06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yavşan otu
Yavşan otu
Çiçekleri mavi morumsu veya beyaz renkte olan bir bitkidir Duvar çatlaklarında yetişir Taze iken kokusuzdur Kuruduktan sonra güzel kokar
Yavşan otu çok yıllık bir bitkidir Yuvarlak saplıdır Bitkinin alt kısımları yere yatık olup yerde bulunan kısımları kök salarak büyük bir alana yayılabilir Üst kısımları dik bir şekilde yükselir Yaprakları,kenarları kertikli, kısa saplı,koyu yeşil renkli ve bir sonraki yaprakla çaprazdır
Asya, Avrupa ve Kuzey Amerikanın killi, kireçli topraklarında ve güneşli yerlerde, ormanların seyrek yerlerinde veya orman kenarlarında, yol kenarları, çimenlikler ve meralarda yetişir
Mayıstan Eylüle kadar toplanarak temizlenir ve kurutulduktan sonra ince kıyılarak özel kaplarda muhafaza edilir
Diğer İsimleri,Avrupaçayı, Veronica, Water pumpernel, Veronigue
Faydaları
Özsuyu ile ağız gargara yapıldığında ağız ve boğaz iltihaplarını geçirir
Yaprağının yakısı yaraları geçirir
Banyosu kaşıntılara fayda sağlar
Hazmı kolaylaştırır
Baş ve kulunç ağrılarını keser
Kullanım Şekli - Çay : İki kahve kaşığı kurutulmuş, ince kıyılmış yavşan otu demliğe konur ve üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dakika demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir
Banyo : Yavşan otundan bir avuç demliğe konur ve üzerine 1 litre kaynar su ilave edilir 10dk deminin çıkması beklenir ve bu dem küvetteki suyla karıştırılarak banyo yapılır ise kaşıntıları önler
|
|
|