06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Türk Usulü Diyet Türk Usulü Diyet hakkında bilgi
"Türk Usulü Diyet"
Türk Kalp Vakfı'nın beslenme uzmanı Dr Sumru Özbay, geleneksel yemeklere düşkün biz Türklere özel bir sağlıklı beslenme listesi hazırladı Bu diyetin incelikleri şöyle:
Hamur işlerinden uzak duracağız Şiş kebap, döner, köfte ekmek, mantı, kadayıf ya da baklavayı haftada bir yiyebileceğiz O da yanında ayran ya da salatayla
45 yaşın üzerindeyseniz bu yiyeceklere yan gözle bile bakmayacaksınız
Bu gıdalar damar tıkanmalarına, beyin kanamalarına, hipertansiyona ve enfarktüse neden olur En önemlisi ise kandaki kolesterol düzeyini yükseltir
1 5 tabak mantı 2 adet lahmacun, 2 dilim pizza, 3 dilim böreğe eşittir
Yemeklerde hayvansal ve katı yağ yerine zeytinyağı ve bitkisel yağ kullanılmalı
Maden suyu, soda, meşrubat, kola gibi içecekler az tüketilmeli
Pasta, kek, kurabiye gibi aşırı yağlı gıdalardan uzak durulmalı
Meyveler yemekten 2 saat sonra tüketilmeli
Domates, salatalık, marul, şekersiz çay, kahve ve ıhlamur istenildiği kadar içilebilir
'Kibrit kutusu' kuralı geçerli
Sabah: Çay, 2 kibrit kutusu peynir (60 gram), 5 adet zeytin, 1 tatlı kaşığı bal - reçel, salata, bir ince dilim ekmek
Öğle: 5 köfte kadar et, tavuk, balık, 6 - 7 yemek kaşığı sebze yemeği veya 6 - 7 yemek kaşığı kurufasulye, nohut, salata, 1 5 su bardağı yoğurt, 2 ince dilim ekmek
Ara: 2 porsiyon meyve veya 1 kibrit kutusu peynir, 1 adet galeta
Akşam: Öğlenin benzeri + 2 porsiyon meyve, 1 kibrit kutusu peynir, 1 adet galeta
Bir ince dilim ekmek yerine 1 kase çorba, 2 yemek kaşığı pilav - makarna ya da 1 orta boy haşlanmış patates yiyebilirsiniz
Lütfen Diyetleri Uygulamadan Önce Doktorunuza Başvurun
|
|
|