06-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bebek Beslenmesi
0-1 yaş çocuklara verilecek yiyeceklerin hazırlanması yetişkinler için hazırlanan yiyeceklerden farklılık gösterir
Bu farklılıklar :
Yeni doğan bebeklerin emme ve yutma refleksi daha fazladır Ancak altıncı aydan sonra besinleri ağzından çevirerek kısmen çiğner
Esas çiğneme dişlerin çıkmasından sonra yani, 1 yaşından sonra başlar Bu nedenlerle ilk bir yaşına kadar besinler, sulu, ezilerek, yumuşak şekilde verilir
1 yaşından sonrada kemikli, büyük parçalı etler, kızartma, kavurma türü ve acılı besinler verilmez
Sindirim sistemi enzimleri bazı besinlerin sindirimi için yeterli değildir Özellikle unlu besinlerin sindirimi dördüncü aydan sonra başlar ve yaşına kadar giderek normale ulaşır Bu nedenle unlu besinler dördüncü aydan sonra verilmelidir
Yağ sindirimi normal olmakla birlikte fazla yağlı yiyecekler çocukların ishal olmasına sebep olur İshal yağdan eriyen vitaminlerin kullanılmasını engeller
Fazla şeker ve şekerli besinler de ishale neden olduğu gibi, dişlerin sağlığı için de önemlidir
Besin Grubu Günlük Miktar
1 - 2 yaş 3 - 6 yaş
1-Süt ve ürünleri -Kemik gelişimi ve sağlığı için
gerekli kalsiyumun en iyi kaynağı
500ml 500ml süt veya yoğurt
25 gr peynir 100 gr süt yerine geçer
2-Et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagil, fındık vb
- Protein, demir,çinko ve bazı B vitaminlerinden zengin
Kurubaklagil, fındık, fıstık gibi yiyeceklerde
E vitamini ve magnezyum, yumurtada
A vitamini var
60-70 gr 90-100 gr
1 adet yumurta , 1 kaşık kıyma veya
küçük parça et, balık eti, tavuk, 3-4 kaşık
kurubaklagilli bir yemek
3-Taze sebze ve meyveler -
Havuç ve yeşil yapraklı sebzeler A vitamininden,
portakal, mandalina vb meyveler ile yeşil yapraklı
sebzeler,çilek, domates, kivi C vitamininden zengin olup
taze sebze ve meyveler E vitamini, folat ve
riboflvinden de zengindir
250 gr 300 gr
4-5 kaşık pişmiş yemek veya salata,
büyüklüğüne göre 2-3 adet meyve,
(turunçgil, domates, şeftali, elma vb )
4-Tahıllar - Ekmek, bisküvi vb - Pirinç, bulgur, makarna, un,
Enerji kaynağı, biraz protein
ve bazı B vitaminleri sağlar, bulgur en değerli olanıdır
40 - 50 gr 50 - 100 gr
1-2 dilim ekmek, 4-6 kaşık pilav veya makarna,
dolma ve yemek, kek, kurabiye içinde

Çocuk besinlerini 3 esas 1-2 ara öğünde almalıdır 3 ana öğünde 4 gruptaki besinlerden biri yer almalıdır Her gruptan besin bulunursa çocuk iyot ve D vitamini dışındaki vitamin ve mineralleri yeterince alabilir Çocuk uygun aylarda güneşten yararlandırılmalı kışında D vitamini verilmelidir Yemeklerde iyotlu tuz kullanılmalıdır
|
|
|