06-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ağız akıntısı neden olur Ağız akıntısının sebepleri
Ağız akıntısı neden olur
Ağız akıntısının sebepleri
Diş rahatsızlıkları : Dişlerinizin etrafındaki diş eti kenarı ve diş eti içinde diş taşı varsa periodontitis dediğimiz diş eti ve dişi saran destek dokular (dişi çene kemiğine bağlayan lifler, altta dişi saran çene kemiği) iltihaplanır Bu da spontan (kendi kendine) kanama, ağızda metalik ve ekşi kötü bir tat, diş etlerinde şişlik, bazen de kaşınma hissine neden olur, kanattığınız zaman rahatladığını hissedersiniz Periodontitis tedavi edilmediğinde kronikleşir Diş eti çekilmesi, dişi saran çene kemiğinde erimeye ve dişlerde sallantıya neden olur Diş taşlarının temizlenmesiyle ve gerekirse antibiyotik desteğiyle tedavi edilmesi gerekir
Kıl kurdu yada parazitler
Reflü ğız akıntısı yapan nedenlerden biriside refludur
Reflüde tedavisinin en önemli basamaklarından biri de diyettir
Diyette protein içeriği arttırılırken yağ içeriğinin azaltılması beklenir Mideyi aşırı doldurup gerginlik ve basınç oluşturmamak için sık aralıklarla ancak küçük porsiyonlar tercih edilmelidir
İki saatte bir olacak şekilde diyet düzenlenmeli ve bunu sağlayabilmek için iş yerinde, arabada, çantada kolay taşınacak besinler bulundurulmalıdır Mideyi fazla şişirmemek için ana öğünlerde sıvı alımı kısıtlanmalı ve günlük sıvı ihtiyacımızın 2-2 5 litre olması gerektiği unutulmadan ara öğünlerde sıvı alımına dikkat edilmelidir
Sıvılar çok soğuk veya çok sıcak olmamalı ve bir kere de hızlıca tüketmek yerine yudum yudum yavaşca içilmelidir
Mide asidinin uyarılmasını önlemek için acılı baharatlar, domates, portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi turunçgiller ve onların suları, karbonatlı içecekler (gazoz, kola vs ) ile kahve, koyu çay tüketiminden kaçınmak gerekir Çikolata, çiğ soğan, sarmısak ve nane yine reflüye neden olabilecek gıdalardandır
Alkol, özofagus irritasyonuna neden olduğu ve mide asidini arttırdığı için mutlaka kısıtlanmalıdır Geç saatte alkol ile birlikte yenen ağır bir yemek ve üzerine içilen kahve, sigara bir reflü hastası için en kötü kombinasyondur
Yağda kızartmalar, yağlı etler, mayonez ve soslar, kaymak, krema gibi aşırı yağlı yiyecekler ile yağda kızartmalar, açma, poğaça, yağlı börekler reflü şikayetlerini arttırır Bazen simitin susamları bile şikayetleri tetikleyebilir Süt, yoğurt ve peynirin yağsız veya az yağlı olanları kullanılmalıdır Baklava, şöbiyet gibi ağır tatlılar kısıtlanmalı yerine sütlü tatlılar veya meyve ile yapılmış tatlılar tercih edilmelidir
Yemekleri pişirme şekli de önemlidir Genellikle sıvı yağ tercih edilmeli ancak çok az yağ kullanılmalıdır Yemek yaparken çok soğan, salça, domates ve baharat kullanılmamalıdır Haşlama, ızgara veya fırınlama yöntemi tercih edilmekle birlikte en iyisi buharda pişirmektir
Reflüyü provoke eden faktörlerden biride şişmanlıktır Bu nedenle eğer kişinin kilo fazlalığı varsa mutlaka uygun bir diyetle zayıflaması gerekir
Dar giysiler ve sıkı kemerler şikayetleri arttırdığı için önerilmez Yemeklerden sonra dik oturmak veya hafif bir yürüyüş yapmak şikayetleri azaltacaktır Yatmadan 3 saat önce yemek yenmemeli, atıştırma yapılmamalıdır Gece uyurken yatak başı uygun bir şekilde yükseltilmelidir
benim size önerim ; bizzat bir gastroenteroloji uzmanına muayene olarak gerekli tetkikleri ve tedavinizi yaptırmanız olacaktır
|
|
|