06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
GELİNCİK Diğer adları : Aşotu, Angülü, Gelingülü, Gelinotu, Papaver rhoeas, Papaverac
GELİNCİK
Diğer adları : Aşotu, Angülü, Gelingülü, Gelinotu, Papaver rhoeas, Papaveraceae
Botanik Bilgi : Gelincikgiller familyasındandır Mayıs-Ağustos ayları arasında, kırmızı renkli çiçekler açan, 20-30 cm boyunda bir veya bâzen çok senelik otsu ve beyaz sütlü bir bitki
Buğday tarlalarında, ekilmemiş yerlerde çok rastlanır Gövdeleri dik ve tüylüdür Yapraklan derin, girintili ve asimetrik biçimlidir, ilkbahardan başlayıp yaz boyunca açan ve parlak kırmızı renkli taçyaprakları olan çiçeklerinde, bu taçyapraklarının altında kara leke bulunur Çiçekler dalların uçlarında bulunur Çanak yaprakları çiçek açma esnâsında dökülür Çiçekleri de çabuk dökülür Meyveleri sarımsı esmer renkli olup, deliklidir ve bu deliklerden tohumlar saçılır
Faydaları
Zeytinyağı ile gelincik karıştırılıp yanıklara sürülürse ağrısını geçirir, kızarmasını engeller
Öksürük ve öksürükten doğan gıcıklara karşı etkilidir
Nezle, bronşit ve soğuk algınlıklarında göğsü yumuşatıcı etki yapar Balgam söktürücüdür
Çiçeğinin suyu sirkeye katılıp başa sürülürse baş ağrısını keser
Lapası yaralara faydalıdır
Ayrıca gelincik, sakinleştirici etkiler taşır Uykusuzluğa karşı etkilidir
Ceviz kabuğu ile kaynatıldığında saçları siyahlatan boya elde edilir
Kullanım Şekli : Kurumuş taçyapraklarından 1-2 tatlı kaşığı alınıp dört bardak kaynar su içinde 10-15 dakika demlendirilerek hazırlanır Günde üç kez birer bardak içilebilir
|
|
|