06-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Pileki Mağarası -Rize İyidere'deki 'Pileki Mağarası-Pileki Mağarası Rize
Pileki Mağarası
Rize'nin Trabzon sınırındaki şirin ilçesi
Mağaralar beldesi  
Mağaralar binlerce yıl öncesinden beri 1970'li yıllara kadar el emeği göz nuru ile oluşturulmuş, el emekleri bir geçim kaynağı olmuş yöre sakinleri için
O mağaraların içinde en büyüğü yöre de "Pileki Mağarası" olarak adlandırılanı türizme açılıyor
Mağaranın şu ana kadar geziye açılan bölümün uzunluğu 1500 metreyi geçmiş olup çalışmalar devam etmekte


Mağara insan eliyle yapılmış olup; bölge halkı tarafından pileki taşı çıkartılmak için M Ö 2300'li yıllradn son 30 yıla kadar kullanılmıştır Ancak, teknolojinin gelişmesi ve alışkanlıkların değişmesi nedeniyle artık buradan taş çıkartılmıyor
Mağaranın içinde bir çok tünel, tünellerin sonunda da boşluklar, boşlukları takip eden tuneller, kuyular ve göller bulunmaktadır
Pileki; bir zamanlar yöre mutfağının omazsa olmazlarındandı Ekmeğin en eski pişirilme şekli olan taş üzerinde pişirme işleminin devamı olarak kabul edilen, içi oyulmuş formda olan pileki özellikle Doğu Karadeniz insanı için önemli bir araçtı
Büyüklüklerine göre laz, yarım, üç çeyrek, kotluk, ikili kotluk gibi isimle anılırdı

Mağaradan çevresi oyularak alınan taşların içleri oyulur, yöre ihtiyacı fazlası deniz yoluyla başka şehirlere pazarlanırdı
Günümüzde kullanan sayısı az olmakla birlikte, bilinirliğini koruyan pilekiler mısır ekmeği pişirmede kullanılırlar Kara taşın oyulması ile elde edilen pileki, bünyesine biriktirdiği ısıyı yavaş yavaş hamura vermesi, kısa sürede soğumaması nedeniyle tam kıvamında bir pişirme sağlar
Yöre halkı tarafından ekmeğe farklı bir lezzet verdiği için önemsenen pilekiyi bugün yapan usta sayısı yok denecek kadar azalmıştır
Mağara güvenli olup, biriken toprağın tamamen çıkarılmasından sonra mağarada pileki taşının çıkarılmasında kullanılan araçlar ile ekmek yapımında kullanılan eşyaların yer aldığı sergide ziyaretçilere açılacaktır Bu sergi mağarada ekmeğin yapımının bütün aşamalarının gösterileceği müze şeklinde olacaktır Mağarada sadece doğal yemeklerin sunulacağı bir restoranda oluşturulacaktır

Evet bilindiği gibi, ekmeği dünyada tanıtan Türklerdir Pleki mağarası, turizmin yanı sıra Türk kültürünün tanıtımında "Ekmek Müzesi" olarak da yerini alacaktır
Pileki mağarasına giderken, dört mevsim, oniki ay, üçyüzaltmışbeş gün yeşil olan bir bölgeden geçiyorsunuz
Pileki Mağarası,Ne maviye ne de yeşile hasret, yeşilin maviyle kucaklşatığı karadeniz gözlerinizin önünde, elinizi uzatsanız, bir adım atsanız sanki karadenize ulaşacaksınız gibi  
sunum ALMİRA
|
|
|