaya devam edin
Daha sonra içine unu ilave edip
unun kokusu çıkana kadar kavurun
En son olarak sebzelerin içine tavuk suyunu
sütü
tuz ilave edip
çorbayı bir taşım kaynatın
Çorba kaynarken küçük bir kasede yoğurdu
limon suyunu
ve yumurta sarısını bir çırpıcı veya mikser yardımı ile karıştırın
Çorbayı ateşten indirmeden terbiyeyi içine karıştırarak bir taşım kaynatın
Terbiyeyi ekledikten sonra çok kaynatırsanız eğer çorba kesilir
Pişen çorbayı servis tabağına alıp
üzerini taze dereotu ekleyin
Kış Çorbası
Malzemeler
1/2 çay bardağı Pirinç
bir parça tavuk göğsü
1 adet küçük patates
1 adet küçük havuç
1 adet küçük kereviz
bir kaç damla limon
1 yumurtanın sarısı
İnce kıyılmış maydanoz
Yeteri kadar tuz
Hazırlanışı
Pirinci ve tavuk göğsünü ayrı yerlerde haşlayın
Küp şeklinde doğradığınız patates
havuç ve kerevizi tavuk etiyle beraber bir tencereye koyun
Sebzeler iyice pişince
haşlanmış pirinçleri ve tuzu da ekleyin
Bir kabın içinde çırptığımız yumurtayı ve limon suyunu çorbanın kaynayan suyuyla karıştırın ve bu karışımı çorbaya ekleyin
Çorbayı süzgeçten geçirin
üzerini kıyılmış maydanoz ile süsleyin
Karnabahar Çorbası
Malzemeler
bir kaç parça karnabahar
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı ayçiçek yağı
1 çay bardağı süt
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı arpa şehriye
bir kaç dal maydanoz
Tuz
Hazırlanışı
Unu sıvı yağda hafif kavurun
Üzerine suyu ve sütü boşaltıp
pürüzleri giderene dek karıştırın
Bu arada karnabaharı küçük çiçeklere ayırın
Tencereye arpa şehriyesi ile birlikte atın
Kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin
Şehriyeler ve karnabahar piştiğinde
ateşten almadan hemen önce maydanozu kıyıp çorbaya karıştırın ve ocaktan alın
Tuz ilave edin
ekliyoruz
Domates Çorbası – Sütlü
Malzemeler
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 Çorba kaşığı un
1 Adet olgun domates
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
Tuz
Hazırlanışı
Tereyağını tencereye alıp
eritin
İçine unu ilave edin ve hafifçe sararana dek kavurun
İçine ılık su ve sütü azar azar ekleyin
Topaklaşmaması için devamlı karıştırın
Domatesleri rendeleyin tencereye ilave edin
Tencerenin kapağını çorbanın taşmaması için hafifçe aralık bırakarak 10-15 dakika pişirin
Tuzunu ayarlayın
Yayla Çorbası
İçindekiler
3/4 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı su
1 yemek kaşığı pirinç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı un
Yapılışı
Pirinç ayıklanır
yıkanır ve su ile haşlanır
Ilımaya bırakılır
yoğurt ve ezilmiş un eklenir
Karıştırılarak pişirilir
yağ eklenir
İrmikli Çorba
1 küçük patates
1 küçük soğan
1 kaşık irmik
1 kaşık zeytinyağı
1 yemek kaşığı kıyma
Bütün malzemeyi bir bardak suyla pişirip süzgeçten geçirerek bebeğinize yedirebilirsiniz
Tarhana Çorbası
Yoğurt (150 cc) (bir buçuk çay bardağı)
Buğday unu (2 yemek kaşığı)
Değişik sebzeler
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI
Malzemenin hepsi az su eklenerek karıştırılıp pişirilir
Ocaktan inmeye yakın
az zeytinyağı eklenir
Tarhana Çorbası
İçindekiler
1 su bardağı su
1/2 yemek kaşığı tarhana
1 tatlı kaşığı yağ
Yapılışı
Tarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir
yağ eklenir
Tarhana acısız olmalıdır
Pirinç-Mercimek Çorbası
İçindekiler
1/2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1/2 yemek kaşığı pirinç
1
1/4 su bardağı su
1 çay kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
Mercimek
pirinç ayıklanır
yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır
Yumuşayıncaya kadar pişirilir
yağ eklenir
Çorba
pirinç yerine bulgur konarak da yapılabilir
Mercimek Çorbası-2-
(2 porsiyon)
2 yemek kaşığı mercimek
1 boy havuç
1 küçük boy patates
¼ küçük dilim soğan
1 çay bardağı su
HAZIRLANIŞI: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek
2 çay bardağı su konur
1 küçük boy havuç
patates ve soğan rendelenip
1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip pişirilir
Semizotu Çorbası
200 gr semizotu
1 orta boy rendelenmiş patates
1 orta boy rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1
5 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Zeytinyağında domates
patates ve semizotunu bir kaç dakika pişirin
Sıcak suyu katın ve kaynamaya başlayınca mercimekleri çorbaya ilave edin
15 dakika kadar kaynatın
Çorbanız koyu olursa bir miktar daha sıcak su ilave edin
İlk aylarda bebeğiniz yeni yemek yemeğe başladığında pütürlü ve katı yiyeceklerden pek hoşlanmayabilirler
Bu durumda çorbayı tel süzgeçten geçirerek yedirmeyi deneyebilirsiniz
Sebze Çorbası-1-
İlk haftadan sonra hafta hafta ilaveler yapılarak hazırlanır
3 fincan su
bir tutam tuz
2 orta boy havuç
1 orta boy patates 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir
Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir
Süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır
1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır
Yukarıdaki gibi pişirilir
Havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre şekline getirilir
Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde mamanın hazırlanması tamamlanır
3 çay fincanı su
bir tutam tuz
1 orta boy patates ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler (örneğin ilk gün 3-4 yapraklı maydanoz
ertesi gün bir kaç yaprak ıspanak
ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 enginar
ertesi gün 1/4 domates) eklenir
Elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika pişirilir
Yukarıdaki şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı tereyağı katılır
Sebze Çorbası-2-
İçindekiler
2-3 yaprak ıspanak
1 küçük patates
1/4 kabak
1/4 havuç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı su
Yapılışı
Sebzeler yıkanır
kabuklu sebzeler soyulur ve doğranır
Küçük bir tencerede kaynamakta olan suya salınır
Su
sebzelerin üzerini örtecek kadar olmalıdır
Ateş kısılır
sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir
Pişmiş sebzeler ezilerek süzgeçten geçirilir
1 çay kaşığı yağ eklenir
Not: Patates yerine 1 tatlı kaşığı pirinç veya kırmızı mercimek de eklenebilir
Sebze Çorbası -3-
(2 Porsiyon)
1 küçük boy havuç
1 orta boy patates
1 orta boy domates
1 yemek kaşığı mercimek
bulgur veya pirinç
1 yemek kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI :sebzeler iyice yıkanarak küçük küçük doğranır
1 yemek kaşığı tahıl unu
1 yemek kaşığı zeytinyağıyla pişirilir
Tel süzgeçten geçirilerek çocuğa verilir
1 tatlı kaşığı tavuk eti yada dana kıyma katılabilir
Bebeklere et suyu verilmesi düşünüldüğü kadar yararlı değildir
etin kendisinin ezilerek verilmesi besleyicidir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul