Konu: Yavşan otu
Yalnız Mesajı Göster

Yavşan otu

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yavşan otu



Yavşan otu




Çiçekleri mavi morumsu veya beyaz renkte olan bir bitkidir Duvar çatlaklarında yetişir Taze iken kokusuzdur Kuruduktan sonra güzel kokar


Yavşan otu çok yıllık bir bitkidirYuvarlak saplıdır Bitkinin alt kısımları yere yatık olup yerde bulunan kısımları kök salarak büyük bir alana yayılabilir Üst kısımları dik bir şekilde yükselir Yaprakları,kenarları kertikli, kısa saplı,koyu yeşil renkli ve bir sonraki yaprakla çaprazdır


Asya, Avrupa ve Kuzey Amerikanın killi, kireçli topraklarında ve güneşli yerlerde, ormanların seyrek yerlerinde veya orman kenarlarında, yol kenarları, çimenlikler ve meralarda yetişir


Mayıstan Eylüle kadar toplanarak temizlenir ve kurutulduktan sonra ince kıyılarak özel kaplarda muhafaza edilir

Diğer İsimleri,Avrupaçayı, Veronica, Water pumpernel, Veronigue



Faydaları


Özsuyu ile ağız gargara yapıldığında ağız ve boğaz iltihaplarını geçirir


Yaprağının yakısı yaraları geçirir


Banyosu kaşıntılara fayda sağlar


Hazmı kolaylaştırır


Baş ve kulunç ağrılarını keser


Kullanım Şekli - Çay : İki kahve kaşığı kurutulmuş, ince kıyılmış yavşan otu demliğe konur ve üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dakika demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir


Banyo : Yavşan otundan bir avuç demliğe konur ve üzerine 1 litre kaynar su ilave edilir 10dk deminin çıkması beklenir ve bu dem küvetteki suyla karıştırılarak banyo yapılır ise kaşıntıları önler

Alıntı Yaparak Cevapla