Konu
:
Dünyada Çay Kültürü / Ülkelerin Çay Kültürleri
Yalnız Mesajı Göster
Dünyada Çay Kültürü / Ülkelerin Çay Kültürleri
06-24-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Dünyada Çay Kültürü / Ülkelerin Çay Kültürleri
İlk çay biraz keyif
biraz da tıbbi nedenlerle içilmiş
çay içerek zihni uyanık tutmak
binbir derde deva özelliklerinden yararlanmak hep söz konusu edile gelmiş
İşin güzel ve şaşırtıcı yanı ise
çayın sıcak bir içecek olmanın ötesine geçmesiyle başlıyor
Önce Çinliler
daha sonra çayı onlardan altıncı yüzyılın sonuna doğru aldıkları söylenen Japonlar
kendi dini ritüellerine ve eskiden beri törensel olan yemek adabına uygun düşen bir çay içme töresini geliştirmişler
Dünya üzerinde milyonlarca kişi gün boyu çay içerken bunu sıradan bir iş gibi yaparken
Japonlar ve Çinliler
buna derin bir anlam yüklüyor
Avrupa'da 17
yüzyıldan beri bir keyif maddesi olarak bilinen çay
19
yüzyılda tüm Kuzey Denizi civarında
bir halk içeceği haline gelmiştir
Tüm dünyada
toplumsal yaşamda oldukça önemli bir yer tutan çayı
hintliler süt ve şekerle
Kuzey Afrikalılar yeşil çayı taze nane ile lezzetlendirirler
Çay kültürü her ülkede farklı yorumlanmaktadır
Çin
Çay
içecek sayılmadan önce uzun zaman ilaç olarak kullanıldı
Çin'de ilaç dışında içecek olarak kullanılmaya başlandığı ilk dönemler 4
ve 5
yüzyıl olmuştur
O zamanki çay çayın hazırlanmasına baktığımızda büyük farklılıklar olduğunu görmekteyiz:
Yapraklar buhardan geçirilip
havanda ezildikten sonra bir kapta toplanır
İçine pirinç
zencefil
tuz
portakal kabuğu
baharat
süt ve isteğe göre soğan katılıp kaynatılır
'
Günümüzde bu adet Tibetliler ve bazı Moğol kabilelerinde devam etmektedir
8
yüzyıl kaynaklarında Çinlilerin iyi bir çay yaprağını şöyle tanımladıklarını görmekteyiz:
'Tatar atlılarının çizmeleri gibi kara
güçlü bir öküzün boynuzları gibi kıvrımlı
tatlı bir meltemin dokunduğu göl kadar parlak'
Çinlilere göre çay
küçük fincanda soğumadan içilmeli ve hemen yenilenmelidir
Hem rahatça içebilmek
hem de içerken içtiği çayı görerek manevi bir haza kavuşmak için fincanların geniş ağızlı olanları tercih edilir
Aynı yaprağı defalarca demleme olayı Çin'de yaygın olup
bunu bir sanata dönüştürmüşlerdir
Japonya
Çay
birçok diğer şey gibi Çin'den Japonya'ya taşınmış ama Japonlar çay tarihini daha iyi belgelemiş
törenselliği derinleştirmiş ve onu da törensel yemek kültürlerine uygun olarak kendilerine has bir çay içme töresi haline getirmişlerdir
Taoculuk
Budizm ve Zen'in felsefi
dini dünya anlayışıyla sıkı bir ilişki içinde olan Japon çay töresinin başka bir eşi yoktur
Haz almaya değil
iç dünyaya ilişkin bir ritüel olan Japon çay töresinde
Katolik ayinlerinde İsa'nın kanını simgeleyen şaraptan daha önemli bir yeri vardır
Özel çay evlerinde gerçekleştirilen bu törenin öncelikli görevi
konukları en uygun ve en zarif bir biçimde ağırlamaktır
Mükemmel bir çay hazırlamak için tek bir yol yoktur
Bir sanat eseri olarak çay
en ince niteliklerini ustasının elinde gösterir
İyi ya da kötü resim olduğu gibi iyi ya da kötü çay da vardır
Dünya da en kötü üç şeyden biri kötü hazırlanarak mahvolan mükemmel bir çaydır
Japonlar çaya bir sanat olarak bakarlar
Diğer sanatlarda olduğu gibi çay sanatının da dönemleri ve ekolleri olmuştur
Kaynatma
Çırpma ve Demleme olmak üzere başlıca üç dönemden söz edilebilir
Günümüzde son ekolün ağırlığı hissedilmektedir
Günlük kullanımda demli çay kullanılmakla beraber
çırpma metodu ile hazırlanan toz çay her zaman çayların efendisi olarak kabul edilir
İngiltere
Çayla 17
yüzyılın sonunda sömürgesi Hindistan vasıtasıyla tanışan İngilizler zamanla çayı yaşamlarının ayrılmaz bir parçası haline getirdiler
Çayın ilk başlarda pahalı olması
yaygın bir içecek olmasını engelledi
Bu da çayı üst düzey toplantılara özgü bir şölen
prenslere ve asillere ayrılmış bir hediye haline getirdi
İngilizler
Eraly Grey çayını tecih ederler
Bu yoğun kokulu çay
bergamut esansı ile harmanlanarak hazırlanmaktadır
Bugün İngiltere de çat kapı gelen birine konukseverliğin işareti olarak bir fincan çay sunulur
İkindi vakti olan 'Beş Çayı' olarak adlandırılıp
Dünya'ya da armağan edilen küçük çay daveti
dostların bir araya gelmesi için düşünülmüş olup
Kral Edward döneminden beri devam etmektedir
Bu arada İngiltere Kraliçesi'nin çayının suyunu bütün gezilerinde yanında taşıdığını biliyormuydunuz?
