06-25-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kansere karşı beslenme, kansere karşı alınacak önlemler, kansere karşı koruyucu besin
Kansere karşı beslenme,
kansere karşı alınacak önlemler,
kansere karşı koruyucu besinler
Kansere karşı beslenme reçetesi
Kanserden korunmak için her gün beş porsiyon veya daha fazla sebze ve meyve tüketilmesi, ekmek gibi tahıllar ile makarna, pirinç ve baklagiller gibi bitkisel yiyeceklerin günlük alınması öneriliyor
Kanser olgularının yüzde 80?i çevresel etkennlere bağlıykenn, bu etkennler arasında beslenme yüzde 35 oranla başta geliyor
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı?ndan edindiği bilgiye göre, dengesiz beslenme kansere yol açan en önemli etkennlerin başında geliyor Kanser olgularının yüzde 80?i çevresel etkennlere bağlıykenn, bu etkennler arasında beslenme yüzde 35 oranıyla en etkili faktör olarak göze çarpıyor
Bu çerçevede, güvenilmeyen katı yağ, meyve suyu ile çikolataların tüketilmemesi, mesane ile pankreas kanserine yol açan kahve ve sakarinalımının sınırlandırılması gerekiyor Bulgur, mısır, yer fıstığı ve diğer yağlı yiyeceklerde üreyen küfler ve toksinler de kansere yol açabiliyor
Bazı tehlikeli kimyasal bileşiklerin oluşmasına neden olan kızartma, kavurma, tütsüleme gibi pişirme yöntemleri kanser oluşumuna yol açan önemli faktörler arasında yer alıyor Bu nedenle özellikle protein içeriği yüksek gıdaların haşlama, fırında ve ızgara gibi pişirme yöntemleriyle hazırlanması önem taşıyor
Alkol ve sigaranın yanı sıra şişmanlık kanserin en önemli nedeninioluşturuyor Alkol ve sigara tüm kanser hastalıklarına adeta davetiye çıkarırkenn şişmanlık, meme kanserini riskini artırıyor, varolan kolon,prostat, rektum, böbrek kanser türlerinin hızla gelişmesine neden oluyor
YAĞ, PROTEİN VE TUZ ALIMI
Vücuda alınan doymuş yağların, günlük toplam kalorinin yüzde 20?sini geçmemesi gerekiyor Doymuş yağın fazlası göğüs, rahim ağzı, yumurtalık, bağırsak ve rektum kanserlerine yol açıyor Bu nedenle kırmızı et yerine tavuk ve balık eti, kızartma yerine haşlama ve buharla pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi öneriliyor
Sağlıklı beslenme için bir yetişkinin, ağırlığının her kilogramı için günlük ortalama 1 gram protein alması gerekiyor Aşırı protein alımı meme, rahim, bağırsak, pankreas ve böbrek tümörlerinin gelişimine imkan tanıyor Sürekli kırmızı et yiyen kişilerde kanser olma riskinin ayda bir kez et yiyenlere göre 2 5 kat fazla olması nedeniyle, protein gereksiniminin balık, tavuk ve hindi etiyle karşılanması isteniyor
Mide kanserine yol açan aşırı tuzz tüketiminin önlenmesi için turşuve salamura gibi tuzzlayıp saklama yerine dondurarak saklamanın tercih edilmesi öneriliyor Yapılan araştırmalarda, bu yöntemin kullanıldığıülkelerde mide kanseri riskinin yüzde 64 azaldığı görülüyor
KANSERDEN KORUNMAK İÇİN
Kanserden korunmak için bitkisel kaynaklı yiyeceklere ağırlık verilmesi gerekiyor Her gün 5 porsiyon ya da daha fazla sebze ve meyve tüketilmesi, ekmek gibi tahıllar ile makarna, pirinç ve baklagiller gibi bitkisel kaynaklı yiyeceklerin günlük alınması öneriliyor
Kansere karşı, kullanılan kızartma yağlarının tekrar kullanılmaması, hayvansal kaynaklı yiyeceklerden uzak durulması, kırmızı etin azaltılması, spor yapılması, alkol ve sigaradan uzak durulması gerekiyor
|
|
|
|