Yalnız Mesajı Göster

GELİNCİK Diğer adları : Aşotu, Angülü, Gelingülü, Gelinotu, Papaver rhoeas, Papaverac

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

GELİNCİK Diğer adları : Aşotu, Angülü, Gelingülü, Gelinotu, Papaver rhoeas, Papaverac



GELİNCİK

Diğer adları : Aşotu, Angülü, Gelingülü, Gelinotu, Papaver rhoeas, Papaveraceae


Botanik Bilgi : Gelincikgiller familyasındandır Mayıs-Ağustos ayları arasında, kırmızı renkli çiçekler açan, 20-30 cm boyunda bir veya bâzen çok senelik otsu ve beyaz sütlü bir bitki

Buğday tarlalarında, ekilmemiş yerlerde çok rastlanır Gövdeleri dik ve tüylüdürYapraklan derin, girintili ve asimetrik biçimlidir, ilkbahardan başlayıp yaz boyunca açan ve parlak kırmızı renkli taçyaprakları olan çiçeklerinde, bu taçyapraklarının altında kara leke bulunur Çiçekler dalların uçlarında bulunur Çanak yaprakları çiçek açma esnâsında dökülür Çiçekleri de çabuk dökülür Meyveleri sarımsı esmer renkli olup, deliklidir ve bu deliklerden tohumlar saçılır



Faydaları


Zeytinyağı ile gelincik karıştırılıp yanıklara sürülürse ağrısını geçirir, kızarmasını engeller



Öksürük ve öksürükten doğan gıcıklara karşı etkilidir



Nezle, bronşit ve soğuk algınlıklarında göğsü yumuşatıcı etki yaparBalgam söktürücüdür


Çiçeğinin suyu sirkeye katılıp başa sürülürse baş ağrısını keser



Lapası yaralara faydalıdır


Ayrıca gelincik, sakinleştirici etkiler taşır Uykusuzluğa karşı etkilidir


Ceviz kabuğu ile kaynatıldığında saçları siyahlatan boya elde edilir


Kullanım Şekli : Kurumuş taçyapraklarından 1-2 tatlı kaşığı alınıp dört bardak kaynar su içinde 10-15 dakika demlendirilerek hazırlanırGünde üç kez birer bardak içilebilir

Alıntı Yaparak Cevapla