Rusya
Rusya'da her öğün çay içilmesi bir gelenektir
Ruslar çaylarını semaverde demlerler
beyazlatılmamış şeker ve limon suyu ilave ederek içerler
Gerçek bir çay tiryakisi Rus çayına şeker atmaz
şekeri ağzına alarak çayını içer
Eski kültürü yaşatanlar arasında
çaya şeker yerine bir çay kaşığı kaymak koyanların yanısıra
Anadolu'nun kimi yörelerinde olduğu gibi ve çayı bazen bardak altlığına dökerek içenlerde bulunmaktadır
Çay
konuklara yanında marmelat ile sunulur
Konuk
daha fazla çay gelmesini önlemek için bardağın altlığı bardağın üstüne konulur
Fransa
Fransız entelektüellerinin özel bir çay sevgisi vardır
Yaygın çay salonlarının yanısıra
romantik isimlerin takıldıkları çeşitli çayların satıldığı küçük çay dükkanı zincirleri vardır
Fransız kültüründe çay
uzun süre demlenmeden
ince porselen bir fincanda ikram edilir
Hafif içimli bir çayın yanında küçük bir çikolata
krokan veya pralin ikram edilir
Moğolistan
Moğolların çay içme biçimleri ise inanılır gibi değil
Çaya biraz yağ
bir tutam tuz
biraz un ya da darı ekliyorlar
Hadi bu neyse
ama ya kuzu etli çaya ne dersiniz? Dilim dilim edilip bir hafta açık havada kurutulmuş kuzu etini çayın içine atıp içerek
soğuk iklim koşullarına ve göçebe hayata karşı güç ve enerji kazanıyorlar
Türkiye
5000 yıllık tarihe sahip çay her ne kadar Türklerin yaşamına geç girmişse de temiz girmiş
Gün boyunca çay içmemizin yanı sıra
kendimize özgü demleme usulü
ince belli cam bardaklar
kıtlama çay gibi katkılarımızla çayın kültür tarihine eklediklerimiz gözardı edilemez
Bunlardan ilki
iyi bir çay demlemenin olmazsa olmaz kurallarından biri olan demliğin sıcak olması şartını
demliği çaydanlığın üstüne oturtularak
ustaca ve güzelce çözümlememizdir
Buna karşın; çayın acıyıp tadının bozulmasını önlemek için; demledikten sonra
çayı süzdürüp başka bir demliğe boşaltmıyoruz o da işin ayrı bir yanı
Peki Türk çay kültüründe olmayan; Amerikan icadı poşet çay
çay topları ve ağları
fazla aromalı çaylar
çaya çok süt ve limon koymak
çayı ****l demlikte demlemek yani çaya karşı özensiz davranmak
Türkler
Anadolu'ya gelmeden öncede çayı bilmelerine karşın; çayın Türkiye'ye gelmesi ancak birkaç yüz yıl önceye dayanmaktadır
Çay içiminin Anadolu'da yaygınlaşması 19
yüzyıldan itibaren olmuştur
Türklerde çayın yaygınlaşmasına ilişkin şöyle bir hikaye anlatılır:
Hoca Ahmet Yesevi bir gün Hıtay sınırında Türkistan karyelerinden birine misafir olur
O gün hava çok sıcak olduğu için çok yorulmuştur
Evine misafir olduğu Türkmenin komşusunun zevcesi doğum yapmak üzeredir
Türkmen
Hoca Ahmet Yesevi'den dua ister
Ahmet Yesevi de dua eder
Allah'ın izniyle Türkmenin isteği hemen olur
Türkmen bu duruma çok memnun olur
O yörenin önemli bir ikramı olan çay kaynatıp getirir
Hoca Ahmet Yesevi çayı sıcak sıcak içince terler ve yorgunluğu gider
Sonra
"Bu şifalı bir şey imiş
hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar
Allah kıyamete kadar buna revaç versin" diye dua etmiştir
İşte çay bundan sonra bütün Türkler arasında kullanılmaya başlamış ve şifa verici bir içecek olmuştur
