06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yarpuz
Yarpuz
Ballıbabagiller familyasından olup 10 -30 cm boylanabilen, çok yıllık dayanıklı otsu bir bitkidir Diklemesine veya toprağın üzerine yatarak gelişen iki türü vardır Gövdesi ve yaprakları tüylüdür Yaprakları kısa saplı olup, oval şekildedir Yaprakları çiçeğinin hemen altında bulunur Çiçekleri morumsu pembedir Çiçek ve yaprakları gövdeye belli aralıklarla sıralanmıştır Bitki, döktüğü minik tohumlarıyla çoğalır Kuvvetli kokusu vardır Antik çağlardan beri Akdeniz bölgesinde tanınan ve nitelikleri bilinen yarpuz, bazı yerlerde pazarlarda satılıp nane yerine kullanılmaktadır
Anadolu?nun pek çok yöresinde sulak çayırlarda ve akarsu kenarlarında doğal olarak yetişir En fazla Akdeniz Bölgesinde görülür
Bitki çiçek açmaya başlamadan önce toplanır ve gölge bir yede kurutulur Paslı gibi gözüken yapraklar kurutulurken ayıklanmalıdır
Yarpuzun yapraklarındaki uçucu yağ, pulegon adlı madde yönünden zengindir
Diğer İsimleri : Filiskin, Narpuz, Pülüskün, Yabani nane, Mentha pulegium
Faydaları
Kalbi ve mideyi kuvvetlendirir
Tohumları kaynatılıp içilirse uçuğa ve idrar tutukluğuna fayda sağlar
Erkeklik kuvvetini artırır
Bedende oluşan spazmik ağrıları ve ruhsal endişeleri giderir
Mide ve bağırsaklarda şişkinlik oluşturan gazları söktürür
Sindirimi kolaylaştırır
Balgam söktürücüdür
Kadınlar hastalıklarına iyi gelir
Kullanım Şekli : 1-2 tatlı kaşığı kurutulmuş yarpuz yaprağı üzerine 1 bardak kaynar su dökülür 10-15 dakika süreyle demlendirilir Bu çay, günde üç kez içilebilir
UYARI : Fazla yenirse göz kararması ve baş dönmesi yapar
Düşüğe neden olabileceği için gebelikte yarpuz alınmamalıdır
Böbrek sorunu olanlar da yarpuz almaktan kaçınmalıdır
|
|
|