Yalnız Mesajı Göster

Nuri Gündeş İle ilgili basından haberler

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Nuri Gündeş İle ilgili basından haberler

Nuri Gündeş

mit istanbul eski bölge müdürü
harp okulu mezunu 23 yıl boyunca çalıştığı mit'ten 1986 tarihinde hiram abas'ın teşkilata geri dönmesi üzerine prensip nedeniyle ayrıldı mehmet eymür tarafından kaleme alınan 1 mit raporu'nda gündeş'in dündar kılıç ve şükrü balcı ile birlikte illegal bazı işlere karıştığı iddia edildi

yakın zaman da özel güvenlik dernekleri federasyonu başkanlığı'na seçilen kişi emekli mit, ordu ve polis görevlilerinin kurduğu güvenlik şirketlerinden en büyüklerinden birinin sahibi aktüele verdiği röportajda inci misali çok önemli bilgileri sıralıyor söyleşiden bir parça şöyle:

"
*tüm özel güvenlik dernekleri federasyonu başkanlığı’na seçildiniz, ne kadar güvenlik şirketi ve elemanı var?

23 dernek aynı federasyon altında toplandı 656 güvenlik şirketi, sınavlarda başarılı olan 127 bin güvenlik görevlisi var

*özel güvenlik sayısı polis sayısını geçti bu sorun yaratmaz mı?

bence hiçbir sorun çıkmaz özel güvenlik şirketleri yasalara göre çalışıyor, bunun yanında şirketler ahlak kurallarını dikkate alıyor

*büyük güvenlik şirketlerini çoğunlukla sizin de aralarında bulunduğunuz bir dönemin önemli mit ve polis yöneticileri ile askerler kuruyor veli küçük, sönmez köksal, yavuz ataç neden bu alana giriyorsunuz?

ben kimsenin emrinde çalışamam yapabileceğim en uygun iş bu, anladığım bu veli küçük de girebilir, hiçbir sakıncası yoktur bence veli iyi bir insan ama ilişkileriyle sorun yaratıyor sedat peker’in yanında ne işi var? ne çalışıyorsun gima da orada burada bunlar sıkıntı yaratıyor mesela genelkurmay başkanlığı, orgenerallerle akademide oda verip “burada çalışın” dedi bu çok güzel bir uygulama

*veli küçük-sedat peker ve yavuz ataç- alaattin çakıcı ilişkisi güvenlik şirketleri mafyanın elinde mi gibi kaygılar oluşturuyor?

bunları sektör ayıracak kim mafyanın dışındaysa firmalar onlarla işbirliği yapacak herkes artık gözünü açtı çok ince nokta bu sen fabrika sahibi olsan mafyanın çalıştığı yerle iş yapar mısın? yapmazsın

*ama en çok iş yapanlardan biri veli küçük’ün şirketi

orada eski vali erol çakır var benim anladığım kadar veli küçük bir hevesten girdi bu işe bizim nihat kubuş da oradaydı şimdi ayrıldı oradan biliyorum

*yine son dönemde eski güvenlik görevlilerinin kurduğu şirketlerde yabancılar da yer alıyor ve bunlar da çoğunlukla yabancı istihbarat servislerinin çalışanları oluyor son örneği black hawk

eğer bizim insanlarımız avrupa’da, amerika’da böyle şirketler kurmuşsa onların da kurması gerekiyor ama kişisel görüşümü sorarsanız ben karşıyım zaten bunlar zamanla ayıklanır

*peki kendi çıkarları için faaliyette bulunamazlar mı ?

en fazla espiyonaj yapabilirler ama türk gizli servisleri var kontrol edeceklerdir birçok alana giriyorlar, özel güvenlik sektöründe de olabilirler devletin görevi bunu engellemek amaçları buysa zaten devlet güçlerinin ağına takılırlar black hawk şirketiyle ilgili haberler üzerine şirketin ortağı olduğu yazılan eski diyarbakır valisi cemil serhadlı’yı aradım, ne kadar işin içindesin diye sordum şirkete ortak olmadığını haklarımı türk amerikan dernekleri üyesi bir kişiye devrettiğini anlattı şimdi merkezde vali

“eymür’ün babası mason ahenk locası başkanı’ydı”

*mehmet eymür’ün hazırladığı meşhur birinci mit raporu’nda en çok sizin aleyhinize bilgiler vardı eymür’le aranızda ciddi sorunlar vardı
rapor nedeniyle necdet üruğ (birinci sıkıyönetim komutanı) eymür’ü mahkemeye verdi üruğ’un avukatı, aynı zamanda emekli hava generali olan zeki güngör, mahkemede eymür’le ilgili “fikri ve ruhi yapısı türk gizli servisine uymayan bu kişi teşkilata alındığı ve görev verildiği için başbakanlık suçludur” dedi bu çok önemli bir söz şimdi internet sitesi açmış, orada benimle uğraşıyor memlekette en büyük iyiliği kendisine ben yaptım babası çok muhterem bir insandı elini öptüğüm bir insandı bana başkanlık da yaptı masonların en iyi ve sevilen adamıydı, ahenk locası başkanı’ydı çapa kardeşleri barıştıracağı gün öldü beni de çok severdi eymür ise bir mit’çiye yakışmayacak şekilde yazıyor bir yazısında benim şirketimin mit’in temizlik işini aldığını yazdı ben prensip sahibiyim, mit’ten iş alır mıyım! altınlar verseler yine almam mahkemeye verecektim, vazgeçtim zaten şenkal atasagun mahkemeye vermiş, başkaları da vermiş bizim işte en önemli unsur yaptığın hizmetlerden dolayı huzur içinde uyumaktır bir de teşkilattan ayrıldıktan sonra sevilmek de önemli bu ancak hizmetlerinizden dolayı olur ben bunun mutluluğu içindeyim hayatta hiç kimseye kötülük yapmadım hep iyilik yaptım, bunlara mehmet eymür de dahil

*eymür’e ne iyilik yaptınız?
söylemek istemiyorum

raporla ilgili eymür’le hiç görüştünüz mu?

niye görüşecekmişim ki! benim seviyemdeki biri değil ki ben tepedeki 3 yöneticiden biriydim ben onlarla ne uğraşacağım, onlar benim yerime gelmek için uğraştılar

“hiram abas silah ticareti yapıyordu”

*beyrut’taki görevi sizden devralan hiram abas’ın ölümü üzerindeki sır perdesi kalkmadı hala

bunlar defalarca teşkilata girip çıktılar bu kadar zorlamak doğru değil abas, ilk istifasını bana getirdi bana çok saygı duyduğunu söyledi istifasına şartlar yazmış bol bol böyle istifa olmaz dedim sebebini yazar iki satırlık bir şey getirirsin dedim maaş sorunu vardı “bekle düzelecek” edim

*size bilgi geldi mi ölümüyle ilgili?

hayır gelmedi hiram abas, kendine çok güvenirdi, silahşördü bir yakınına vurdurmuş olabilirler çünkü, yakınını görürse ona silahla davranmaz tam bilmiyorum, çünkü o dönemde görevde değildim silah ticareti yapıyordu o zaman silah satıyordu yani çalışkan birisiyiydi, ama kavgacı ve fevriydi

*asala’ya karşı yapılan operasyonların başına siz mi vardınız?

eylemleri ben organize ettim eymür’ün raporundan sonra cumhurbaşkanlığı’na yazdığım mektupta bunu da yazdım çocuklarımı düşünmedin, devlet için bunları yaptım, bunun karşılığı yalan yanlış bir rapor mu olacaktı dedim

*operasyonlar için sez de yurtdışına gittiniz mi?

hayır gitmedim ne yaşım ne de rütbem müsaitti elimde maşa varken niye elimi yakayım

*kaç ekip vardı? sadece abdullah çatlı grubu muydu?

bir ekip değildi adamlar aynı kompartımandaydı ama birbirilerini bilmiyorlardı yakalandıkları devlet zor duruma düşmesin diye gizlilik önemlidir

*diğer ekipler kimlerdi?

oraya girmeyelim bunlar insanla allah arasındaki şeyler kitaplarda var bunlarla ilgili bilgiler ama hiçbiri doğru değil

*asala operasyonlarının başarılı olmadığı ve birkaç küçük eylemle sınırlı kaldığı iddiası var tartışmalar da hep çatlı üzerinden oldu

başarılı oldu bu başarı sonucunda ermeni terörü durdu bir kişiyi dışarıda operasyonda kullanabilmeniz için onun görev ve yerel maskesi müsait olmalı şimdi ben seni göndersem 3 gün sonra yakalanırsın oraları iyi bilen, etrafına kendisini hissettirmeyecek birini seçmekten daha doğal bir şey olamaz

*siz mi seçtiniz çatlı’yı?

kimin seçtiğinin önemi yok bu milli mücadele’ydi terör memleketi hedef almışta, buna karşılık adamlar hizmet etti memlekete niye bu kurcalanıyor anlamıyorum terör devam mı etseydi yani? memleketi sevmek lazım bu tür operasyonlarda görev alacak kişide milliyetçilik önemli bir motivdir bunu parayla da güçlendirirseniz daha güzel oluyor

