Konu
:
4-5 yaş çocuk beslenmesi nasıl olmalı?
Yalnız Mesajı Göster
4-5 yaş çocuk beslenmesi nasıl olmalı?
06-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
4-5 yaş çocuk beslenmesi nasıl olmalı?
amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü�nden Dyt
Ayça Ilıca Murat bu dönemde doğru beslenme alışkanlıkları kazanma konusunda anne
baba ve aile büyüklerinin önemli birer örnek teşkil ettiğini söylüyor
Çocuklarda okul öncesi dönem olarak da adlandırılan 4-5 yaş
evde kazanılan doğru beslenme alışkanlıklarının yerleştiği
bu alışkanlıkların okul dönemindeki yeme davranışlarınıda etkilediği hatta yetişkin birer birey haline gelindiğinde oluşabilecek sağlık sorunlarıyla bile ilinti olduğu bilinen bir süreçtir
Bu yaş grubundaki çocukların günlük olarak her besin grubundan tüketmesi sağlanmalıdır
Bu besin grupları süt ve süt ürünleri
et grubu
sebze �meyve grubu
yağ grubu ve tahıllardan oluşmaktadır
Yapılan fiziksel aktivite göz önünde bulundurularak çocukların günlük beslenme düzeni ayarlanmalıdır
Bu dönemde özellikle dikkat edilmesi gereken bir nokta kahvaltı yapma alışkanlığının oluşturulmasıdır
1-2 dilim peynir çeşitleri
tam tahıllı ekmek
zeytin
pekmez-bal
süt
haftada 2-3 kere yumurta veya omlet
taze meyve
evde yapılmış kuru meyveli kek veya börek çocukların kahvaltılarında olabilecek gıdalardır
Bu yaş grubu çocukların oldukça aktif oldukları ve gelişimlerinin en yüksek düzeyde seyretti düşünülerek gereksinimleri karşılayacak hem besleyici değeri yüksek hem de çocukların severek tüketebileceği gıdalarla beslenmesi gerekmektedir
Her zaman olduğu gibi her öğün kendi içerisinde yeterli miktarlarda karbonhidrat
protein ve yağ içermelidir
Mutlaka kahvaltı arkasına ara öğün
öğle yemeği
bunu takip eden 1 veya 2 küçük ara öğün ve akşam yemeği okul çocuğunun gereksinimlerini karşılayacak yemek sistemidir
Özellikle çocukların ana öğünlerde temel besin grubumuz olan ekmek ve ekmek türevi olan çorba � pilav � makarna gibi gıdalar
et/ tavuk haftada en az 1 gün balık ve mevsiminde olan herhangi bir sebze yemeği
bunun yanında oldukça önemli kalsiyum kaynakları olan süt ve yoğurt hem ana öğünlerde hem de ara öğünlerde tükettirilmelidir
Büyüme ve gelişme sırasında vücutta meydana gelen bir çok mekanizmada proteinlere önemli görevler düşer
Eğer vücudumuz protein alamazsa vücut hücreleri yenilenemez
Bu durumda büyüme yetersiz kalır
Vücut için temel protein kaynakların yiyeceklerimizden sağlanır
Proteinler bitkisel ve hayvansal kaynaklar olmak üzere iki kaynaktan elde edilir
Hayvansal kaynaklar yumurta
et
tavuk
balık
deniz ürünleri
süt
y oğurt gibi kaynaklardır
Proteinlerin bitkisel kaynakları ise kurufasuyle
nohut
mercimek gibi kurubaklagiller ve tahıl ürünleridir
Tabii bunların dışında hayatın başlangıcında aldığımız en değerli protein kaynağı anne sütüdür
Hayvansal kaynaklı proteinlerin biyoyararlılığı yüksektir
Yani vücudumuz bu proteinlerden daha çok yararlanır
Bitkisel kaynaklı proteinlerin vücut tarafından kullanımı ise daha düşüktür
Hayvansal besinlerin içinde proteinin vucüt tarafından en iyi kullanıldığı gıdalar anne sütü ve yumurtadır
Her ikisinde de bulunan proteinlerin neredeyse tamamı vücudumuz tarafından kullanılır
Bu yüzden yumurta ve anne sütündeki proteinler �örnek protein � olarak adlandırılırlar
Çocuklarda büyümenin devam etmesi sebebiyle protein gereksinimi fazladır
Her yaş grubu için protein gereksinimi farklıdır
Alınan protein kaynaklarının vücudun kolay kullanabileceği kaynaklardan olması gerekir
Bu nedenle bitkisel kaynaklı proteinlerle beraber hayvansal kaynaklı proteinler de beslenmede kullanılmalıdır
Proteinin eksik alınması çocuklarda büyümeyi ve zihinsel gelişimi etkileyebilir
Büyüme-gelişme sorunları oluşabilir
Ayrıca proteinin vücutta bir çok önemli reaksiyonda yer aldığını düşünürsek bu reaksiyonlarda da aksamalar gerçekleşebilir
Çocuklar genellikle renkli yiyecekleri severler
Bu nedenle özellikle et yedirmekte zorlanıyorsanız köftesini sebzelerle karışık pişirebilirsiniz veya tabağını renkli biberlerle
havuçla süsleyebilirisiniz
Ancak çocuklar çoğu zaman ailenin beslenme alışkanlıklarını örnek alırlar
