06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karpuzun Faydaları
Uzmanlar, kan basıncının dengelenmesinden, sağlıklı zayıflamaya kadar çok sayıda faydası olan karpuzun yaz aylarında bol bol tüketilmesini öneriyor
Beslenme Uzmanı Yasemin İpek, karpuzun tezgahlarda yerini almaya başladığını belirterek, "Karpuz, içinde barındırdığı maddelerle tam bir sağlık kaynağı " ifadesini kullandı
Karpuzun kan basıncı ve kalp fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğunu ayrıca kanser türlerine karşı da koruyucu bir etkiye sahip olduğunu dile getiren İpek şu bilgileri verdi: "Karpuzun bedeni temizleyici özelliği var
Çünkü yüzde 95'i su Bu sebeple böbrekleri çok iyi çalıştırır İdrar söktürür Böbrekteki üre ve ürat tuzlarını temizler Ayrıca kum dökme, taş düşürmeye de etkilidir Bol bol B, C vitamini ve anti oksidan içerir Karpuzda 'Likopen' maddesi kan basıncını düzenler İçerdiği yüksek potasyum ve Beta Karoten maddesi sayesinde kalbi enfaktüse karşı koruyucu özelliği vardır Karpuz tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır "
Kilo sorunu olan bayanlara da bol bol karpuz tüketmelerini öneren İpek, karpuzun bol miktarda su içermesi ve şeker barındırmaması, ayrıca boşaltımı hızlandırması gibi özellikleriyle kilo vermeyi hızlandırdığını ifade etti Bu sebeple hem fazla kilosu olan, hem de kilo almak istemeyenlerin bol bol karpuz yemelerini tavsiye eden İpek, "Karpuz, yağ ve kolesterol içermez Kalorisi de çok düşüktür Bu sebeple yazın diyet yapanlar için bulunmaz bir gıdadır " dedi
İpek, şifa kaynağı karpuzdan azami şekilde faydalanabilmek için doğru tüketilmesinin de çok önemli olduğunun altını çizerek, yapılan bir yanlışı da şöyle dile getirdi: "Karpuzu genelde yemeklerden sonra tüketiyoruz Bu doğru değil Yemekten hemen sonra tüketilen karpuz şişkinlik ve sindirim meydana getirir Bol bol tüketilemez Karpuzu açken tüketmek içerdiği faydalardan azami şekilde yararlanılmasını sağlar Bu sebeple karpuz yemeklerden çok önce ya da yemeklerden epeyce sora tüketilmelidir "
|
|
|