Konu: Yarpuz
Yalnız Mesajı Göster

Yarpuz

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yarpuz



Yarpuz









Ballıbabagiller familyasından olup 10 -30 cm boylanabilen, çok yıllık dayanıklı otsu bir bitkidir Diklemesine veya toprağın üzerine yatarak gelişen iki türü vardırGövdesi ve yaprakları tüylüdürYaprakları kısa saplı olup, oval şekildedirYaprakları çiçeğinin hemen altında bulunur Çiçekleri morumsu pembedir Çiçek ve yaprakları gövdeye belli aralıklarla sıralanmıştır Bitki, döktüğü minik tohumlarıyla çoğalır Kuvvetli kokusu vardırAntik çağlardan beri Akdeniz bölgesinde tanınan ve nitelikleri bilinen yarpuz, bazı yerlerde pazarlarda satılıp nane yerine kullanılmaktadır


Anadolu?nun pek çok yöresinde sulak çayırlarda ve akarsu kenarlarında doğal olarak yetişir En fazla Akdeniz Bölgesinde görülür


Bitki çiçek açmaya başlamadan önce toplanır ve gölge bir yede kurutulur Paslı gibi gözüken yapraklar kurutulurken ayıklanmalıdır


Yarpuzun yapraklarındaki uçucu yağ, pulegon adlı madde yönünden zengindir

Diğer İsimleri : Filiskin, Narpuz, Pülüskün, Yabani nane, Mentha pulegium


Faydaları


Kalbi ve mideyi kuvvetlendirir


Tohumları kaynatılıp içilirse uçuğa ve idrar tutukluğuna fayda sağlar


Erkeklik kuvvetini artırır


Bedende oluşan spazmik ağrıları ve ruhsal endişeleri giderir


Mide ve bağırsaklarda şişkinlik oluşturan gazları söktürür


Sindirimi kolaylaştırır


Balgam söktürücüdür


Kadınlar hastalıklarına iyi gelir



Kullanım Şekli : 1-2 tatlı kaşığı kurutulmuş yarpuz yaprağı üzerine 1 bardak kaynar su dökülür 10-15 dakika süreyle demlendirilir Bu çay, günde üç kez içilebilir


UYARI : Fazla yenirse göz kararması ve baş dönmesi yapar


Düşüğe neden olabileceği için gebelikte yarpuz alınmamalıdır


Böbrek sorunu olanlar da yarpuz almaktan kaçınmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla