06-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Acı Biber Kansere Karşı Koruyor Kansere karşı kırmızı biber Acı kırmızı biberin
Acı Biber Kansere Karşı Koruyor
Kansere karşı kırmızı biber Acı kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki
olumlu etkileri, özellikle kanser hücrelerini yok eden özelliği,
İngiltere'de yapılan bir araştırmayla bir kez daha doğrulandı
Nottingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, jalapeno biberinin
(acı kırmızı biber) içinde bulunan `kapsaisin` maddesinin, hücrelerin enerji
üreten ısı odası mitokondriye saldırarak, kanser hücrelerinin ölümünü
tetiklediği belirlendi
Araştırmaya göre, kapsaisindeki molekül ailesi vaniloidler, kanser
hücrelerindeki protein gelişimine engel olarak `apostosis`i veya hücre
ölümünü tetikliyorlar Vaniloidler, bunu yaparken, etraftaki sağlıklı
hücrelere zarar vermiyorlar
Kapsaisin etken maddesini akciğer ve pankreas kanser hücrelerinde deneyen
bilim adamları, bu etken maddenin tümörlü hücrenin tam kalbine saldırdığını
belirterek, `Tüm kanserlerin (Aşil topuğunu) keşfettiğimizi düşünüyoruz`
diye konuştular
Araştırmaya başkanlık eden Timothy Bates, kanserli hücredeki mitokondrinin
biyokimyasal yapısının normal hücrelerdekinden çok farklı olduğunu kaydetti
Bates, bir doz kapsaisinin bir kanser hücresinin apostosise girmesine yol
açtığını, ancak normal hücrede bu sonuca yol açmadığını belirterek, `Bu,
kanserli hücreleri doğuştan diğerlerinden ayıran ve savunmasız olduğunu
gösteren bir durum` dedi
Türkiye'de sıklıkla tüketilen acı kırmızı biberde de yoğun olarak bulunan
alkaloid madde kapsaisinin başta kanser olmak üzere birçok sağlık sorununda
olumlu etkiye sahip olduğu hekimlerce daha önce dile getirilmişti
*TÜRKİYE VE ABD'DEKİ ÇALIŞMALAR*
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi'nde geçen yıl yapılan bir
araştırmada da acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde
kapsaisinin, kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununda olumlu etkiye
sahip olduğu belirlenmişti
Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Necat Yılmaz, çalışmalarının
sonuçlarına göre, kırmızı biberin içerisinde bol miktarda bulunan kapsaisin
maddesinin insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkiye sahip olduğunu
belirlediklerini ifade etmiş, `Ağrı kesici ve iltihap çözücü etkisini P-
maddesi yok ediyor, kanser önleyici etkisini ise içindeki kırmızı karotenoid
maddesi sağlıyor Ayrıca kırmızı biber kolesterol düşürücü, mide asidini
düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahip Sanıldığının aksine kırmızı
biber zayıflatıcı etki de gösteriyor` diye konuşmuştu
Yılmaz, bu faydaların sağlıklı kurutulmuş ya da taze yenilen kırmızı biberde
görüldüğünü bildirmişti
ABD'nin Los Angeles kentindeki Cedars-Sinai hastanesi Kanser Enstitüsü ve
Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan bir başka araştırmada da kırmızı
biberin içinde yoğun olarak bulunan ve acılığını veren kapsaisinin, prostat
kanseri hücrelerini yok eden etkisi ortaya çıkarılmıştı
Los Angeles'taki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California
Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak
bulunan alkaloid madde kapsaisin, kanserli prostat hücrelerine enjekte
edildiğinde, bunların parçalanarak yok olmalarını sağlıyor
*İSOT-CAPSİCUM-ANİTUM *
Türkiye'de isot (ısı otu), bilim çevrelerinde ise `capsicum anitum` adıyla
bilinen kırmızı acı biber, sevilerek tüketilen ve kültürü yapılan bir bitki
Anavatanının Meksika olduğu sanılan ve Azteklerin yazılı belgelerinde söz
ettikleri kırmızı acı biber, Avrupa'ya 15 yüzyılın sonlarında geldi, 16
yüzyılda kıta ülkelerine ve Osmanlı topraklarına yayıldı
Kırmızı biberi en çok tüketen ülkelerden olan Hindistan'a ise bu bitki 17
yüzyılda Portekizliler tarafından ulaştırıldı Hint ve Meksika mutfağında
çok sık kullanılan kırmızı acı biber, Türkiye'de en fazla Güneydoğu Anadolu
Bölgesi'nde yetiştirilmekte ve tüketilmekte L T Tresh adlı bilim adamı,
1846 yılında bibere acılığı veren maddenin kristal yapısında olduğunu tespit
ederek, adını `capsaicin-kapsaisin` koymuştu
|
|
|