Prof. Dr. Sinsi
|
Toksin savaşçıları: Lahana, soğan... / Toksin savaşçıları: Lahana, soğan hakkında
Vücudunuzu antioksidan besinlerle destekleyin
Hızlı kent yaşamında solunan kirli hava, besinlerle alınan toksinler, sigara, bakteri ve virüsler nedeniyle bağışıklık sistemimiz aşırı yüklere maruz kalıyor Kötü ve yetersiz beslenme tarzı da düşünüldüğünde antioksidan besinlerin önemi daha bir artıyor
Vücudu antioksidan açısından desteklemek için bitkisel besinlerden yararlanılabilir C ve E vitaminleri, selenyum, çinko, bakır ve manganez antioksidan özelliğe sahip Antioksidan besinlere ihtiyacı olanlar ise şöyle:
• Sebze, meyve ve kuru baklagilleri yeterince tüketmeyenler
• Rafine edilmiş ürünleri (beyaz un, nişasta ve hamurişi) fazla yiyenler
• Sıklıkla fast-food tarzı beslenenler
• Salam, sucuk, sosis gibi şarküteri ürünlerini fazla tüketenler
• Sigara içenler
• Gününün önemli bir kısmını yoğun trafikte geçirenler (egzos gazlarına maruz kalmak, strese girmek nedeniyle)
• Temiz havanın bulunmadığı, kapalı ortamlarda çalışanlar
Bu durumda vücut takviye edilmeli Antioksidan vitamin ve mineraller hap şeklinde de tüketilebilir Ancak bunun için doktora danışılmalı Çünkü bazı antioksidan maddelerin aşırı dozlarda alınması toksik etki yapabiliyor Doğrusu, sağlıklı yeme alışkanlığı edinerek antioksidanları doğal yoldan almak, yani bol sebze ve meyve yemek
Farklı ve çeşitli besinleri tüketerek antioksidan çeşitliliğini sağlamak daha yararlı Böylece antioksidanlar birbirlerinin koruyucu etkilerini artırır Önemli olan, tek bir antioksidanı yüksek miktarda almak değil, farklı kaynaklardan bu ihtiyacı gidermek
Dökülen saç, kırılan tırnak için çinko
Besinler hastalıkları önlüyor
Kemik erimesi ve kırılması: Yetersiz kalsiyum nedendir Süt, yoğurt, peynir ve koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketilmeli
Kemik yumuşaması: Büyük ihtimalle D vitamini açısından yetersiz besleniyorsunuz Somon balığı, yumurta ve peynir yiyin
Gece körlüğü, görme bozukluğu, deride kuruma: A vitaminini yetersizliğinde oluşur Balık yağı, karaciğer, yumurta, sarı-turuncu renkli ve koyu yeşil yapraklı sebzeler yemelisiniz
Aşırı regl kanaması, halsizlik, güçsüzlük: Yeterince demir alınmaması sonucu olur Kırmızı et, yumurta, karaciğer, siyah kuru üzüm ve koyu yeşil yapraklı sebzelerden yeterli miktarda tüketmeye özen gösterin
Yorgunluk, kansızlık, dilde düzleşme, unutkanlık: Folik asit ve B12 vitamininin yetersiz alındığı durumlarda bu tür sorunlarla karşılaşılır Et, yoğurt, yumurta, kuru baklagiller, karaciğer ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri yeterli oranda alınmalı Günde 20 dakika güneşlenilmeli
Depresyon, stres, sinirlilik: B grubu vitaminlerinin yeterli alınmaması durumunda depresyon, stres ve sinirlilik haliyle karşılaşılabiliyor Bu durumda tüketmeniz gereken besinler, tam buğday veya çavdar unundan yapılmış ekmekler, bulgur, kırmızı ve beyaz et, süt, yoğurt ve kuru baklagiller olarak sıralanabilir
Soğuk algınlığı, grip: C vitamininin yeterli alınmaması durumunda bu hastalıklarla karşılaşılırım Korunmak için turunçgiller (portakal, mandalina, limon, greyfurt), patates, domates, kuşburnu ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri (roka, tere, maydanoz) yeterli miktarda tüketilmeli
C vitamini açısından zengin besinleri tüketirken dikkat edilmesi gereken şey, bu vitamin grubunun ısı ve havayla temas halinde besin değerini yitirdiğidir Bu besinleri yemeden hemen önce hazırlayın, çok bekletmeyin Günde 200-300 gram alınması yeterli Yani dört portakal veya 100 gram taze maydanoz yediğinizde günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamış olursunuz
Saç dökülmesi, tırnak kırılması: Büyük ihtimalle çinko açısından yetersiz besleniyorsunuz Et, fındık, ceviz, badem, yumurta ve kuru baklagilleri yeterince tüketmelisiniz
Kolesterol ve kan yağları yüksekliği: Yağlı besinleri fazla tükettiğinizde kaçınılmaz olarak karşılaşacağınız iki sorun Bu yüzden etin, tavuğun yağlı kısımlarını ayırarak yemeklerinizi hazırlayın Mayonez, kaymak, katı yağlar, sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek vBulletin ) kızarmış yiyecekler, yağlı hamur işleri, pastalar ve çikolataları oldukça az tüketmeye özen gösterin
|