Yalnız Mesajı Göster

Fransa'nın Mutfak Kültürü

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Fransa'nın Mutfak Kültürü



Fransa'nın Yemekleri

Fransız mutfağının kökeni Orta Çağlara uzanır Fransa mutfağı Fransız Devrimi sonrasında Kolonileşme döneminde dünya sahnesindeki kazandığı gücüyle orantılı olarak gelişmiştir Napolyon Bonapart döneminde ün kazanmış Marie-Antoine Carême (1784-1833) gibi aşçılar haute cuisine (yüksek aşçılık sanatı) denilen özenli bir yemek tarzını geliştirerek Fransız mutfağına büyük katkılarda bulunmuşlardır

Fransız mutfağı Fransa'nın bölgelerine göre büyük farklılıklar gösterir Kırmızı etten, deniz ürünlerine ve süt ürünlerine kadar çok değişik türlerde besin Fransız mutfağını biçimlendirir Fransız mutfağının öne çıkan ögeleri şarap ve peynirdir Fransa her yıl dünyaca ünlü şaraplarını ihraç ederek ekonomisine katkıda bulunduğu gibi tescillenmiş 1000'i aşkın peynir türüyle de dünyanın en önde gelen peynir üreticilerindendir

Fransa'da bağcılık ve şaraplarıyla ön plana çıkan bölgeler Alsace, Bordeaux, Burgonya, Champagne, Korsika, Jura, Languedoc-Roussillon, Loire, Provence, Rhône ve Savoy'dur Fransa'nın en ünlü peynirleriyse Brie, Camembert ve Rokfor'dur Fransız mutfağının dünyaya mâlolmuş ya da dünyaca tanınan diğer yemekleri arasında kruvasan, salyangoz yemeği, baget ekmeği, kaz ciğeri ve crème brûlée (krem brule) sayılabilir



Alıntı Yaparak Cevapla