Konu
:
Taybı Ovası
Yalnız Mesajı Göster
Taybı Ovası
06-24-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Taybı Ovası
Taybı Ovası
İskilip Taybı OvasıTaybı Ovası Çorum ilinin İskilip ilçesinde Kızılırmak havzasında bulunan topraklarının verimiyle bilinen bir ovadır
Rakımı 550-560 metre arasındadır
İskilip'in güneybatısında yer alır
Ova; Sungurlu Uğurludağ ve Çankırı topraklarına sınırdır
Ovada çeltik üretiminin yanısıra arpa buğday şekerpancarı ayçiçeği üretimide yapılmaktadır
Obruk Barajı su tutmaya başladığında bu ovada mevcut üretim çeşitleri ve şekilleri değişim gösterecektir
Gerek tarım arazilerinin azalması gerekse havada yoğunlaşacak bağıl nem miktarı üretimi çeşitlendirecektir
Ovanın faunasıda oldukça zengindir
Ovada yaşayan belli başlı kuş ve hayvan çeşitleri turnalar yeşilbaş ördekler karabataklar balıkçınlar üveyik ibibik sığırcık serçe kırlangıç leylek keklik bıldırcın Sibirya kazları'nın yanısıra tavşan yaban domuzu tilki ve sansar gibi daha pek çok hayvan yaşamaktadır
Şimdiden yörede organik tarıma yönelik İskilip Belediyesi'nde destek verdiği İskilip'te kurulu bulunan İstarge (İskilip Tarımını Geliştirme) adlı sivil toplum kuruluşunun girişimiyle son yıllarda organik tarım konusu önem kazanmıştır
Hedeflenen değişim ova genelinde zirai ilaçlama yerine tümüyle biyolojik mücadele yapısını oluşturarak organik tarıma destek vermektir
Turnalar Kızılırmak'ı yaşam alanı olarak kullanır
Özellikle kışı bu havzada geçirirler
Yöre halkı bu kuşları kutsal kabul eder ve gelin duvaklarında kullanır Allı Turna'nın al telini
Ova kendi zengin florası ile hayvancılık içinde önemli bir yerdir
Üretilen çeltik ve şekerpancarı atıkları ile bol sulu ortam hertürlü yem bitkisininde yetişmesine elverişlidir
Organik tarıma parelel olarak organik sütçülükte ova köylerinde hızla gelişim göstermektedir
Ankara gbi büyük bir pazarın hemen yanında bulunan bu verimli ova adeta organik tarım ve gıda üretim yerine dönmektedir
Çiftçi ve köylü bilinçlendirilmeleri üniversite öğretim elemanlarınca 2001 yılından bu yana yapılmaktadır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul