Konu
:
Çocuklarda Beslenme - Enerji İhtiyacı -Çocuklara Beslenme Önerileri
Yalnız Mesajı Göster
Çocuklarda Beslenme - Enerji İhtiyacı -Çocuklara Beslenme Önerileri
06-25-2012
#
2
Prof. Dr. Sinsi
Çocuklarda Beslenme - Enerji İhtiyacı -Çocuklara Beslenme Önerileri
Memeyi Elle Sağma Teknikleri
· Sağmaya başlamadan önce;
· Ellerinizi mutlaka yıkayınız
· Sağılan sütü biriktirmek için temiz bir fincan yada geniş ağızlı kavanoz hazır bulundurun
· Sütü sağarken
yanınızda sütün hızlı fışkırdığı durumlarda ellerinizi silmek üzere temiz bir bez yada kağıt mendil bulundurun
· Eger bebeğinizden uzkta iseniz
sütünüzü sağarken bir fotoğrafına bakmak sağmayı kolaylaştırabilir
· Olabildiğince rahat olmaya çalışın
· Ortamın çok sıcak yada soğuk olmamasına dikkat edin
· Çalışan anneler sütlerini sağdıktan sonra
kapağı ve şişesi 5 dakika kaynatılarak mikroplardan arındırılmış cam kavanozlarda saklanmalıdırlar
Anne sütü oda ısısında 6 saat buzdolabı rafında 24 saat
derin dondurucuda 6 ay değerini kaybetmeden bekletilebilir
Saklanan anne sütü hiç bir zaman kaynatılmamalıdır
Bu sütler kullanılmadan önce kavanoz içinde sıcak suda bekletilerek ısıtılmalıdır
Sütün sağılması sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar;
· Küçük parmak göğüs duvarına dayalı ve diğer parmaklar açık bir şekilde memeyi alttan destekleyerek meme ucuna doğru yerleştirilir
İşaret parmağı kahverengi kısmının altında tutulur
· Baş parmak
meme üzerinde kahverengi bölgenin hemen üstüne yerleştirilir
· Baş ve işaret parmaklar alttaki dokuyu hissedecek şekilde hafifçe bastırılır meme dokusundaki küçük kalınlaşmalar yada parmakların arasında üzüm salkımı gibi hissedilen yapılar(süt havuzcukları) bulunmaya çalışılmalıdır
Bunlar genellikle kahverengi halkanın sınırları içinde ve meme başının altındadır
· Süt havuzcuklarından sütü boşaltmak için parmaklar arasında sıkma ve serbest bırakma tekniği uygulanır
Bu hareket düzenli tekrarlanmalı
hızı
basıncı
ritmi anne istegine ğöre ayarlanmalıdır
· Yeterli sütü boşaltabilmek için parmaklar memenin kahverengi kısmının etrafında hareket ettirilmelidir
Bu şekilde memede hazır bulundurulan süt kolayca boşaltılır
· Meme çok hassas bir doku olduğu için
sıvama şeklinde hareketlerden ve sert el hareketlerinden çekinilmelidir
· Genellikle 80-90 ml süt elde etmek için sağma işlemi için 15-20 dakika gerekir
Sağma işleminin başlangıcında süt hemen gelmeyebilir
Bu durumda anneler endişelenmemeli
işleme devam etmelidirler
Sağma tekniğini mükemmelleştirecek bazı ek bilgiler;
· Sağma işleminden önce ılık bir duş alınması veya gögüse sıcak havlu konulması işlemi kolaylaştıracaktır
· Memeyi sıkıp bırakma tekniği uygulanırken
memenizin göğüs duvarına doğru nazikçe bastırınız
· Süt akışını arttırmak için
öne doğru eğilip
memeleri hafifçe sallamak size kolaylık sağlayacaktır
· Memenizi iki yandan hafifçe bastırınız
Bir elinizi düz olarak memenizin üzerine diğerini de yine düz olarak altına yerleştirip
ellerinizi hiç hareket ettirmeden
aynı anda sıkıştırma ve serbestleştirme tekniğini uygulayabilirsiniz
Parmaklarınızla memenin kenarından başlayarak meme ucuna doğru hafif dairesl hareketler yapmanız size yardımcı olacaktır
· Sıkıp bırakma tekniğini yukarıdaki hareketlerle beraber düzenli tekrarlayınız
· İki memedende gelen sütü eş zamanlı olarak ağzı geniş bir kaba sağabilirsiniz
Bunu yapmak için memelerinizi aşağıya doğru sarkıtmak
öne doğru eğilmek gerekiyor
Böylece memenin alt bölgelerinden de sütünüz boşalır
Sütün sağılacağı kabı dizlerinizin arasına koyun
Bu durumda ellerinizi daha rahatça kullanabilirsiniz
6-9 aylık bebekte beslenme:Yalnız anne sütü ile beslenen ek gıdalara en erken 4 aydan sonra başlanır
4-6 ay arasında bebek teterli kilo alıyorsa yanlız anne sütü ile beslemeye devam devam ediniz ve ek besinlere 6 aydan sonra başlayınız
Bu dönemde çocuğunuza verdiğiniz ek gıdalara anne sütünün tamamlayıcısı olduğunu unutmayınız
Ek gıdalara geçişte
özellikle katı gıdaların verilmeye başlandığı dönemde bebekler dilleri ile besinleri itebilir
Bebeklerin istem dışı yaptığı bu hareket genellikle 6 aydan sonra düzelir
Bebeğiniz ek gıdaları sevmedi diye endişelenmeyiniz
Çocukların beslenme durumu en iyi kilo alişları ile değerlendirilir
Bunun için çocuğunuzu düzenli olarak sağlık kontrollerine götürünüz
EK BESİNLER
Çocuğunuzu değişik tatlara ve kıvamlara alıştıran
ileri yaşlar için kolay yeme alışkanlığı kazandıran
besleyici değeri yüksek besimlerdir
Bu dönemde verilecek ek besinler
meyve püresi
sebze püresi
muhallebi
yoğurt
peynir
reçel
bisküvi
ekmek
yumurta gibi yiyecekleri içerir
Ek besinler kaşıkla veya bardakla az miktarda başlanarak verilir
daha sonra öğün haline getirilir
Yeni deneyeceğiniz yiyecekleri çocuk aç iken alışık olduğu yiyeceklerden önce veriniz
Ek besinlerin hepsine aynı hafta başlamayınız
Yeni besinleri en az birer hafta aralıklarla çocuğunuzun beslenme programına ekleyiniz
Yeni verilecek yiyeceklerin alerji yapıp yapmadığına dikkat ediniz
Şüphelenilen gıda çocuğa verilmediği zaman belirtilerin geçip geçmediğini kontrol ediniz
Bebeğinize şekere veya reçele batırılmış yalancı meme vermeyiniz
Çocuğunuzun hoşlanmadığı önemli yiyecekleri 2-3 haftalık aralıklarla zaman zaman tekrar vermeyi deneyiniz
Bebeğinize vereceğiniz tüm yiyeceklerin temiz ve taze pişmiş olmasına dikkt ediniz
Ek gıdalara başladıktan sonra öğün aralarında bebeğinize su verebilirsiniz
18
ayın sonuna kadar kaynatılmış su içiriniz
Meyve suyu ve püresi
Elma
şeftali
üzüm
mandalina gibi meyvaların sular
tercihen püreleri 1 – 2 tatlı kaşığından başlanarak verilir ve yaval yavaş arttırılır
Hazırlanışı: Çocuğa ilk verilecek meyva mevsimine ğöre elma ve şeftalidir
Meyvalar iyice yıkanır
kabukları soyulur
cam rendede rendelenir
Günde bir veya iki kez öğün aralarında olmak üzere yarım muz veya orta büyüklükte bir meyva verilebilir
Meyva suyu ve pürelerine şeker eklenmemelidir
Meyva püreleri yoğur ile karıştırılarak bir öğün olarak verilebilir
Muhallebi: Bebeğiniz 4 – 6 aylıkta başlanır
Genellikle akşam öğünü olarak 18:00- 20:00 saatleri arasında verilir
Muhallebi pastörüze süt yada hazır mamalarla hazırlanabilir
Hazırlanışı: 1 su bardağı pastörüze inek sütü
yaklaşık 3 tatlı kaşığı pirinç unu
2 tatlı kaşığı şeker ile yapılır
pirinç unu soğuk sütün bir kısmı ile iyice ezilir
Kalan süt eklenşr ve karıştırılarak pişirilir
İnmeye yakın şeker ilave edilir
Hazır mama (formül süt) ile hazırlanışı: 1 su bardağı su ve yaklaşık 3 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak su muhallebisi yapılır
Ateşten indirilir
hafif soğuduktan sonra 6 ölçek hazır mama toz halinde katılır
Gerekirse tel süzgeçten geçirilir
Sebze çorbası ve püresi
5-6 aylarda muhallebiye başladıktan 1-2 hafta sonra ancak iyi kilo alan bebeklerde muhallebiden önce genellikle öğle öğününde
1-2 tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılarak verilir
hafta (sebze çorbası): 4 su bardağı su
2 orta boy havuç
1 orta boy patates
1 tatlı kaşığı pirinç konarak 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir
Düdüklü tencerede pişireceksiniz 1 su bardağı su ile 15 dakika pişirmek yeterlidir
Tel süzgeç veya blenderden geçilir
Bu sulu çorba önce yarım çay bardağı ile başlanır
çocuğun isteğine göre yavaş yavaş arttırılarak verilir
Doyacak miktarda yiyebilene dek öğünler anne sütü ile tamamlanır
2
hafta(basit sebze püresi): Yukarıdaki gibi daha az su ile ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı konarak pişirilir
Hauvçlar patetesler tamamiyle ezilerek püre haline getirilir
3
hafta (karışık sebze püresi): Mevsim sebzeleri eklenerek içerik zenginleştirilir
Küçük kaplarda 1-2 gün buzdolabında saklanabilir
Ancak yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak
maydonoz
pazı vBulletin
) günlük ilave edilmelidir
Yeşil yapraklı sebzeleri içeren çorbalar birkereden fazla ısıtılmamalıdır
Bebek 6-7 aylık olunca hazırlanan sebze püresine tepeleme bir çorba kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş) eklenenebilir
YOĞURT
Genellikle ikindi öğününün ek gıdası olan yoğurt
muhallebi yerine de verilebilir
Hazırlanışı: Süt kaynatılır
elin dayanabileceği sıcaklığa (40 c) kadar soğutulur
Bir litre süte
1-2 çorba kaşığı süt içinde sulandırılmış bir çorba kaşığı yoğurt maya olarak eklenir ve yavaşça karıştırılır
Hareket ettirmeksizin sıcak bir yerde 4 saat bekletilir
Kahvaltı
Çocuk yukarıdaki besinlere alıştıktan sonra kahvaltıya başlanır
Hazırlanışı: Hazır mama (formül süt) veye pastörize inek sütü
peynir
reçel yada pekmez ile hazırlanır
Tuzu çıkarılmış peynir ve reçel süt içinde ezilir ve karışıma ekmek içi katılır
Önce 1-2 tatlı kaşığı olarak başlanır ve giderek arttırılır
Bir yaşından önce bal verilmemelidir
Kahvaltıya arzu edilirse 1 çay kaşığı tereyağı eklenebilir
Kavaltı yarım ince dilim ekmek yerine 2-3 bisküvi ilede hazırlanabilir
YUMURTA
Katı pişmiş bir yumurta sarısı çocuk kahvaltıya aliştırdıktan sonra (8
ayda) 1 çay kaşığı olarak beslenme programına eklenir
yavaş yavaş miktarı arttırılır
Bir hafta sonunda bebek tam bir yumurta sarısını yiyebilir
yumurta sarısı
alıştırma süresinde katı daha sonra kayısı kıvamına verilebilir
Alerjisi olmayan çocuklara yumurtanın beyazıda verilir
ET
7-8 aylarda tepeleme çorba kaşığı pişmiş kıyma veya orta boy ince bir biftek veya derisiz tavuk parçası sebze püresi hazırlanırken içine eklenir
TAHILLI ÇORBALAR
Çocuğa değişik tatları öğretmek açısından 8
mercimek
yoğurt yayla
acısız tarhana çorbaları verilebilir
Köfte: Baharatsız olarak hazırlanmış ızgara köfte veya terbiyeli sebzeli köfteler 8
ayda verilebilir
Pilav
makarna ve dolmalar: 8
aydan sonra bebeklerin hareketleri artar
Kalori ihtiyaçlarını karşılamak için 8
aydan sonra pilav
makarna verilebilir
Sebze püresi yerine dolma verilebilir
BALIK(kılçıksız)
8
ayda öğle öğünlerinde püre şeklinde et yerine değiştirilerek verilebilir
KARACİĞER
8
ayda öğle öğünlerinde et ile değiştirilerek 15 günde birkez olmak üzere verilebilir
Hazırlanışı: Kuzu
koyun veya dana ciğeri kullanılır
Karaciğer az tuzlu suda haşlanır zarı çıkarılır ve püre şeklinde sebze püresinin içine eklenir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul