06-26-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şakirin Camii Ve Mimarisibib Resimleri -Şakirin Camii Ve Mimarisinin Tasarımı ve İci
Şakirin Camii’nin tasarımı gibi, gelenekselle modern buluştuğunda böyle oluyor galiba
Yabancı basının bu camiye ilgisi, bir tasarımcı olarak yurtdışında aldığınız ödüllerden sizi bilmelerinden mi, yoksa doğrudan İslam, kadın ve camiyi bir araya getirişinizden mi?
Bizi tanıyanların dışında da bir ilgi oldu tabii İngiliz basını bizi, işlerimizi bilir Zaten BBC radyosuna verdiğim Boğaz ve çocukluğum üzerine bir ses kaydının etkisi oldu Oradan aldıkları bilgiyle BBC camiyle ilgilendi ve bütün dünya duymuş oldu İngiltere’den iki ödülümüz var, onlar bizi sahiplenirler, hatta kendi memleketimizden daha çok ödüllendirdiler bizi Bilumum Almanya gazeteleri, dergileri; İsveç’ten geldiler sonra… Türkiye’de haber olmamızsa Le Monde’un üçüncü sayfasında çok büyük bir haber çıkmasıyladır

Yabancı basınla konuşurken kendinizde Batı’da yanlış tanınan İslam’a dair bakışı düzeltmek gibi bir misyon hissediyor musunuz?
Aynen Bu hiç sorulmamıştı, çok iyi oldu Aslında burada asıl teşekkürü aile adına Gazi Bey’e (Şakir) etmek lazım Bunu bana sağlayan sonuçta o oldu Fakat birden yabancı basın, televizyonlar bu konuyla ilgilenmeye başlayınca kendimi İslam namına cevap veriyor buldum “Bu benim saham değil” diyerek, teologlara, Hüseyin Atay’a danıştım doğrudan Bu iş verildiğinde gerçekten çok heyecanlandım Ama camiyi kullanacak cemaatin yanlış anlamayacağı, bir taraftan yenilik getirirken, bir taraftan onları dışlamayacağı bir tasarım olması için epey zorlandık Aslında kendimizi çok fazla kasmışız Birçok şeyi tasarladıktan sonra alanın uzmanlarından ‘Neden olmasın’ diye cevap aldık İlahiyat Fakültesi Dekanı Mustafa Fayda da aynı yaklaşımdaydı

Bu olmaz’ dedikleri bir detay oldu mu?
Hayır olmadı, ama yön gösterdikleri oldu Ben cami seven, tasarımlarında camilerden zaten etkilenen bir insanım; camilerde çok çalıştım, yabancı bir konu değil bana Ama tabii İslami hayat tarzını bilmek başka, tasarım yapmak başka Hata yapmamak için kendimizi çok gerdik

İçten içe tarihe geçiyormuşsunuz gibi bir duygu var mı?
Onu sonradan fark ettim Evet, öyle bir duygu çok var Ama inanılmaz yüksek bir stresi de var Çünkü bir kere… Ay, arada böyle oluyor (Birden gözlerinden yaşlar boşanıyor, bir süre duruyoruz ) Çok mühim bir işmiş, sonradan anladım Modern tasarımda tanıdığım çok kıymetli mimarlar, tasarımcılar varken bize böyle bir fırsatın verilmiş olması çok heyecanlandırdı tabii Fakat bunları düşünürken birden kadınlık namına bir soruya cevap verirken buldum kendimi Sonra İslamiyet’le ilgili sorular… Benim öyle bir kimliğim de yok, birikimim de… Ama birdenbire mecbur da kalabiliyorsunuz
|
|
|