*alaattin çakıcı asala operasyonlarında var mıydı?

yoktu benim zamanında mit’le ilişkili değildi ben emekli olduktan sonra divan’ın lobisinden gördüm “kim bu” diye sordum arkadaşlara “çakıcı” dediler ilk defa orada gördüm ben daha sonra başıma, dolayısıyla devletin başına dert olacak adamlarla hiçbir zaman işbirliği yapmadım ama bazen tesadüfler, mecbur bırakıyor insanı karşılaşınca “niye bana görev vermiyorsunuz benim ötekinden ne eksiğim var” diyorlar mecbur kalıyorsunuz

*ekiplerden biri de kuzey irak’ta öldürülen sabah ketene miydi?

değildi ketene bize adam bulurdu bu tür kişilere “spoter” denir istediğimiz sıfatlarda adamlar bulurdu bağdat’ta görev yaptığım zamandan beri tanıyordum teşkilatta çalıştı ama daha çok kuzey irak’ta

*ketene’yi emin çölaşan’la siz mi tanıştırdınız ?

hayır belki hüsamettin cindoruk bahsetmiştir çünkü, cindoruk çölaşan’ın halasının oğlu cindoruk, benim yakın dostumdur çok değerlidir benim ricam üzerine sabah ketene’nin avukatlığını yaptı ben bakmasını rica ettim önemli bir dava değildi

*ketene’nin öldürülmesini örgütler üstlenmedi

bana göre gizli servisler öldürdü çünkü, deşifre olmuştu
"
"abdullah çatlı gibi eski bir suçluyla çalışmanız doğru muydu" sorusuna ısrarla "ortada bir yangın varsa ve biri dört kova su da ben atayım dese itiraz mı edecektik" diye yanıt veren eski mit istanbul bölge müdürü derin devlet benzetmesini de beğenmediğini, bu benzetme yerine başka birşey bulunması gerekliliğini belirtmektedir

ayrıca şöyle bir konuşma geçmiştir programda

mithat sancar: "abdullah çatlı'dan abdullah diye bahseden"

nuri gündeş mithat hoca'nın sözünü keser: "hayır ben abdullah'tan bahsetmedim!"
"bir kova su atma" terimiyle etrafini hayretlere sevketmis, devlet memuru bir hakimin, bir doktorun bile bu bir kova suyu kabul ederek, yetkilerini yanlis kullanmanin vahim sonuclari kolayca kestirilebilecekken, operasyonlar gibi son derece hassas konularda, kendilerini milliyetci hisseden genclerden yardim aldiklarini rahat rahat ifade eden eski memur atilan kova sularin hesabinin tutulmamasi, kova verenlerin sonradan cek senet mafyasi halinde dolasmalari aydinliga cikarilmasi istenen noktalardir elbette

hem jandarmayla hem emniyetle hem de bir partiyle çalışan kişinin herkesin haberi varken aydınları öldürebildiği bir dönemde itiraflarıyla tam da üstüne gelmiş kişi artık her şey apaçık ortada neyi tartışıyoruz bilmiyorum

can dundar'ın neden adlı programının, derin devlet konulu bolumunde konuk olmuş ve şuursuzca söylediği laflar sebebiyle 'izliyorsa yanaklarından öperim çakıcı'yı' gibi! nihayet, suçluyu övmekten hakkında dava açılmış mit istanbul eski bölge müdürü neyseki ben televizyon karşısında mavi ekran verirken birileri daha garipsemiş olanları artık kimsenin bir seye şaşırmadığı bir anormallikler ülkesinde oldugumuz için seviniyor, şaşırıyorum böyle normal şeylere
ülkücü mafya lideri alaattin çakıcı'nın yanaklarından öpmek isteyen emekli milli istihbarat teşkilatı istanbul bölge müdürü

vakti zamanında mit müsteşarlığı için hiram abas ile kıyasıya çekişen, müsteşar olamasa bile abas ve ekibinin mitten emekliye ayrılmasına vesile olan kişi
hiram abas, mehmet eymür ve korkut eken üçgenine karşın; nuri gündeş, erkan gürvit ve ertuğrul güven bir üçgen oluşturmuş ve o zamanki şartların gündeş ve ekibinden yana olmasından mütevellit diğer grup pasifize edilmiştir kısacası nuri gündeş mit içinde sözü geçen ve önemli kulisleri olan bir isimdir

Alıntı Yaparak Cevapla