06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Lifli Besinler Lifli besinler hakkında bilinmesi gerekenlerin başında, iki grup lifl
Lifli Besinler
Lifli besinler hakkında bilinmesi gerekenlerin başında, iki grup lifli besin olduğunun bilinmesi gelir: suda eriyen ve erimeyen lifler
Suda erimeyen lif içeren besinler (kuru erik gibi), dışkının miktarını artırarak, bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesinde son derece fayda sağlarlar Bu tür suda erimeyen lifler, bitkilerin vücudumuz tarafından sindirilemeyen kısımlarıdır ve kompleks karbonhidratlardan meydana gelirler Sindirim sisteminin iyi bir şekilde işlemesi için bu tür lifli besinlerin yeterince alınması gerekir
Suda eriyen lif içeren besinler (yulaf ezmesi ve çavdar unu gibi), hakkında bir çok çalışma bulunmaktadır Çalışmalar daha çok suda eriyen liflerin kolesterol düşürücü ve kalp hastalıklarını önleyici etkisi üzerinedir Etki mekanizması tam olarak açıklanabilmiş olmamakla birlikte, kolesterol düşürücü etkisi üzerinde görüş birliği vardır Bazı çalışmalar, bu liflerin kolesterolün (geri) emilimini azaltarak etki ettiğini ortaya koymuştur Bu şekilde bağırsaklara salınan safraya bağlanırlar ve kalın barsak kanseri oluşumunu engelleyebilirler Finlandiya da çavdar ekmeği kullananlarda gerçekleştirilen bir çalışmada, çavdar ekmeğinin tansiyonu, kolesterolü ve trigliseridi düşürdüğü, şekerlerin kullanımını arttırdığı ve kalp krizi riskini azalttığı iddia edilmiştir Kısacası etki mekanizmaları tam olarak bilinmemekle birlikte kesin olan konu; lifli besinler sağlıklı bir yaşam için gereklidir
Her iki tür liflerin kaynağı sebzeler, meyveler ve rafine edilmemiş hububattır Üzerindeki etiketlerde genelde farklı yazmakla birlikte, hazır ekmekler çok az lif içerirler Düzenli beslenen birisi genelde günde 11-15 gram kadar lif almaktadır Ancak kalın barsak ve diğer kanserlere yakalanma riskini azaltmak için besinlerle birlikte ortalama 25-30 gram doğal kaynaklı lif almak gerekir Bir porsiyon sebze ve meyve ortalama 3 gram lif içermektedir Dolayısı ile günlük 4-5 porsiyon sebze ve meyve ve yeterli miktarda hububat ürünleri yenmelidir
Aşağıda lif bakımından zengin besinler ve lif miktarları belirtilmiştir
LİFLİ BESİNLER
Ahududu (ağaççileği), 1 kase    8 4g
Armut, 1 büyük   3 1g
Böğürtlen, 1 kase    7 6g
Buğday, 1/4 kase   3 4g
Elma, orta boy (özellikle kabuğu)   3 5g
Havuç, 1/2 kase haşlanmış   3g
Kepek, 3/4 kase   4g
Kuru erik, 1 adet   1g
Kuru fasülye, 1/2 kase   7 3g
Kuru incir, 1 adet   2g
Kuru üzüm, 3/4 kase   4g
Küçük kuru fasülye, 1/2 kase   6g
Mercimek, 1/2 kase   3 7g
Mısır, 1/2 kase   2 9g
Rafine edilmemiş pirinç, 1/2 kase   1g
Sade beyaz ekmek, 1 dilim   1g
Sade spagetti, 1 kase   3 9g
Yağsız patlamış mısır, 1 kase   1g
Yeşil bezelye, 1/2 kase   3 6g
|
|
|