Konu
:
Japonyanın Yemekleri - Japonyanın Yemek Kültürü
Yalnız Mesajı Göster
Japonyanın Yemekleri - Japonyanın Yemek Kültürü
06-24-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Japonyanın Yemekleri - Japonyanın Yemek Kültürü
Japonyanın Yemekleri - Japonyanın Yemek Kültürü
Bir ülkeyi daha iyi tanıyabilmek için o ülkenin yemeklerinden yemek lazımdır
Bir ülkenin yemekleri o ülkenin ulusal karakterini lezzet tercini estetik anlayışını hayat biçimini vb
gösteren öğelerden biridir
Bu sebeptendir ki Yemek Kültürü denilir
Japon mutfağı deyince insanların ilk aklına gelen sushi olur fakat aslında tempura udon okonomiyaki soba ramen vb
yemekleri ile çok çeşitli ve zengin bir mutfaktır
Aşağıda Japon mutfağından sizler için seçtiğimiz bazı önemli yemekleri ve kısa açıklamalarını bulacaksınız
Japon mutfağı deyince pirincin önemini vurgulamadan geçmek olamaz
Biz Türklerdeki ekmek kültürü neyse Japonlarda da pirinci aynı şekilde görebiliriz
Bunun yanında bir ada ülkesi olması dolayısı ile balık ve deniz ürünleri birçok kültürün Çin’den gelmesinden dolayı da Çin mutfağının etkileri de oldukça hissedilebilir
Birçok kaynak Japonların uzun yaşamalarını yemek adetlerine bağlamaktadır
Japon mutfağını yakından incelediğinizde bunda oldukça büyük bir gerçek payı bulabilirsiniz
Buna başlıca örnek vermek gerekirse Japonlar doğaya olan bağlılıklarından dolayı mümkün olduğunca yemeklerinde kullandıkları malzemelerin doğal özelliğini bozmamaya gayret ederler
Aşırı baharatlı tuzlu veya tatlı yemeklere Japon mutfağında rastlamanız oldukça nadirdir
Japonya’da bir restorana gittiğinizde en zor bulacağınız şet tuz olacaktır genelde Japonlar bizlerin tuz serptiğimiz yerlerde soya sosu kullanırlar
Aynı şekilde bir Japon için Türk tatlılarımız aşırı tatlı olması sebebi ile bir işkenceye dönüşebilir
Japon yemekleri biz Türkler için ilk başta oldukça lezzetsiz tatsız gelebilir fakat eğer alışırsanız inanıyorum ki vazgeçemeyeceğiniz yemekler arasında baş sıraya girecektir
Pirinç Pilavı (Gohan)
Pirinç pilavı Japonya’da öğlen ve akşam yemeklerinde yan yemek sabah kahvaltısında ise çiğ yumurta ve soyu sosu (tamago-kake-gohan) natto veya diğer soslar ile karıştırılarak ana yemek olarak yenir
Japon pilavı yağ
Miso Çorbası
Miso çorbası sabah öğlen ve akşam yemeklerinde yan yemek olarak gelir
Miso adı verilen ezilmiş soya fasulyesi macununun sıcak su ile karıştırılması ile hazırlanır
İstenirse içine nori yeşil soğan gibi tatlandırıcılar da konulabilir
Sushi
Sushi birçok kişinin düşündüğünün aksine “çiğ balık” değil sushi sirkesi ile hazırlanmış sushi pilavı yemekleridir
Ve birçok değişik sushi çeşitleri mevcuttur
Sashimi
Sahimi çeşitli çiğ balıklardan hazırlanan bir yemektir doğru ve taze balık ile hazırlanmış ise tadına doyum olmaz
Genelde soya sosu ve wasabi (yaban turpundan yapılan çok ama çok acı bir çeşit macunsu tat verici) karıştırılıp bu karışımın içine batırılarak yenir
Onigiri
Onigiri için Japon sandviçi ifadesini kullanırsam sanırım yanılmış olmam
Etrafı nori (kurutulmuş yosun) ile kaplı sushi pilavından yapılan ve ortasında umeboshi (turşusu yapılmış Japon eriği) karides tavuk ton balığı somon balığı vb
bulunan oldukça popüler bir yiyecektir
Domburi
Üzerinde tempura (tendon) dana eti (gyudon) yumurta ve tavuk (oyakodon) tonkatsu (katsudon) gibi yiyecekler bulunan ve büyükçe bir kase ile servis yapılan bir yemek çeşididir
Kare Raisu
Köri sosu ile yapılan içinde tavuk havuç patates olan ve istenirse üzerine tonkatsu vb konularak da yenilen bir yemektir
Köri orijin olarak Hindistan’dan gelmedir fakat yüz yıldan fazladır Japon mutfağında kullanılmaktadır
Soba
Soba kara buğday ve buğday unundan yapılan geleneksel bir Japon yemeğidir
Makarna gibi incedir çeşitli ekler ile sıcak veya soğuk olarak yenilir
Udon
Udon’da aynı soba gibi servis yapılır
Buğday unundan imal edilir
Fakat soba’dan daha kalın ve daha açık renktedir
Ramen
Ramen için ben Japonya’nın “döner ekmeği” ifadesini kullanacağım
Aslen Çin’den gelmiştir fakat Japonya’da o kadar popülerleşmiştir ki Japon mutfağının vazgeçilemez bir parçası olmuştur
Yakitori
Sözlük anlamı “tavuk ızgarası” demektir
Tavuğun çeşitli parçaları ve organları küçük şişlere dizilerek ve tatlı bir sosa batırılarak yapılır
Tempura
Tempura ekmek kırıntılarına batırılmış deniz mahsulleri sebze veya mantarların tavada kızgın yağ ile kızartılması ile yapılır
Orijin olarak 16
yy’da Portekizliler tarafından Japonya’ya gelmiş fakat bütün dünya da Japon yemeği olarak ün salmıştır
Okonomiyaki
Bu yemeğe ise un lahana et deniz mahsulleri ile hazırlanan bir tür Japon pizzası diyebiliriz
Restoranlarda genelde size hamurunu ve malzemelerini ayrı ayrı getirirler ve siz masada bulunan ızgara üzerinde kendi keyfinize göre karıştırıp hazırlar ve yersiniz
Eğer Japonya’da Kansai bölgesine giderseniz mutlaka bir okonomiyakiciye uğramanızı şiddetle tavsiye ederiz
Gyoza
Gyoza bizim mantımıza çok benzer
İçerisinde bol sarımsak çeşitli sebzeler ve et karışımından bir malzeme bulunan hamurun ızgarada kızartılması ile yapılır
Gyoza da Japonya’ya Çinden gelmiş yemektir
Sukiyaki
Sukiyaki masa üzerine bir ısıtıcı onun üzerine de kaynar su ile dolu bir tencere koyarak servis yapılır
Malzemeler (ince kesilmiş et çeşitli sebzeler mantarlar ve tofu) çiğ olarak gelir
Yiyecek kişiler bu malzemeleri masadaki kaynar suya batırıp ısıtır ve ellerinde bulunan içinde çiğ yumurta olan kaseler batırarak yerler
sukiyakituz veya diğer tatlandırıcılar konulmadan sadece haşlanarak yapılır ve genelde yemeğin yanında veya sonunda servis edilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul