06-25-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şifalı Bitkiler - Şifalı Bitkiler Hakkında -P-
Pelin (pelinotu) : Bileşikgiller familyasından; boş arazilerde kendiliğinden yetişen, çok acı ve keskin kokulu otsu bir bitkidir Saksılarda da yetiştirilir Birçok türü vardır
Faydası : Bağırsak solucanlarını düşürür Adet söktürür İştah açar Mideyi kuvvetlendirir Ateşi düşürür Fazla miktarda alındığı takdirde zehirler
Peygamberçiçeği (mavi kantoron) : Bileşikgiller familyasından; özellikle ılık bölgelerdeki tahıl tarlalarında yetişen bir bitkidir Çiçekleri mavi veya menekşe rengindedir
Faydası : İştah açar İdrar söktürür Nikris hastalığında faydalıdır Böbreklerdeki kumun dökülmesine yardımcı olur Bazı göz hastalıklarında kullanılır Ağrıları keser Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar Fazla miktarda kullanıldığı zaman kalbe zarar verir
Pırasa (allium porrum) : Zambakgiller familyasından; sebzelik bir bitkidir Soğanı uzun ve göbeklidir Yazın ürün almak için ilk baharda veya güz aylarında; kış mevsiminde ürün almak için ise yaz aylarında ekilir Yurdumuzda kamış pırasası ve kara pırasa denilen çeşidi çok yetiştirilir
Faydası : İdrar söktürür Şurubu göğsü yumuşatır, öksürüğü keser İştahsızlığı giderir Mide rahatsızlıklarına iyi gelir Romatizma, mafsal ağrıları, damar sertliği, böbrek hastalıkları, üremi ve idrar tutukluğunda faydalıdır Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur Suyu yüzdeki sivilce ve lekelere faydalıdır Sinirleri kuvvetlendirir Kabızlığı giderir Basur memeleri için faydalıdır Arı sokmasında da kullanılır
Pirinç (oryza sativa) : Buğdaygiller familyasından; sıcak bölgelerde yetiştirilen bir bitkidir Her başakçığında bir çiçek vardır Tanesi burada meydana gelir İçeriğinde bol miktarda nişasta ve vitaminler vardır Pirinç kabuğundan tabii phytine elde edilir Bu madde, gelişmeye yardımcı olur Zihin açıklığı sağlar
Faydası : Vücuda gerekli olan kaloriyi sağlar Yüksek tansiyonu ve fazla üre miktarını düşürür İshali keser Kaynatılması ile elde edilen su ishal kesici olarak kullanılır Unu, yaraları kurutmak maksadıyla kullanılır
Portakal (citrus aurantium var) : Turunçgiller familyasından bir ağaçtır Boyu 2-10 m arasında değişir Yaprakları sert dayanıklı ve düz kenarlıdır Meyvesi C vitamini bakımından zengindir Kabuğunun altında sarımtırak, bazılarında ise kırmızı renkte sulu ve dilimli bir öz bulunur Kabuklarından portakal esansı elde edilir Eczacılıkta ve gıda sanayiinde kullanılır Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılır
Faydası : Çiçeklerinin kaynatılmasıyla elde edilen su, spazm giderir Kabuklarından yapılan şurup ise, mide hastalıklarında kullanılır Damar sertleşmesini ve felci önler Soğuk algınlığı, grip ve nezlede faydalıdır Yorgunluğu ve sinir bozukluğunu giderir Cildin güzel olmasını sağlar Kansızlığı giderir Hazmı kolaylaştırır Karaciğeri çalıştırır ve safra ifrazatını artırır Ateşi düşürür Nekahat devresini kısaltır Vücuda enerji verir Şeker hastalarına faydalıdır Susuzluğu giderir Zayıflatıcıdır Mide hastalıklarından şikayet edenler portakal yememelidir
|
|
|