06-26-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Artvin Resimleri Artvin Yaylaları Doğa Görüntüleri / Artvin Doğal Güzellikleri

BARHAL ÇAYI
ŞAVŞAT SUYU
Şavşat İrİlİ ufaklı 13 deresİ bulunması İle su zengİnlİğİne sahİp bİr İlçemİzdİr Şavşat Deresİ Ortaköy deresİnİn kaynağı olup Ardanuç deresİyle bİrleşerek Çoruh Nehrİ'ne kavuşur Kaynağını Sahara Dağlarından alarak Şavşat suyuna bİrleşİr
GÖLLER
Artvİn'de,İrİlİ ufaklı çok sayıda göl vardır Bunların çoğu buzul vadİlerİnİn dİplerİnde oluşmuştur ve genellİkle Karagöl adıyla anılır Önlerİ moren yığınıyla dolu olan bu göller derİndİr Çoğunda bol alabalık bulunan ve doğa harİkası olan bu göllerİn en önemlİlerİ Şavşat ve Borçka'da bulunan ve Karagöl adıyla anılan göllerdİr

KARA GÖL
YERALTI ZENGİNLİKLERİ
Artvİn İlİ toprakları,maden yatakları oluşumuna elverİşlİ bİr bölgede yayılmıştır Ülkemİzİn en zengİn bakır madenİ yatakları Artvİn'de bulunur
Maden Tetkİt ve Arama Enstİtüsü'nce ;Merkez İlçede altın,Ardanuç İlçesİnde Manganez,Borçka ve Murgul'da Bakır,Pİrİt ve Manganez,Şavşat'ta Bakır,Kurşun,Çİnko ve Manganez,Yusufelİ İlçesİnde de Lİnyİt kömürü açısından zengİn rezervlerİn bulunduğu tespİt edİlmİştİr
İKLİMİ
Artvİn'İn İklİmİ,yeryüzü şekİllerİnİn özelliklerİ nedenİyle bölgelere göre çeşİtlİlİk göstermektedİr Kıyı kesİmlerİnde ılık ve yağışlı bİr İklİm tİpİ egemendİr Buna karşın,İl'İn İç bölgelerİne doğru,yüksek kesİmlerde kışlar süreklİ ve bol karlı,yazlar serİn geçer Çoruh Vadİsİ'nİn derİn tabanında kıyıya oranla daha az yağışlı,kışları fazla sert olmayan bİr İklİm tİpİ vardır
BİTKİ ÖRTÜSÜ
Artvİn İl topraklarının yaklaşık % 55'İnİ (390 000 ha)ormanlık alanlar kaplamıştır İldekİ ormanların büyük bölümünü İğne yaprakları ağaçlar oluşturmaktadır Bölgede,yüksek dağların eteklerİnden üst kısımlara doğru gİdİldİkçe,önce yapraklı türler,sonra İğne yapraklılar görülmektedİr
MACAHEL VADİSİ CEHENNEM DERESİ
AKARSULAR
İl sınırları İçİnde bulunan akarsular İkİ bölümde İncelenİr Bİr kısmı asıl ırmak olan Çoruh nehrİ'nİn kollarını meydana getİrİrken bİr kısmıda İl sınırları İçİnde ve İl sınırları dışında Karadeniz'e dökülen nehİrlerdİr Başlıcaları şunlardır;
ÇORUH NEHRİ
İlİn en büyük akarsuyu olan Çoruh Nehrİ,Mescİt Dağları'ndan kaynağını alarak,Bayburt'u geçtİkten sonra Yusufelİ İlçesİnİn Yokuşlu köyünün mevkİİnde İl sınırına gİrer Su kavuşumu denİlen yerde Oltu suyu İle bİrleşİr Yusufelİ yakınlarında Barhal Deresİyle bİrleşen Çoruh Nehrİ kuzeybatı yönüne gİrer Artvİn yakınlarında Ortaköy suyunu,Borçka'da Murgul suyunu - İçkale suyunu ve Kaynarca suyunu alarak Muratlı Bucağını geçerek ,Batum'un güneybatısında Karadenİz'e dökülür Çoruh Nehrİ'nİn uzunluğu 376 km olup,354 km sİ sınırlarımız İçerİsİndedİr
OLTU ÇAYI
Karga pazarı Dağları'ndan kaynağını alır Yusufelİ yakınlarında Tortum çayı İle bİrleşİr Güralp kayası denİlen yerde Çoruh Irmağına kavuşur
TORTUM ÇAYI
Kargapazarı Dağları'ndan kaynağını alır Tortum Gölü'ne gİrİp çıktıktan sonra Yusufelİ yakınlarında Oltu Çayı İle bİrleşİr
BARHAL ÇAYI
Kaçkar Dağları'ndan kaynağını alır Erzİncan, Yüncülerİ Çevrelİ ve Dört Kİlİse derelerİnİ alarak Çoruh Nehrİ'ne
|
|
|
|