06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gıda Renkleri ve Anlamları
Renkler sadece yiyecekleri hoş göstermez Renklerine göre özel besleyicilikleri vardır İşte renklerine göre gıdaların yararları  Unutulmaması gereken ise, bir yiyeceğin rengi daha koyuysa daha fazla besleyici olduğu
Kırmızı
Kırmızı renkli yiyecekler likopen bakımından zengin ve kanser riskini azaltıyor
Kırmızı renkli yiyeceklerin başında domates, karpuz, pembe greyfurt sayılabilir
Mor
Mora yakın yiyecekler de, aynı özelliğe sahiptir Üzüm, kırmızı şarap, böğürtlen, ahududu ve kırmızı elma bu tür yiyeceklerin başında gelir
Portakal sarısı
Bu tür yiyecekler alfa ve beta keroten içeriyor, kanserin yayılmasını önyeici ve hücreleri yenileyici  Havuç, mango, kış meyveleri ve tatlı patates
Sarı ve portakal sarısı
Bu tür yiyecekler başta C vitamini olmak üzere hücreleri koruyor ve beta-kriptoksin gibi bir çok bağışıklıkla ilgili mineraller içeriyor Portakal, yeşil fasulye ve avakado bu grupta anılıyor
Sarı ve yeşil
Bu tür yiyecekler lutein, keraten içeriyor ve göz sağlığı için yararlı
Ispanak ve diğer yeşil sebzeler, taze mısır, yeşil fasulye, taze baklagiller ve avakado bu tür yiyeceklere örnek
Yeşil
Yeşil renkli yiyecekler ise, genlerin bozulmasını engelliyor, kemik kanserine ve diğer kanserlere karşı önleyici özellik taşıyor Brokoli, brüksel lahanası, karnıbahar, lahana bu tür besinlerin başında geliyor
Beyaz/Yeşil
Bu tür yiyecekler hücrelerin ince zarını koruyor Soğan, sarımsak, kereviz, armut, beyaz şarap bu grupta yer alıyor
|
|
|