Konu
:
Çocuklarda Beslenme - Enerji İhtiyacı -Çocuklara Beslenme Önerileri
Yalnız Mesajı Göster
Çocuklarda Beslenme - Enerji İhtiyacı -Çocuklara Beslenme Önerileri
06-25-2012
#
4
Prof. Dr. Sinsi
Çocuklarda Beslenme - Enerji İhtiyacı -Çocuklara Beslenme Önerileri
Katı yağlar
Çocuğun beslenmesinde katı yağlar çok önemli görevler üstlenir
Biyolojik açıdan en değerli yağlar
yaşamsal öneme sahip doymamış yağ asitleri (öncelikle linoleik asit)
A
D
E
K vitaminlerini içeren ve sindirilmesi kolay olan yağlardır
Tereyağı
margarin
tohum yağları ve hayvansal yağlar(deri ile et arasındaki yağ tabakası) biyolojik açıdan en değerli yağların başlıcalarıdır
Küçük çocukların ve okul çocuklarının beslenmesinde bu tür yağlara
ekmek üstüne sürülerek ve yemek pişirmede öncelik verilmelidir
Hindistancevizi türü yağlar
sızdırılmış yağlar(donyağı) ve içyağı
küçük çocukların ve okul çocuklarının beslenmesinde daha az yer almalıdır
Tüm besin maddelerinin içinde en çok enerjiye sahip olanı katı yağlardır
1g katı yağda 9
3 kalori vardır
Büyük bir beslenme ihtiyacı
küçük miktarlardaki besinlere katı yağ eklenerek giderilebilir
Albümine ve karbonhidrata göre daha yavaş sindirilebildikleri için yağlar
beslenmede doyurma değerini arttırır
İçine biraz yağ eklenen yemeklerin lezzeti de artar
Çocuklar için hazırlanacak lezzetli
değişik ve besleyici bir yemeğin toplam kalorisinin %35-40’lık bölümünü katı yağlar oluşturmalıdır
Çocuklar yemekte fazla yağdan hoşlanmazlar
Günümüzün beslenme alışkanlıklarına göre
çocukların beslenmesinde yağ oranının çok yüksek olma tehlikesi vardır
Besinlerle birlikte fazla miktarda tüketilen yağ
bedende yağdoku gelişimini destekler
Yağlı sandviçlerle ve tereyağlı ekmeklerle günlük ideal yağ tüketimi kolayca aşılabilir
Sandviç hazırlarken ve yemek pişirirken
katı yağların ve yağ içerikli besin maddelerinin tüketiminde savurganca davranılmamalıdır
Karbonhidratlar
Yeterince karbonhidrat içermeyen besinlerle çocukların beslenebilmesi mümkün değildir
Karbonhidratlar en kolay sindirilebilen besinlerdir ve tüm besinlerin içinde en kısa sürede enerjiye dönüştürülebilenlerdir
Çocuklar
ihtiyaç duydukları enerjinin en azından yarısını karbonhidrat içerikli besinlerle almalıdır
1g karbonhidrat 4
1 kalori içerir
Tam tahıl ekmek türleri
yulaf ezmesi
irmik
patates
baklagiller ve meyveler karbonhidrat açısından zengin
çok değerli besin maddeleridir
Bu besin maddeleriyle öncelikle B1
B grubu ve C vitaminleri ihtiyacı karşılanmaktadır
Yine bu besin maddeleri
albümin
kalsiyum
fosfor
demir gibi önemli maddelerin yanı sıra
normal bir bağırsak işlevinin sürdürülebilmesi için gerekli olan posaları içerirler
Çocukların beslenmesi bu nedenle karbonhidrat ağırlıklı olmalıdır
Hamur işleri
beyaz ekmek
pasta
şeker
bal
marmelat
şekerlemeler
çikolata
dondurma ve öteki tatlılar biyolojik açıdan daha az değerli besin maddeleri olarak tanımlanırlar
Meyve suları da bu gruba dahildir
Sayılan bu besin maddeleri
vitaminler ve önemli besin maddeleri açısından pek değer taşımazlar
ayrıca bağırsaklar için çok önemli olan posaları da içermezler
Bu nedenle
bu besin maddeleri küçük çocukların ve okul çocuklarının karbonhidrat ihtiyacının ancak küçük bir bölümünü karşılamalıdır
Tatlılar
pastalar ve tatlı meşrubatlar öğün aralarında tüketilmemelidir
Bunlar iştahı kapatır ve dişlerin çürümesini hızlandırırlar
Özellikle bonbon
karamel ve çubuklu şekerlemelerin emilmesi dişleri çok olumsuz etliler
En doğrusu
şekerli maddelerin çocuklara yemeklerin ardından az miktarda verilmesidir
Ama sonra dişler mutlaka fırçalanmalıdır! Çocukların düzenli biçimde diş fırçalamaya mutlaka alıştırılmaları gerekir
Mineraller ve mikro besin maddeleri
Bir çocuğun normal gelişimi ancak
tükettiği besinlerde yeterince mineral ve mikro besin maddelerinin bulunmasına bağlıdır
Dengeli bir karma beslenme
yeterli miktarda mineralleri ve mikro besin maddelerini zaten içerir
Sağlıklı çocuklar için
minerallerin ve mikro besin maddelerinin ayrıca alınmasına gerek yoktur
Sodyum: Sodyum
ağırlıklı olarak tuzdan alınır
Tuz ise
ekmek
salam ve öteki et ürünleri
balık konserveleri ve hemen hemen tüm hazır yemeklerde vardır
Yemeklere ayrıca tuz serpilmesine ise gerek yoktur
Ama ev yemeklerinde genellikle gereğinden fazla tuz kullanılır
Lezzeti arttırmak için mutfak baharatlarının kullanılması ise çok daha sağlıklıdır
Kalsiyum: Beslenmede kalsiyum miktarı öncelikle süt tüketimine göre oluşur
Küçük çocukların ve okul çocuklarının günlük kalsiyum ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için
yarım litre süt (tam yağlı veya yağsız süt veya yoğurt) yeterlidir
Fosfor: Yeterince albümün ve kalsiyum içerikli besinler aynı zamanda yeterli fosforu da içerirler
Demir: Kana kırmızı rengini veren maddenin oluşumu için demir mutlaka gereklidir
Bu nedenle
beslenmede kesinlikle ihmal edilmemelidir
Şu besin maddeleri yüksek oranda demir içerirler:
Sakatat türleri
et
et ürünleri
balık
kümes hayvanları
yulaf ezmesi
tam tahıl ekmekleri
baklagiller ve ısırganotu
Demir eksikliğine ve kansızlığa karşı en etkili önlem
çeşitlilik ve değişiklik temeline oturtulmuş bir beslenme biçimidir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul