Konu
:
İspanyanın Yemek Kültürü
Yalnız Mesajı Göster
İspanyanın Yemek Kültürü
06-24-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
İspanyanın Yemek Kültürü
İspanya'nın genelinde bölgelerde yetişen ürünlere bağlı olarak değişiklik gösteren yöresel yemek çeşitlerine rastlanir
Bu çeşitlilik tabi ki İspanyol mutfağını dünya mutfakları arasında en zenginler ve en lezizler arasına sokmaya yetiyor
Ekmek ve Pirinç :
Ekmek ve pirinç gibi hububat ürünleri Türkiye'de olduğu gibi İspanya'da da uzun yıllar boyunca yenen yiyeceklerdir
Ekmek genelde biz Türklerde olduğu gibi yemeğin yanında lezzete eşlik eder ve özellikle zeytin yağına biraz olsun tabiri caizse banmak için kullanılır
Ekmekle yenen diğer yemeklere örnek olarak da yahni ve çorbalar verilebilir
Ekmekle yenen peynir ise vazgeçilmez bir atıştırma öğünüdür
Valencia bölgesi İspanya'nın en tanınmış yemeğine ev sahipliği yapar,Paella'ya
Paella aslında bir tür deniz ürünleri yemeği olup paellara isimli kaplarda genelde odun ateşinde pişirilir
Sebzeler ve pirince deniz ürünleri eklenerek tavada hazırlanır
İçerdiği deniz ürünleriyle ( havyar,midye ve hatta salyangoz ) enfes bir görüntüye de sahiptir
Değişik yörelerde değişik türlerde yapılır
Valencia yakınlarındaki sebze ve meyve yönünden zengin bir yer olan Buñol yakınlarında doğan bu yemek tarihten günümüze hala hayranlarına mucizevi tatların imkanını sunmakta
Sebze ve Meyveler :
Yemek için kullanılan sebzelerin çoğu 1400 lü yıllarda Christopher Columbus tarafından Amerika'dan getirilmiştir
Domates,Biber,Patlıcan ve Patates diğer bütün Akdeniz ülkelerinde olduğu kadar İspanyada da çok kullanılagelmektedir
Sebzelere değinmişken bir nevi domates çorbası olan gazpacho dan da bahsetmek gerekir
Özellikle domates ve biberle yapılan bu çorbaların lezzeti ve doyuruculuğunun yanı sıra hazırlanışı da pratiktir
Hemen herkes yaklaşık 20 dakika içerisinde bu soğuk çorbayı yapabilir,tabi ki gazpacho da da zeytin yağı önemli bir unsur
Zeytin ve Zeytinyağı :
Isı,sıcak iklim hemen her Akdeniz ülkesi gibi İspanya'yı da zeytin yetiştiricisi bir ülke yapıyor
Ve tabi ki bu zeytinlerin çoğu yağ yapımı için çekiliyor ve sofralara tat katıyor
Zeytin ise tıpkı ülkemizdeki gibi salamura olarak kahvaltılarda tüketiliyor ve salatalara konuyor
Smoked paprika :
Smoked paprika,capsicum adlı bir biberden çekilmiş bir tür baharat
Paprika paellanın vazgeçilmezi olup,yemeklerde ve hatta bazı tatlılarda bile kullanılıyor
Tortilla de patatas :
Buna Ispanyol omleti desek hata yapmış olmayız
Patatesler dilimlenir sonra soğan ve yumurta karıştırılarak yapılır
Champiñones al Ajillo:
Kaynayan suya sarmısak ve mantar eklenerek yapılan bir yemek
Sangria :
Sangria meyve suyunun içine çeşitli meyvelerin doğranmasıyla yapılır
Ayrıca lezzetli bir sangria için bu meyve suyunun içine şarap ve şeker eklenip karıştırılır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul