Yalnız Mesajı Göster

Yeterli ve Dengeli Beslenme hakkında bilgi

Eski 06-25-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yeterli ve Dengeli Beslenme hakkında bilgi



İnsanın beslenmesi için gerekli olan enerji, protein, karbonhidrat, vitamin ve minarellerin yeterli miktarlarda alınması gerekmektedirYiyeceklerimiz besleyici değerleri açısından 5 grupta toplanır


1 Grup: Et,tavuk,balık,sakatat,yumurta,kurubaklagiller
Bu gruptaki besinler protein ,demir, çinko ve B vitaminlerinden zengindirler Ayrıca enerjide verirler1 günde ,bu grup besinlerin bir veya birkaçından karışık olarak 2 -3 porsiyon yenilmelidir Fazla tüketildiğinde ,kolesterol , gut, hipertansiyon vBulletin sağlık sorunlarını ortaya çıkartabilir

2 Grup: Süt,yoğurt,peynir,vBulletin
Bu grup ,kemiklerimiz ve dişlerimizin sağlığı için gerekli olan kalsiyumdan zengindir Ayrıca temel besin öğelerimizden protein, karbonhidrat ile vitaminler açısından A ve B vitaminlerinin bir çoğu için de iyi kaynak sayılırBu gruptan ,günde 1-3 porsiyon yenilmesi önerilmektedir

3 Grup: Sebze, ve meyveler
C vitaminini ,bazı mineraller ve posa ihtiyacımızı bu grup besinlerden karşılarızKış ve yaz meyve ve sebzelerinin hepsi bu gruba dahildir
Yeşil yapraklı sebzeler , C vitamininin yanı sıra A ve B vitaminlerinden,havuç A vitamininden zengindir Bu gruptaki yiyeceklerden günde3-5 porsiyon tüketmek gerekmektedir
Mevsiminde doğal olarak yetişen meyve ve sebzeler özelikle tercih edilmelidir
Özellikle yaz aylarında likopen ve A vitamininden zengin olan domates ve kış aylarında da portakal ve mandalina tüketimine özen gösterilmelidir

4 Grup: Tahıllar,ekmek,makarna,pirinç,bulgur,çorbalar,u nlu mamuller
Bu grup besinler temel enerji kaynağımız olarak günlük beslenmemizde yerini almaktadırAyrıca B1 vitamini ve bitkisel proteinlerin kaynağı olarak kullanılmaktadırlar
Genel olarak ,yetişkin bir kişi için her öğünde 2 dilim ekmek veya günlük 6-11 porsiyon tahıl grubu gıda tüketimi yeterli olmaktadır
Enerji ihtiyacı yüksek olan işçi sporcu vBulletin fiziksel aktivitesi yüksek olan bireylerde , bu miktarlar aktivitenin durumuna göre arttırılabilir
Ş,şmanlık sorunu olan fiziksel aktivitesi sınırlı ve, sedanter yaşama sahip veya yaşlı bireylerde, ekmek veya tahıl grubu diğer besinlerden 1 porsiyon tüketmek , şişmanlık sorununu ortadan kaldırmak adına kullanılabilir

5 Grup: Yağlar,şeker,salça-sos,ve baharatlar
Lezzet vermek amacıyla kullanılan yiyecek grubudur Yağlar,lezzet verici olarak kullanılan ,yüksek enerji veren ve dikkatli tüketilmesi gereken yiyeceklerdir
Yağların , şekerlerin ve özelikle hazır sos veya lezzet arttırıcıların fazla kullanılması , fazla alınması çeşitli sağlık sorunlarına ve özellikle şişmanlığa ,kolesterolün yükselmesine ,diş çürüklerine, şeker hastalığına neden olabilmektedir

DENGELİ VE YETERLİ BESLENME , açısından günlük besin tüketiminde , değişik besin gruplarının bir arada ve yeterli miktarlarda alınması ,sağlığın korunması açısından son derece önemlidir

Alıntı Yaparak Cevapla