Konu
:
yiyecekleri neden taze tüketmeliyiz besinleri niçin taze tüketmeliyiz Besinleri Neden
Yalnız Mesajı Göster
yiyecekleri neden taze tüketmeliyiz besinleri niçin taze tüketmeliyiz Besinleri Neden
06-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
yiyecekleri neden taze tüketmeliyiz besinleri niçin taze tüketmeliyiz Besinleri Neden
yiyecekleri neden taze tüketmeliyiz
besinleri niçin taze tüketmeliyiz
Besinleri Neden Taze Tüketmeliyiz
Besinleri Neden Taze Olarak Tüketmeliyiz
Bedenimizin ihtiyaç duyduğu demir, kalsiyum, potasyum gibi maddeleri sebzelerden sağlarız
Sebzeler asıl olarak taze tüketilmesi gereken besinlerdendir
taze bir sebzenin % 70′i su, % 3
5′u protein ve % 1′i yağdır
Az yağ içermesi sebebi ile diyet programları için de sebze önemlidir
Sebzelerin dondurularak ileri tarihlerde tüketilmesi ile taze tüketimi arasında kuşkusuz fark vardır
Sebzeler kesilerek ya da bütün olarak dondurulduklarında besin değerlerinde azalma olur
(Eğer sebzeleri dondurarak saklamayı tercih ediyorsanız parçalamadan saklamayı tercih edebilirsiniz
) Aynı şekilde taze sebzelerin aşırı haşlanarak ya da pişirilerek yenmesi durumunda da sebzeler taşıdıkları değeri önemli ölçüde kaybedebilirler
Sebzeleri bir çoğumuz konserve olarak da tüketmeyi tercih ederiz
Aslında sebzeler konservelendiğinde, çiğ ve dondurulmuş sebzelere kıyasla daha yüksek oranda besin değerini kaybederler
Örneğin fasulye çiğ ile kıyaslandığında pişmiş ya da dondurulmuş fasulye lif değerinin % 25′ini, vitamin değerinin ise % 10′unu kaybeder
Konserve olarak ise bu değerleri neredeyse % 50′ye yakın yitirir
Sebzeleri genel olarak çiğ tüketmeye pek alışık değilizdir
Oysa ki, ıspanak, karnıbahar salata olarak, patates, salatalık meyve olarak rahatlıkla tüketilebilir
Sebzelerin taşıdığı besin değeri ile yetiştikleri toprağın doğallığı arasında da ilinti vardır
Toprağın verimli olması halinde sebzeler içerdikleri besin değeri açısından daha faydalı olacaktır
Öte yandan aşırı gübre ve kimyevi maddeler sebebi ile yapay olarak zenginleştirilmiş sebzelerin de sağlı açısından yan etkileri olduğu şüphesizdir
Tarım ilaçları sebebi ile sebzeleri kullanmadan önce iyice yıkamalıyız
Buzdolabında saklarken sebzeleri mümkün olduğunca naylon poşetlerde saklamalıyız
En doğrusu da sebzenin alındıktan sonra kısa bir süre içinde tüketilmesidir
alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul