06-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Brokoli hakkında bilgi, brokolinin yararları, brokolinin faydası, Brokolinin besin de
Brokoli hakkında bilgi, brokolinin yararları, brokolinin faydası, Brokolinin besin değerleri, Brokolinin sağlığa faydaları
Uzmanlar, brokolide, havuçtakinden daha fazla beta karoten bulunduğunu söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor Beta karotenin, güçlü bir kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor
Brokolinin ayrıca, B1 ve C vitamini ile dolu olduğunun altını çizen uzmanlar, yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içerdiğini belirtiyor Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin vitamin deposu olduğunu bildiren uzmanlar, suyunun havuç veya elma suyu ile karıştırılarak içilmesinin de faydalı olduğunu kaydediyor
Brokolinin çeşitleri, taşıdığı renklere göre de, beyaz başlı, mor başlı ve yeşil başlı çeşit olarak üçe ayrılır Çiğ ya da pişirilerek tüketilen brokoli, haşlandığında içerdiği vitaminlerin çoğu kaynayan suya geçeceğinden bu su dökülmeyip değerlendirilmelidir Kalorisi düşük bir sebze olduğundan diyetlerde yer alan brokoli, dondurularak saklanmaya ve sonradan tüketilmeye çok uygundur
BESİN DEĞERLERİ
100 gr çiğ (pişirilmemiş) brokolinin içerdiği besin değerleri şöyle sıralanır: 34 kalori; 2,5 gr protein; 2,9 gr karbonhidrat; 0,2 gr yağ; 0 kolesterol; yüksek oranlarda lif; 76 mgr fosfor; 100 mgr kalsiyum; 0,8 mgr demir; 10 mgr sodyum; 336 mgr potasyum; 24 mgr magnezyum; 0,6 mgr çinko; 0 10 mgr B1 vitamini; 0 20 mgr B2 vitamini; 87 mgr C vitamini; 1 3 mgr E vitamini ve küçümsenemeyecek oranda A vitamini kaynağı betakaroten  
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Brokoli bedeni kanser tehlikesine karşı korur: Yapılan son bilimsel araştırmalar, Turpgiller familyasındaki sebzelerin kansere karşı bedeni koruduğu; özellikle brokolinin yenilmesinin, akciğer, kolon (kalınbağırsak) ve prostat kanserlerine yakalanma rizikosunu iyice azalttığını ortaya koymuştur
Brokoli, yüksek oranlarda A vitamini kaynağı betakaroten ile C ve E vitaminleri içerir: Kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma gibi rizikoları da en aza indirger
Yüksek oranlarda demir ile folik asit içeren brokoli kansızlığı önler Ayrıca doğum yapacak kadınların, spina bifida (yani omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurması rizikosunu en aza indirir
|
|
|