Yalnız Mesajı Göster

Erzincan Tatil Rehberi / Erzincan Tatil Rehberi

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Erzincan Tatil Rehberi / Erzincan Tatil Rehberi



COĞRAFYA
Erzincan ili genellikle dağlar ve platolarla kaplıdır Dağ sıraları arasındaki çukurlarda yer alan ovalar ve düzlükler boğazlarla birbirine bağlanmış durumdadır Ovalar ile dağ sıraları arasına akarsularca yarılmış, dalgalı platolar yerleşmiştir
Erzincan'da ve Tercan çevresinin genel bitki örtüsü steptir Yüksek dağların üzerinde çalılıklara ve meşeliklere rastlanır Erzincan'ın batısında yer alan ve özellikle Refahiye'den başlayıp Kemah, Kemaliye çevresine kadar çam korulukları, meşelikler ve çalılıklara geniş ölçüde rastlanmaktadır İlin en büyük akarsuyu Karasu Irmağıdır
Erzincan karasal iklim özelliğine sahiptir Erzincan çevre illere göre daha uzun ve sıcak yaz mevsimi yaşamaktadır

TARİHÇE
Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Erzincan, yüzyıllar boyu canlı bir tarihi ve kültürel yaşam sürmüştür Tunç Çağı'ndan beri bir yerleşim olduğu tespit edilen Erzincan, Urartu, Med, Pers, Helen, Roma ve Bizans egemenliğinde kalmıştır 1071 den sonra Türklerin eline geçerek Mengücek, Selçuklu ve Eretna dönemlerini yaşamıştır 1473 yılındaki Oltukbeli Savaşı ile Osmanlı hakimiyetine girdi I Dünya Savaşında işgale uğrayan Erzincan 13 Şubat 1918 de Türk Ordusu tarafından
kurtarıldı

NE YENİR?
Yöre mutfağı yemek türleri bakımından zengindir Bunların çoğunluğunu hamur işleri oluşturur Eşgili, kesme çorba (un çorbası) yaprak sarma başlıca yemek türleridir Ayrıca su böreği ve özellikle kete ve tatlılar çokça tüketilen hamur işleridir

Erzincan'dan Yemek Tarifleri

Sırın
Malzemeler :
2 bardak un
3 kaşık tereyağı
1 bardak pekmez
Tuz
Hazırlanışı: Un ve tuz suyla hamur haline getirilir Hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır, bezeler kalın yufka halinde açılır Yufkalar kızgın saç üzerinde pişirilir Soğumasını önlemek için kalın bir bez içinde saklanır daha sonra , tereyağının eritilerek içine pekmez karıştırılmasıyla elde edilen karışım ile her iki tarafı yağlanır Yağlanan yufka iki parmak genişliğinde katlanarak rulo haline getirilip, 2-3 cm kalınlığında kesilip tepsiye dizilir Üzerine tekrar pekmezli tereyağı dökülür

Gasefe
Malzemeler :
1/2 kg kayısı kurusu (yarma)
2-3 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Hazırlanışı : Kayısı kurusu bol su ile yıkanıp temizlenir Bir tencerede üzerini örtecek kadar su konur, kayısı kuruları yumuşayıncaya kadar pişirilir Ateşten alınarak dinlenmeye bırakılır Dinlenen kaysı süzgeçten süzülür, servis tabağına alınır Üzerine tavada kızdırılmış tereyağı gezdirilir, iri kıyılmış cevizler üzerine serpildikten sonra servis yapılır

NE ALINIR?
El bakırcılığı (semaver, tepsi, biblo, duvar tabağı, şekerlik, vazo gibi anı ve süs eşyası), halı dokumacılığı Erzincan'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır
Erzincan tava leblebisi ile Erzincan Tulum Peynirinin Erzincan'da yapılacak alışverişlerde alınması tavsiye edilir

YAPMADAN DÖNME
Altıntepe şehir kalıntılarını gezmeden,
Mama Hatun Kervansarayını, Terzi Baba Türbesini ve Kemah Kalesini görmeden,
Erzincan Girlevik Şelalesinin karşısında de alabalık yemeden,
Esentepe'den şehrin görünümü izlenmeden,
Ekşisu mesire alanında kaynağından maden suyu içip, doğal jakuziye girmeden,
Erzincan bakır el sanatları ve Erzincan tava leblebisi ile Erzincan Tulum Peyniri almadan dönmeyin


















Alıntı Yaparak Cevapla