Konu
:
Doğal Salisilatlar
Yalnız Mesajı Göster
Doğal Salisilatlar
06-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Doğal Salisilatlar
Salisilat yapısındaki maddelere (başlıca asetil salisilik asit
yani aspirin) karşı aşırı duyarlılık salisilat intoleransı olarak adlandırılır
İntolerans olan kişilerde
salisilatların küçük dozları bile ürtiker
anjioödem ve astım atağı gibi şikayetlere neden olmaktadır
Salisilatların en önemli kaynağı kuşkusuz ilaçlardır: Acetyl-salicylic acid (aspirin)
Methyl salicylate
Sodium salicylate
Benzyl salicylate
Choline salicylate
Disalcid ethyl salicylate
İsoamyl salicylate
Magnesium salicylate
Octylsalicylate
Phenylethyl salicylate
Salicylate
Salicylic acid
Salicylaldehyde
Salicylamide
Salsalate
Diğer bir önemli kaynak hazır gıdalardır
Salisilatlar
gıda endüstrisinde çeşitli amaçlarla kullanılan önemli bir katkı maddesidir
Başka bir kaynak ise doğal gıdalardır
Salisilatlar birçok bitki tarafından yapılan doğal kimyasal bir maddedir
Bitkilerin salisilatları kendilerini zararlı böceklerden korumak için ürettikleri düşünülmektedir
Genellikle bitkilerin köklerinde (patates
turp)
kabuklarında (patlıcan) ya da yapraklarında bulunmaktadır
Doğal salisilatlar ve aspirinin duyarlı kişilerdeki etkileri aynı mıdır? Bu konu tartışmalıdır
Ancak kronik ürtiker veya aspirine bağlı astım şikayetleri olan hastalarda
doğal salisilatlardan sakınmak faydalı olmaktadır
Çünkü salisilat duyarlılığı yüksek olan kişilerde çok küçük dozlar bile bazen sorun oluşturabilmektedir
Peki gıdalar ne oranda doğal salisilat içermektedir? Aşağıdaki tabloda gıdalardaki doğal salisilat miktarları miligram olarak verilmiştir
ÖNEMLİ BİR AYRINTI:
Verilen değerler gıdaların "taze" şekilleri içindir
Pişirme işlemi ile doğal salisilat miktarı düşmektedir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul