06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Jambol Jambol Hakkında Bilgi
Jambol, Jambulbaum, Syzgium cumini
Jambul
Familyası: Mersingillerden, Myrtengewaechse, Myrtaceae
Jambul kabuğu: Syzygii cumini cortex
Jambul meyvesi: Syzygii cumini fructus
Jambul tohumu: Syzygii cumini semen
Jambulun kabuk, meyve ve tohumları çay, tentür ve natürel ilaç yapımında kulanılır
Botanik: Jambolun asıl vatanı Malezya olup buradan dünyanın diğer tropik ülkelerinde yayınlanmıştır Yaprakları geniş mızrak şeklinde, derimsi, 7-15 cm uzunluğunda 3-7 cm genişliğinde, ortada derin bir anadamar, kenarları hafif geri kıvrık, üst yüzeyi parlak, alt yüzeyi mat, koyu yeşil renkli ve kısa saplıdır Çiçekleri 4-8 adeti bir sapta demet gibi bulunur ve herbirinin dört beyaz taç yaprağı ve ortadan 40-60 adet beyaz dölenme tozlukları adeta ışı saçarmış gibi bir görüntü verir Meyveleri önce sarımsı yeşil küçük topuzcuklar şeklinde olğunlaşınca nohut büyüklüğündene ulaşır ve koyu kırmızı renkli vede etkilidir
Birleşiminde:…
Tesirşekli: 
Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2 sınıf bir şifalı bitkidir Jambol yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır Örneğin ağız ve dişeti iltihaplanmasına karşı Papatya-, Beşparmak-, Limon-, Kekik-, Adaçayı-, veya Gökçek İksiri daha etkildir
b-) Komisyon E’nin yayınladığı monografi bildirisine göre akut ağız ve yutak iltihaplanmasına vede ishal’e karşı kulanılılabileceği beyanedilmektedir
c-) Halkarasında: Jambol başta şeker hastalığı, pankreas zafiyeti, pankreas rahatsızlıkları, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, karaciğer ve safra hastalıkları, dermansızlık, depresyon, kabızlık, ishal, ağıziçi ve yutak iltihaplanmasına karşı kulanılır
Çayı: Kurutulmuş jambol kabuğu ve meyvesinden (tohumundan yarım çay kaşığı) bir kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 200-300 ml kaynarsu ilaveederek haşlanır Demlenmesi 5-10 dakikadır bu süre sonunda süzülerek içilebilir
Yantesirleri: Tarife uyulduğunda bilinen bir yantesiri yoktur
Alıntıdır
|
|
|