Halk kültürü ve etnografyasında çay önemli bir yer tutar
Çay bugün sosyal hayatımızda yerini dolduramayacak derecede sağlamlaştırmış
onun etrafında oluşan kültürüyle birlikte yaşamaktadır
Sabah kahvaltısından gecenin geç saatlerine kadar hayatımızın içinde bulunan çay
değişik kültürel değerlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur
Çayla ilgili; tekerlemeler
bilmeceler
mani ve türküler
ilahiler
efsaneler
fıkralar
gelenek ve görenekler başlı başına kültürel değerlerdir
Hatta
çay kelimesi Çince olduğu halde
sözlüklerde ve deyimlerde yerini bulmuş geniş bir kelime ve deyim sayısına ulaşmıştır
Çay
Çay Bahçesi
Çay Bardağı
Çay Demlemek
Çay Fincanı
Çay Fidanı
Çay Fidesi
Çay Kaşığı
Çay Takımı
Çay Vermek
Çay Molası
Çaycı
Çaycılık
Çaydanlık
Çay Parası
Çayevi
Çaygiller
Çayhane
Çay Kazanı gibi kelimelerin yanında; Tavşan Kanı Çay
Çay İçmek
Kıtlama Çay
Çayı Höpürdetmek
Çay İkram Etmek
Paşa Çayı gibi deyimlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur
Yetiştirilmesinden
hazırlanıp tüketilmesine varana kadar olan çay kültürü
bir çay etnografyasını da ortaya çıkarmıştır
Çay kesilmesine yarayan makaslar
sepetler
kutular
demlikler
semaverler
çay kazanları
bardaklar
fincanlar
kaşıklar
tepsiler vb
hepsi çay kültürünün etrafında oluşan etnografik maddelerdir
Bunlardan en önemlisi
çayın kendisinden ayırd edemeyeceğimiz semaver kültürüdür
Semaver 19
yüzyıldan itibaren Ortaasya'da yaygın olarak kullanılmaya başlanılmıştır
Ahmet Yesevi'den gelen mirasla çayın şifalı olduğuna inanıldığı gibi
semaverin de şifa dağıtıcısı olduğuna inanılır hale gelmiştir
İnsanlara bir hayat
muhabbet verici
dertlere deva olarak görülür
Semaverin şifa dağıttığına o kadar inanılırdı ki hamam çıkışında ve mevlitlerde insanları rahatlatmak için semaver kaynatılır ve çay içilirdi
Semaver edebiyatımızda da başlı başına bir yer tutmaktadır
Semaver şifahaneye benzetilmiştir
Daha düne kadar yurdumun kahve ve çay bahçeleri "cafe"lere özenerek cam bardağı ortadan kaldırmış
porselen ya da cam fincanlarda servis yapmaya başlamıştı
Bir de tabii poşet çay girdi ki yaşamımıza
"cafe"lerin dışında kimi evlerde de yüz yıllık çay demleme usullerimiz hemen rafa kaldırıp demlik poşeti çaylar fincanda sunulmaya başlandı
Allah'tan şimdilerde
turistlere porselen/seramik fincanda poşet çay sunmanın pek de zekice bir şey olmadığı kavranmaya başlandı
Bunda "Yunanlılar ince belli cam bardakta çay veriyormuş" haberinin etkisi oldu mu bilmiyorum ama son zamanlarda
"cafe"lerden başlayarak
çay bahçelerinde de çay severlerin ısrarı üzerine ideal boyutta olmasa da cam bardaklar kullanılmaya başlandı
Hani şu nedense "Ajda Pekkan bardağı" denen iri bardaklar
Ama gerçek çay severlerin gönlünde yatan küçük
ince belli bardaklar tabii ki
Gün boyunca çay içmemizin yanı sıra
kendimize özgü demleme usulü
ince belli cam bardaklar
kıtlama çay gibi katkılarımızla çayın kültür tarihine eklediklerimiz yadsınamaz
hele türkülerimize
ilahilerimize
manilerimize de girdiği hatırlanırsa
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul