06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Peyniri nasıl bilirsiniz? Peynir, birçok biçimde hayatımızda yer alan çok yönlü
Peyniri nasıl bilirsiniz?
Peynir, birçok biçimde hayatımızda yer alan çok yönlü yiyeceklerden biridir Peki, peynir
hakkında başka neler bilmeliyiz?
Peynir, birçok biçimde hayatımızda yer alan çok yönlü yiyeceklerden biridir İştah
açıcılarda, böreklerde, tatlılarda, ana yemeklerde, çorba ve makarnada kahvaltıda
birçok şekilde kullanılır Peynir, neredeyse her hayvanın inek, koyun, keçi, deve ve
manda sütünden yapılabilen çok eski bir yiyecektir
Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan peynirin bence en iyi arkadaşlarından birisi de
simittir Yarım simit ile az yağlı peynir iyi bir kahvaltı olabileceği gibi öğleden sonra çay
saatinde de keyifli bir seçim olabilir Kahvaltı yetişkinler için önemli ama çocuklar için
kesinlikle atlanmaması gereken bir öğündür Güne sağlıklı başlamak 8 - 12 saatlik açlık
sonrası vücuda ihtiyacı olan enerjiyi vermek kahvaltının en önemli amacıdır ve peynir
kahvaltı için iyi bir protein kaynağıdır
Faydaları
Protein ve kalsiyum açısından zengindir
İyi bir B12 vitamini ve fosfor kaynağıdır
Dikkat edilmesi gerekenler
Çoğu doymuş yağ ve sodyum açısından zengin olabilir
Bazı peynirler hassasiyeti olan kişilerde migrenleri veya alerjik tepkileri tetikleyebilir
Peynir yapımında genellikle peynir mayası olarak bilinen bir enzim karışımı süte eklenir
ve sütün kesmesiyle peynir yapılır Ortalama olarak yarım kilo sert peynir yapmak
için dört litre süt gerekir
Laktoz intoleransı olan bireyler süt ile yapılmasına rağmen peynir yiyebilirler, çünkü
peynirin yapımında kullanılan enzimler ve bakteriler aynı zamanda sütteki laktozun da
bir kısmını parçalarlar
Peynir hem kalsiyum, hem protein açısından zengin olduğu için vejetaryenler için bir
kurtarıcıdır
Çocuklarına yeterli protein yediremediğini düşünen anneler için de iyi bir protein
kaynağıdır
Peynir faydalıdır ancak yağ, kolesterol ve sodyum açısından da zengin olduğundan
bazı bireylerin dikkatli tüketmesi gerekir
Kilo veya kolesterol sorunu olanlar peynirin az yağlı olanı tercih etmeliler Kalp hastalığı,
böbrek hastalığı veya yüksek tansiyonu olan hastaların da tükettikleri peynir miktarına
ve cinsine dikkat etmeleri önemlidir Çoğu peynir doymuş yağ oranı yüksek olduğundan
damarların tıkanma riskini artırabilir İçerdiği sodyum da yüksek tansiyonu olan kişilere
zararlı olabilir
Yağsız beyaz peynir veya lor en az kalori ve yağa sahip olduğundan riskli gruptakiler
için tercih sebebi olabilir, su oranı yüksek yağı az sürme peynirler de tercih edilebilir
Yağlı krem peynir kalori ve yağ açısından sert peynirlere benzer ancak daha az
kalsiyum içerir
Olgunlaşmış / yıllanmış peynirler hassas kişilerde migreni tetikleyebilir Penisiline alerjisi
olan kişiler rokfora ve penisilin kullanarak yapılan diğer yumuşak peynirlere tepki gösterebilir
Yağ peynire o zengin dokusunu ve harika tadını verir ancak aynı zamanda kalori ve
kolesterolünü artırır Peynirin kalorisinin yaklaşık yüzde 70-80?i yağdan gelir Az yağlı
sütten yapılan taze peynirler çok daha az yağ içerir
Peynirin içeriğindeki vitamin ve minerallerin fonksiyonları
Kalsiyum
Peynir de süt gibi iyi bir kalsiyum kaynağıdır Süt sevmeyenler için peynir kalsiyuma
iyi bir kaynak olabilir
Kalsiyum kemik ve diş sağlığı için önemli bir mineraldir
Tüm hücrelerin çalışmasında görev alır
Güçlü kemik ve diş oluşumu ve korunması kalsiyumun en önemli görevidir
Sinir sistemi çalışması, kalp kası dahil kasların kasılmasında ve kanın pıhtılaşmasında
görev alır
Fosfor
Fosfor vücudumuz için büyük önem taşıyan minerallerden biridir Vücudumuzdaki
fosforun yaklaşık yüzde 75- 80?i kemik ve dişlerdedir Süt özellikle fosfordan yana
zengin bir besindir Bu nedenle peynir de fosfor için iyi bir kaynak oluşturabilir
Fosfor kemik ve dişlerin oluşumunda kalsiyumla birlikte görev alır
Doku tamirinde, protein sentezinde fosfor gereklidir
Enerjinin etkin şekilde kullanılması içinde fosfor önemli bir göreve sahiptir
Böbreklerin fonksiyonu, kas ve sinir aktivitesi için fosfor mutlaka alınmalıdır
Kalsiyum ve fosfor beraber çalışarak vücut fonksiyonlarında etkinlik gösterirler
Bu nedenle bu iki mineralin birlikte olduğu peynir beslenmede iyi bir seçimdir
|
|
|