06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlıklı beslenmede pekmezin faydaları Keçiboynuzu bir diğer adıyla harnuptan yapılan
Sağlıklı beslenmede pekmezin faydaları
Keçiboynuzu bir diğer adıyla harnuptan yapılan pekmezin sağlık açısından bir çok faydaları vardır Özelliği yetişmeye başladığı ilk 15 yıl meyve vermeyen bir bitkidir
Meyveleri ilk başlarda yeşil olup, olgunlaştıkça kahverengileşen ve tam olgunlaşınca parlak kahverengi renk alır Harnup; Güney Anadolu, Suriye, Kıbrıs, Yunanistan, İspanya, Fas, Tunus, Cezayir, Filistin ve Libya olup ülkemizde, Antalya, Mersin, Silifke, Datça dolaylarında 1500 km2lik sahil şeridinde doğal olarak yetişmektedir
Pekmezin Faydaları
Balgam söktürür,göğsü yumuşatır,bronşları açar, sigara tiryakileri için faydalıdır ve nefes
darlığına oldukça etkilidir
Kalsiyum bakımından çok zengindir
İçindeki E vitamini sayesinde; öksürüğe, gribe, kemik erimesine ve kansızlığa iyi gelir
Yüksek ham selüloz etkisi ile bağırsak rahatsızlıklarına ve gastrite etkilidir
Mide ve bağırsak gazlarını dışarı atarak mide şişkinliğini giderir 
Bağırsak kurdu, tenya, solucan gibi bağırsak parazitlerini temizler
Yüksek mineral ve vitamin içeriği ile de diş ve diş etleri üzerinde çok olumlu etkileri vardır
Yüksek doğal şekerler , zengin mineraller (özellikle çinko) ve vitaminler (A , B , B2, B3, D)
içeriği dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağıdır
Yüksek sodyum ve potasyum içeriği sayesinde tansiyon, karaciğer ve akciğer üzerine çok yaralı etkileri bulunmaktadır
Kanın zehirli maddelerini temizler
İnsanlığın korkulu rüyası akciğer kanserini %90 oranında önleme gücüne sahiptir
Kalbe faydalıdır, kalp çarpıntısını önler
İnsan vücuduna giren radyasyonu dışarı atar
|
|
|