06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayva Ayvanın Yararları Gülgillerden çiçekleri iri ve pembe renkli yapraklarının al
Ayva
Ayvanın Yararları
Gülgillerden çiçekleri iri ve pembe renkli yapraklarının altı tüylü, orta yükseklikteki bir ağacın meyvesidir
Ayva limondan büyük, sarı renkte, tüylü, mayhoş, dokusu sertçe ve ufak çekirdekli bir meyvedir Vitamini boldur Çiğ yenilmesi tavsiye edilmez Komposto veya jöle yapılarak veya külde pişirildikten sonra yenmesi uygundur
Faydası:
İshal ve dizanteriyi keser Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir İnce bağırsak iltihabını giderir Kanı temizler Karaciğer tembelliğini giderir Safra akışını sağlar Çarpıntıyı dindirir
Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser Bronşit, müzmin öksürük ve veremde faydalıdır Ağızdan su gelmesini ve kan kusmayı önler Vücudun gelişmesine yardım eder
Merhem yapılarak kullanıldığı takdirde el ayak ve meme ucu çatlaklarını, yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir Egzama kaşıntılarını ve basur memelerinin doğurduğu şikayetleri giderir
Kabızlık çekenler ve tansiyonu yüksek olanlar yememelidir
Ayva'yı yemek için 12 neden var
Ayva'yı yemek deyimi argoda her ne kadar olumsuz anlamda kullanılsa da gerçek hayatta oldukça faydalı bir eylem Doktor İsmail Ağar, ayva yemek için 12 faydalı neden sayıyor:
1-Damar sertliğini önler
2-Karaciğer tembelliğine iyi gelir
3-Ayva şurubu ishali ve dizenteriyi keser Mideye ve bağırsaklara kuvvet verir
4-Tansiyonu düşürür
5-Safrayı tedavi eder
6-Bronşite, öksürüğe ve vereme faydalıdır Çekirdekleri kaynatılıp suyu içilirse göğsü yumuşatır
7-Çekirdeklerinden yapılan merhem, dudak ve meme çatlaklarında, ekzamalarda kullanılır Çekirdekleri kaynatılıp suyu içilirse göğsü yumuşatır
8-Ayvanın yaprağını yakıp kül olmadan söndürüp iyice dövüp göze çekilirse çok faydalıdır
9-Çiçeği baş ağrısını geçirir, kalbe, beyne iyi gelir
10-Ayva suyu kabızlığı giderir
11-Çiçeği bal ile pişirilip emzikli anneye verilirse sütü bollaşır
12-Yemekten önce yenilirse kabızlık, sonra yenirse ishal yapar
|
|
|