Prof. Dr. Sinsi
|
Ahmet Maranki'den Aylara Göre Beslenme Listesi Yaz ve kış mevsiminde hangi meyve ve
Ahmet Maranki'den Aylara Göre Beslenme Listesi
Yaz ve kış mevsiminde hangi meyve ve sebzeler yenir Hangi balık türleri tüketilir
işte mevsimlere göre sıralanmış liste
OCAK
Balık: Kefal, tekir,kırlangıç, istrongilos, levrek,
Sebze: Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, kara turp, kırmızı turp
Meyve: Elma, nar, portakal, armut, ayva, greyfurt
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Sebze ve etsuyu ile hazırlanan çorbaları sofranızdan eksik etmeyin Hareketsiz geçirilen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sisteminizi düzenler Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok tüketilmesi gereken besinlerdendir
ŞUBAT
Balık: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, gümüş balığı,
Sebze: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, defne yaprağı, havuç, turp
Meyve: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık tüketin Bol beta-karoten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek ya da havuç suyu hazırlayın
MART
Balık: Levrek, kalkan, kefal
Sebze: Ispanak, havuç, pırasa,kırmızı turp, brokoli
Meyve: Elma, muz
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Mart, yaza hazırlanılan aydır Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır Mart, aynı zamanda ilkbahara geçiş yapılan aydır Bu sebeple hafif ve bir o kadar da direnç veren besinleri tüketmeye özen göstermeniz gerekir Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmelidir
NİSAN
Balık: Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, barbunya
Sebze: Taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz,taze kekik, bakla, marul
Meyve: Can erik
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanıdır Bu aylarda et olarak kuzu eti tercih edilmelidir Sütlü hafif tatlılar yiyin Sabah kahvaltılarında ve geceleri yatmadan evvel bir bardak süt içmelisiniz Hafif ama sağlıklı beslenip ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızla vedalaşabilirsiniz
MAYIS
Balık: Barbunya, levrek, kılıç, kırlangıç, dilbalığı,
Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık
Meyve: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Çilek kısa ömürlü bir meyvedir İçeriğinde bulunan zengin vitaminler (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji vererek, geçiş mevsiminde ortaya çıkabilen yorgunluk belirtilerini gidermektedir
HAZİRAN
Balık: Mercan, levrek, barbunya
Sebze: Enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına kadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi
Meyve: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kısa ömürlü dut ve kiraz bu ayda bol bol tüketilmelidir Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağıdır
TEMMUZ
Balık: Sardalye, barbunya, tekir, ıstakoz, böcek, pavurya
Sebze: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi
Meyve: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Semizotu, balıktan sonra en çok omega-3 içeren sebzedir Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega-3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karşı ekilidir
AĞUSTOS
Balık: Çingene palamudu, mercan, kılıç, sardalye
Sebze: Domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber,sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber
Meyve: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanıdır Bol meyve yemelisiniz Bunun yanısıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın
EYLÜL
Balık: Palamut, lüfer, kılıç, sardalye, kolyoz, kırlangıç
Sebze: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi,kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber
Meyve: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Eylül, kışa hazırlık ayıdır Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekir Bol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin Mürdüm erik ve fındığı her gün belli bir miktar tüketmeye özen gösterin ahmet maranki bakimli net
EKİM
Balık: Palamut, lüfer, istavrit, barbunya, kılıç, mercan, sardalye
Sebze: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana,kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç
Meyve: Armut, ceviz, üzüm,elma, greyfurt, mandalina, muz
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Ekim ayında omega-3 içerikli cevizin tam zamanı Cevizi bu aylarda bol bol tüketin Ayrıca mantarlı nefis yemekler pişirebilirsiniz Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır Mantarı ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz
KASIM
Balık: Mezgit, ringa
Sebze: Balkabağı, kabak, lahana, kereviz, pırasa, yerelması, havuç,ıspanak, karnabahar, pazı
Meyve: Ceviz, kestane, üzüm, elma,muz, mandalina, nar, armut, kivi,greyfurt, Trabzon hurması
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz İçerdiği bol beta-karoten sayesinde kansere karşı etkili bir sebze
ARALIK
Balık: Levrek
Sebze: Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası,karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana
Meyve: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane,greyfurt, ayva, Trabzon hurması
Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin Portakal veya greyfurt suyu için Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz,elma ve kuruyemişleri bol tüketin
|