06-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kirazın Faydaları Kirazın Faydaları Nelerdir Kiraz Hangi Hastalıklara İyi Gelir
Kirazın Faydaları
Kirazın Faydaları Nelerdir
Kiraz Hangi Hastalıklara İyi Gelir
Kiraz fitokimyasallar açısından zengindir Bunlar: anthocyanins (mevye ve sebzelerin rengini veren pigmentler; ki bunlar hücreleri zararlı kanserojen maddelere karşı koruyan antioksidan özellikleri sebebiyle kansere karşı seçenek oluşturabilirler) Aynı şekilde bir flavonoid olan quercetinki içinde hem anti-kanser bir oluşum, hem de anti-imflamotoral ve intihistaminik (alerji ve enfeksiyon önleyici) özellikler taşıyan bir antioksidandır
· Kiraz hem kolesterolü hem de kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir
· 100 gram kirazda, 17 bin miligram C vitamini bulunmaktadır Her insanın günde 60-80 miligram C Vitamini alması gerekiyor
· B1, B2, B5 vitaminleri, magnezyum ve kalsiyum da bulunmaktadır
· Ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağlayabilir Bu nedenle romatizma ve gut hastalıkları, eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde kullanılabilir
· Kabızlığı önlemede etkilidir
· Kirazda bulunan kinik asit, böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyebilir ve varsa zamanla dökülmesine yardımcı olabilir
· Kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir
· Aşırı ilaç tüketimi ile karaciğerde oluşan yükün azaltılmasında yardımcı olabilir
· Nikotinin vücuttan atılmasında yardımcı olur
· İçerdiği meyve şekeri levüloz rahat sindirilebildiği için, şeker hastaları da kirazı yanında protein kaynağı besinlerle birlikte tüketebilir
· A vitamininin önemli bir kaynağı olan karoteni içeren kiraz, göz problemlerinin önlenmesinde yardımcı olabilir
· 20 kirazda 12 - 25 miligram arasında antosiyanin bulunmaktadır, bu da bir aspirinden on kat daha etkilidir
· 30 gram kiraz sapını 1 litre suda 10 dakika kaynatarak hazırlayacağınız çay, böbrekleri çalıştırarak, diüretik (idrar söktürücü), kan ve idrar yolları temizleyicisi, safra akımını sağlayıcı, bağırsak düzenleyici etki gösterebilir
|
|
|