Prof. Dr. Sinsi
|
Gaz Yapan Yiyecekler, Hangi Besinler Gaz Yapar, Hangi Yiyecekler Gaz Yapar Gaz Yapan
Gaz Yapan Yiyecekler,
Hangi Besinler Gaz Yapar,
Hangi Yiyecekler Gaz Yapar
Gaz Yapan Besinler Nelerdir
Karbonhidrat içeren gıdaların pek çoğu gaz yapar, buna karşılık yağlar ve proteinler daha az gaz yapan gıdalardır
Şekerler: Gaz oluşturan şekerler raffinoz, laktoz, fruktoz ve sarbitoldur
Raffinoz: Fasülye bu kompleks şekeri çok miktarda içeren bir besindir Daha az oranda lahana, bruksel lahanası, karnıbahar, kuşkonmaz, diğer sebzeler ve tüm hububatlarda bulunur
Laktoz: Laktoz sütteki tabi şekerdir Peynir, dondurma gibi ürünlerde de bulunur Ekmek, tahıl, mayonezde de bulunur Özellikle Afrika ve Asya kökenli ırklarda laktozu sindirmeyi sağlayan laktuloz enzimi düzeyi düşüktür, kişi yaşlandıkça da enzim düzeyi düşer Bunun sonucu olarak kişiler yaşlandıkça laktoz içeren gıdalar yeme sonucu oluşan gaz şikayeti giderek artacaktır
Fruktoz: Fruktoz normalde soğan, enginar, armut ve buğdayda bulunur Ayrıca bazı içeçek ve meyva sularında tadlandırıcı olarak kullanılır
Sorbital: Sorbital meyvalarda doğal olarak bulunan bir şekerdir Elma, armut, şeftali ve erikte çok vardır Ayrıca birçok diyet gıdalarında, tadlandırıcılarda ve sakızlarda bulunur
Nişasta: Patates, mısır, bazı tatlılar, pastalar ve buğdayda bulunan nişastanın bir kısmı kalın barsağı geçip orada bakterilerce yıkılarak gaz oluşturur Pirinç gaz oluşturmayan tek nişasta çeşididir
Lif: Pek çok gıda eriyebilen ve erimeyen lifler içerir Eriyebilen lifler suda kolayca çözünür ve barsaklarda jel kıvamında bir yapı oluşturur Bunlar, yulaf, fasulye, bezelye ve pek çok meyvada bulunurlar Eriyebilen lifler kalın barsağa kadar sindirilmeden gelip, burada gaz oluşumuna yol açarlar Erimeyen lifler ise barsaklardan hiç değişmeden geçer ve çok az gaz oluştururlar Buğday, kepek ve bazı sebzeler bu tür lifleri içerirler
Gaz Yapan yiyecekler
Bakla, fasulye (özellikle kuru fasulye), soya fasulyesi, bezelye gibi baklagiller
Erik, kayısı, elma, muz, kuru üzüm, şeftali, armut
Kabak, turplar, soğanlar, brokoli, lahana türleri, karnabahar, salatalık, kuşkonmaz, enginar, patates, şalgam
Kızartılmış gıdalar, yağlı yiyecekler, kremalı, soslu gıdalar
Şekersiz sakız
Tam tahıllı ekmek
Yumurta
Soda, süt, dondurma, bira
Gaz ve şişkinlik yapan yiyecekleri nasıl pişirmeli?
Bağırsaklarınızda gaz yaptığını bildiğiniz sebzeleri ve baklagilleri mümkün olduğunca küçük porsiyonlar halinde tüketin
Gaz yapma olasılığı en yüksek gıdalar olan baklagilleri pişirirken akşamdan suda bekletin ve bekleme suyunu döküp temiz su ile pişirin Çünkü baklagilleri içinde beklettiğiniz su, gaz yapıcı bazı karbonhidratları emer Baklagilleri suda bekletmek için çok zamanınız yoksa, suyun içine karbonat atın
Konserve edilmiş baklagillerin suyunu boşaltın, temiz su ile yıkayın
Sütün içindeki laktoza hassassanız veya buğdayda bulunan glutene alerjikseniz, aşırı gazınız olabilir Düşük laktozlu süt ürünleri ve yoğurt tüketin
Laktoz tüketemiyorsanız ve yoğurt gaz yapıyorsa, laktozsuz yoğurt veya probiyotik yoğurdu tercih edin
Her süt içişinizde gaz, şişkinlik gibi sorunlar yaşıyorsanız, bardağınıza yarım çay kaşığı kakao eklemeyi deneyin
Baklagiller ve lifli sebzeleri haşlayarak ve kısık ateşte uzun sürede pişirin
Yemekleri çok fazla baharat ve ekşi sos kullanmayarak hazırlayın
Yemeklerin içine koyduğunuz yağ miktarını az tutun Bu, daha kolay sindirilmesini sağlar ve gaz oluşumunu önler
Patates, şalgam gibi köklü sebzeleri iyi pişirerek yiyin Aksi taktirde hazımsızlık yapabilir
Lahanayı çiğ olarak salata şeklinde tüketmektense iyi pişirilmiş şekilde yiyin ve yanında kimyon ya da rezene gibi gaz giderici baharatlarla birlikte alın
Brokoli, kabak, karnabahar gibi sebzeleri yediğinizde gaz sorunu yaşıyorsanız çorba şeklinde tüketebilirsiniz
|