06-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Giresun Tatil Rehberi / Giresun Tatil Rehberi HAKKINDA / Giresun resimleri
COĞRAFYA
Şehir, Aksu ve Batlama Vadileri arasında denize doğru sokulan bir yarımada üzerinde kurulmuştur Doğu Karadeniz'in tek adası olan Giresun Adası sahilden yaklaşık 2 km uzaklıktadır Giresun ve çevresindeki dağlar, vadiler ve dik kıyılar geniş yer kaplar İl topraklarının omurgasını teşkil eden Giresun Dağları kıyıdan 50-60 km uzaklıkta denize paralel bir duvar halinde uzanarak ili bir çok yerden farklı iki kesime ayırır
Giresun iklimi bitkilerin yaşayıp gelişmesine elverişli olduğundan, ormanlar deniz kıyısından başlayarak 2000 metre kadar yükselir, bölgenin karayele açık olması bitki örtüsünün gür olmasını sağlar İlin güney bölgelerinde daha çok bozkır bitki örtüsü ön plana çıkar
Giresun'un yer aldığı Doğu Karadeniz Bölgesi ülkenin en çok yağış alan bölgesidir İklim özellikleri ve doğal bitki örtüsü bakımından Giresun'un kuzey ve güney kısımları birbirinden farklılık gösterir Ilıman iklimin hakim olduğu ilde yazlar genellikle orta sıcaklıkta kışlar ise ılık geçer
TARİHÇE
Hititlerden sonra, Frig, Miletos, Bizans,Selçuklu ve Osmanlılar şehre hakim olmuşlardır
NE YENİR?
Giresun denilince akla karalahana ve hamsi gelir Bunun yanında mısır unundan yiyecekler yapılır Yemeklerden bazıları; Karalahana Çorbası, Karalahana Diblesi, Isırgan Püresi, Mısır Ekmeği, Fasulye Turşusu, Kiraz Duzlaması ve Pezik Mıhlamasıdır
Giresun'dan Yemek Tarifleri
Isırganotu çorbası
Malzemeler:
250 gr ısırganotu
1 adet büyük boy soğan
1 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı un
2 kahve fincanı su
2 kahve fincanı süt
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı krema veya süzme yoğurt
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
tuz karabiber
Hazırlanışı: İncecik doğranmış soğan hafif ateşte pembeleştirilir Un eklenir ve kavurmaya devam edilir Su ve tuz ilave edildikten sonra 1-2 dakika iyice karıştırılır Daha sonra doğranmış ısırganotu ilave edilir Bu şekilde 10 dakika kadar kaynatılır Süt eklendikten sonra birkaç dakika daha kaynatmaya devam edilir Yumurta sarısı ve krema (veya süzme yoğurdu) ayrı bir yerde çırpılır Servis yaparken kaselere alınan çorbanın üzerine hazırladığınız terbiyeden dökülür Dilerseniz rendelenmiş kaşar ile de süslenebilir
Fasulye dible
Malzemeler:
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı yıkanmış pirinç
1 kg taze fasulye
1/2 çay bardağı zeytin yağı
2 su bardağı su
tuz karabiber
Hazırlanışı: Fasulye, soğan ve havuçlar ince ince doğranır Doğranan bu sebzeler tencereye alınır, üzerine pirinçler, tuz karabiber serpilir, zeytin yağ ve su ilave ederek pişirilir Soğuduktan sonra servis yapılır
Hamsi böreği
Malzemeler:
1 kg hamsi
2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 demet maydanoz
2 adet soğan
2 yemek kaşığı kuşüzümü
1 kesme şeker
1 çay bardağı mısır unu,
tuz karabiber
Hazırlanışı: Hamsiler temizlenip kılçıkları çıkarılır Pirinç yumuşayıncaya kadar haşlanıp süzülür Soğanlar inci ince doğranır, maydanozlar temizlenip kıyılır Haşlanmış pirince soğanlar, kuşüzümü, şeker, maydanoz, yağın 1/3'ü ve tuz karabiber ilave edilir, iyice harmanlanır Yağın geri kalanı fırın tepsisine dökülür hamsilerin yarısını mısır ununa bulanıp tepsiye dizilir Üzerine pirinçli harç dökülür Kalan hamsiler de unlanıp pirincin üzerine dizilir Bu şekilde orta hararetli fırında 20 dakika pişirilir
YAPMADAN DÖNME
Giresun Kalesini, yaylaları ve müzeyi,
Giresun pidesi, yaylada et, alabalık ve yöreye özgü yemeklerin (Kara lahana çorbası, karalahana diplesi, hamsi ve balık çeşitleri) yemeden,
Fındık, Peştemal ve Kazancılar Çarşısı'nda satılan el yapımı hediyeliklerden satın almadan dönmeyin






|
|
|