Örneğin akşam yemeği için çocuğunuza etli bezelye gibi yemekler yapıyor ama siz bu yemeği sevmediğinizi söylüyorsanız O da yemeyecektir
Bu yüzden özellikle yemek seçen çocuğunuzla beraber sofraya oturmaya ve aynı yemekten yemeye özen göstermelisiniz
Proteinli gıdaların yapısı yüksek ısıda bozulur
Bu nedenle yüksek ateşe maruz kalmaması ve kavrulmaması gerekir
Orta veya kısık ateşte pişirilmesi daha doğru pişirme teknikleridir
Ayrıca et
tavuk gibi gıdaların yağda kızartılması durumunda zararlı bazı kimyasal maddeler oluşur
Bu maddeler özellikle kanserin öncü maddelerini oluşturabilir
Bu nedenle et
tavuk gibi gıdaları kızartmak yerine haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilebilir
Balıklar buğulama yapılabilir veya fırında pişirilebilir
Yumurta haşlanırken de rafadan değil tam olarak haşlanmalıdır
Böyle pişirilirse proteinin vücut tarafından kullanımı daha fazla olur
Bu yaş grubunda anneleri en çok üzen ve telaşlandıran konulardan bir tanesi çocuklarının iştahsız olup yemek yememeleridir
Çocuğumu doyuramıyorum
aç kalıyor düşüncesiyle ne yapacaklarını şaşıran anneler
doğru sandıkları bir çok yanlış yaparak yemek yemeği
ya çocukları için işkence haline getirirler yada kendileri için büyük bir tehdit unsuru oluştururlar
Çocuklarda iştahı etkileyen en büyük etkenlerden birisi öğün aralarında abur-cuburla karnını doyurmalarıdır
Buna bağlı olarak doygunluk hissi hisseden çocuk ana öğünlerde yemek yemeği rededicektir
Oyalamak için ana yemek öncesi çocuğunuzun eline tutuşturduğunuz bir gofret veya bir dilim kek onu tıkayacak ve sofrada yiyecekleri reddetmesine neden olacaktır
Bu tip durumlarda çocuğun sofra düzenine alışık olması çok önemlidir
Çocuğunuz bir yaşına geldiğinde artık aile sofranıza oturur hale gelmeli ve yemek zamanının aile ile bir araya gelinen
herkesin yemek yediği eğlenceli bir vakit olduğunu öğrenmelidir
Bunun yanısıra çocuğunuz gereksinimlerini karşılayacak küçük ara kahvaltılar yada meyveler
kahvaltı ile öğle yemeği arasında
öğle yemeği ile akşam yemeği arasında verilebilir ancak bu ara öğünler iştahı kapatıcak miktarda ve ana öğün saatine çok yakın olmamalıdır
Ayrıca yemek tabaklarının çocuğunuzun ilgisini çekecek tarzda renkli ve eğlenceli olması
tabağına yiyebileceği kadar yemek konması çocuğunuzun çok daha istekli yemek yemesini sağlayacaktır
Bunların dışında çocuğunuzla beraber alışveriş yapmanız
sofra hazırlanırken yardım istemeniz hatta onunda yemek hazırlanmasında katkıda bunmasına fırsat tanımanız çocuğunuzun yemek yeme isteğini artırıcı yönde olumlu etkiler oluşturacaktır
Yemek öncesi çocuğunuzun hem temizlik hem de kendisini daha zinde hissetmesi için elini yüzünü yıkaması faydalı olacaktır
Çocuğunuz çok yorgun ve uykusuzsa yemek yemesi konusunda ısrarcı olmayın
Çocuğunuzun yemeği reddetmesindeki diğer en önemli etmen ise aynı biz yetişkinlerde olduğu gibi iştahsız olmasıdır
Özellikle hasta ve ateşi yükselmişse
diş çıkartıyorsa
yorgun yada uykusuzsa
alışmış olduğu düzen değişmişse çocuğun iştahında azalma gözlenebilir
Bu dönemde de telaşlanmadan hacmi küçük ama içeriği çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılayacak
normalde de yemekten hoşlandığı yiyecekleri görsel açıdan da ona hitap edecek eğlenceli tabak süslemesiyle yine ısrarcı olmadan yemesini sağlayabilirsiniz
Tüm bunlara rağmen çocuğuz da kilo kaybı gözlemliyorsanız
yemek yemeği şiddetle reddediyor ve yediklerini çıkartıyorsa mutlaka vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanız faydalı olacaktır
Sağlıksız beslenen çocuklarda görülebilecek en büyük sağlık sorunu çağımızın hastalığı obezite ve ardından gelebilecek obezitenin yol açtığı genç yaşta oluşabilecek kalp damar hastalığı
diyabet
tansiyon
böbrek fonksiyonlarında bozukluk
mide rahatsızlıkları
demir eksikliği ve bu eksikliğin neden olabileceği bir çok hastalık görülebilir
Bunun yanısıra yetersiz beslenme sonucu gelişim bozuklukları ve konsantrasyon problemleriylede sıklıkla karşılaşılmaktadır
Amerikan Hastanesi
Beslenme ve Diyet Bölümü
Dyt
Ayça Ilıca Murat
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul