06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Diyet Yapacak Olanlara Öneriler..
diyet Uzmanı Uz Dr Aydın Kırışık diyetuzmani com
Obezite: Bedenin yağı kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu, boya göre ağırlığın arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır Hastalığın oluşumunda genetik ve çevresel faktörler değişik oranlarda rol oynar Şişmanlığın tanısında kullanılan en pratik yöntem Beden Kitle Endeksi (BKI)'dir
BKI= Beden Ağırlığı (kg) formülüyle hesaplanır
Boy (m)2
BKI
18 5 kg/m2
Zayıf
18 5-24 9 kg/m2
Normal (sağlıklı)
25-29 9 kg/m2
Fazla Kilolu
30-39 9 kg/m2
Obez
40 kg/m2 üstü
Morbid Obez
Bedenin yağ dağılımını belirlemede bel çevresinin, kalça çevresine oranı kriter olarak alınır Bel/kalça oranı kadınlarda 0 8'I, erkeklerde, 1'I aşmamalıdır Bel çevresi ölçümü: Kadın 88 cm Ve üstü ise obezite riskinin artığı görülür
Obezite Risk Faktörleri
· Fiziksel aktivitede azalma
· Beslenme alışkanlıkları
· Yaş
· Cinsiyet (kadın)
· Irksal faktörler
· Eğitim düzeyi
· Evlilik
· Doğum sayısı
· Sigarayı bırakma
· Alkol
Obezitenin oluşumunda asıl neden enerji dengesindeki bozulmadır
Enerji alımı= Enerji tüketim
Enerji tüketimi= Bazal metabolizma (%70) + Termogenez (%10) + Fiziksel aktivite (%20) Şayet enerji alımı enerji tüketiminden fazla olursa, alınan fazla enerji vücutta yağ olarak depo edilir ve obezite oluşur
Obezitenin Sonuçları ve Komplikasyonları
*Metabolik
Hiperinsülinemi, Tip 2 Diabetus Mellutus, Hipertansiyon, Hiperlipidemi, Kardiyoavsküler problemleri, Steatoz
*Mekanik
Solunum hastalıkları, Reflü özofajit, Safra kesesi taşı, Osteoartroz, Tapuk dikeni, Deri hastalıkları
Obezite Tedavi İlkeleri
1) Eğitim
2) Diyet
3) Egzersiz
4) Davranış tedavisi
5) İlaç tedavisi
6) Cerrahi tedavisi
Obezite Tedavisinde Diyet
Obezite tedavisinin amaçları: Bireyin; yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, boy, aktivite düzeyi, sosyo-ekonomik durumu, çalışma koşulları, eğitim düzeyi ve beslenme alışkanlıklarına uygun, yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak ve bunun neticesinde bireyi zayıflatmaktır
Bireyin beslenme alışkanlıklarını saptamak için: Daha önce diyet yapıp yapmadığı, yemek yeme sıklığı, zamanı, yemek yeme hazırlama ve pişirme yöntemleri, sevip sevmediği besinler öğrenilmelidir
|
|
|