| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Ozanlarımız(İ-K) 

KÖROĞLU

Benden selam olsun Bolu  Bey'ine
 Çıkıp şu dağlara yaslanmalıdır
 Ok gıcırtısından kalkan  sesinden
 Dağlar seda verip seslenmelidir

Köroğlu  düşer mi yine şanından
 Ayırır çoğunu er meydanından
 Kır at köpüğünden  düşman kanından
 Çevrem dolup şalvar ıslanmalıdır

Köroğlu, ünlü bir halk hikayesi, daha doğrusu  bir halk romanıdır
  En az dört yüzyıldan, beri sanat susuzluğunu gidermekte,  kahramanlık duygularım beslemektedir  
 Yiğit ve mert bir kahraman tipi  olan Köroğlu, her Türk gencinin ruhunda onun gibi karakterli olma ülküsünü,  besledi
  Halk şiirinin koçaklamalarında hep onun örnek alındığı  görülür  
 Köroğlu, bir kanun kaçağı, devlete karşı gelmiş bir dağ  adamıdır
  Yollar keser, kervanlar vurur  Babasının gözlerine mil çektiren zalim  Bolu Beyi'nin ordularını bozar, dağıtır  Sık sık Bolu'yu basar, şehrin altım  üstüne getirir  
 Bu yaptıkları, örnek alınacak davranışlar değildir elbet
  Ama, Köroğlu'nu haklı gösterecek yönleri vardır  Bir defa haksızlığa, zulme  karşı ayaklanmıştır  Bu arada kendisi hiç bir zaman haksızlığa sapmamıştır  Onun, hikayesinin en yaygın olduğu yüzyıllar, Osmanlı Devleti de büyük iç ve dış  sarsıntılar geçirmektedir  Ortalıkta, bundan yararlanan derebeyi tipleri  türemiştir  Vilayetlerde valiler halkı ezmekte, çifte vergiler almakta, zulmün  her çeşidini yapmaktadır  
 Namuslu valiler haklı ya da haksız, devlete  karşı büyük ayaklanmalar düzenlemekte, bu arada üzerlerine gönderilen ordular  karşısında halk ezilmekte, canından bezmektedir
  Bütün bunlar yetmezmiş gibi,  Osmanlı tarihinde Celali diye anılan ve yurdun her yanını sarmış, küçük büyük  eşkıyalar türemiştir  
 Arada ne oluyorsa yine halka, köylüye olmaktadır
  İşte, bu son derece korkulu ve tehlikeli ortam için de, gerçek olmasa bile, ona  avuntu veren bir hayali kahraman çıkıyor  Bu, Köroğlu'dur  O'nun sevimli,  şövalye varlığında halk kendini buluyor onda avuntuya kavuşuyor
  İşte, bu  ruhsal yaratı nedeniyle halk onu seviyor  
 Yalnız bu kadar da değil
  Ayrıca, sanat isteklerini de onda buluyor halk  Gerçekten, Köroğlu'nun sanatı  gerek konu olarak, gerek işleniş bakımından kusursuzdur  Konuda olaylar çok  ustalıkla birbirine bağlanır, düğümlenir, heyecan artar; sonuç beklenmedik  biçimde ortaya çıkar  Usta sanatçıların anlatma başarısıyla orta zaman şövalye  tipinin en mükemmeli oluşur  
 Yer yer ve sık sık araya türküler girer
  Böylece, dinleyicinin müzik istekleri de karşılanmış olur  Türküler, kalıp ve  ruh bakımından pek başarılıdır  Bunlar, asıl konuyla yakından ilgili olmakla  beraber, Köroğlu'nun mert karakterini de yansıtır  Yerine göre çok içli, lirik  şiirlere de rastlarız   
 İşte, gerek konu, gerek estetik yönün bu kadar  güçlü oluşu nedeniyle, Köroğlu hikayesi her çevrede büyük ilgi toplamış büyük ve  ölmez bir eser olarak edebiyatımızda yerini almıştır
  Bu bakımdan edebiyat  tarihçilerinin uzun süreden beri üzerinde çalıştıkları bir konu olmuştur  Köroğlu  
 Biz, bu halk kahramanının hikayesini değil, şiirini vermeye  çalıştık
  Şiirlerin asıl konuyla yakın ilgisi bulunduğu için önce hikayenin kısa  bir özetini verdik  Şiirlerin tadına daha iyi varılabilmesinin, ancak konuyu  bilmekle mümkün olacağına inanıyoruz  Bu bakımdan, şiirlerin okunma sırasında,  konuyu hatırlatmak için, her biri üzerine gerekli kısa bilgi de ekledik  Bir de,  şiirleri konu bakımından bölümlere ayırdık  Her bölümün başında da gerekli  açıklamayı yaptık  
 Amacımız, kahramanlık konusunda halk şiirimizin en  güzel örneklerini vermek olduğu için, uzun uzun bilimsel araştırma ve  tartışmalara girişmekten sakındık
  Okurlarımızı sıkmadan, edebiyatımızın bir  bölümünü sunmaya çalıştık  
 Bu arada, yirmi yıldan beri üzerinde  çalıştığımız Köroğlu'nun yeni şiirlerini, ilk kaynaklardan tarayarak, en  iyilerini sunduk

KÖROĞLU  HİKAYESİ

Bolu beyi, at meraklısı bir beydir
  Atçılıkta usta olan  seyisi Yusuf'u, güzel ve cins 'at aramak üzere başka yerlere gönderir  Yusuf  günlerce gezdikten sonra, obanın birinde istediği gibi bir tay bulur  Bu tayı  doğuran kısrak, Fırat kıyısında otlarken, ırmaktan çıkan bir aygır kısrağa  aşmış, tay ondan olmuştur  Irmak ve göllerin dibinde yaşayan aygırlardan olan  taylar çok makbuldür, iyi cins at olur  
 Yusuf, tayı sahiplerinden satın  alır
  Yavrunun şimdilik gösterişi yoktur  Hatta, çirkindir bile  Ama ileride  mükemmel bir küheylan olacaktır  Yusuf bunu biliyor  Sevinerek geri döner  Bey,  bu çirkin ve sevimsiz tayı görünce çok kızar, kendisiyle alay edildiğini sanır  Yusuf'un gözlerine mil çektirir  Tayı da ona verir, yanından kovar  Kör Yusuf  köyüne döner  Olanı biteni oğluna anlatır  Bolu Beyi'nden öc alacağını  söyler  
 Baba Qğul, başlarlar tayı terbiye etmeye
  Yıllar geçer  Tay artık  mükemmel bir küheylan olmuştur  Rüzgar gibi koşmakta, ceylan gibi sıçramakta,  türlü savaş oyunu bilmektedir  Bu arada Kör Yusuf'un oğlu Ruşen Ali de büyümüş,  güçlü kuvvetli bir delikanlı olmuştur  O da her türlü şövalyelik oyunlarım  öğrenmiş pir babayiğittir  
 Bir gece Yusuf, düşünde Hızır'ı götür
  Hızır  ona yapacağı işi söyler  Hızır'ın önerisiyle baba oğul yola çıkarlar  Bingöl  dağlarından gelecek üç sihirli köpüğü Aras ırmağında beklerler  Bu üç sihirli  köpükle Yusuf' un hem gözleri açılacak, hem intikam almak için gereken kuvvet ve  gençliği elde edecektir  
 Bunu bilen oğlu Ruşen Ali, köpükler gelince,  babasına haber vermeden, kendisi içer
  Yusuf, durumu öğrenince üzülür, ama bir  yandan, da sevinir  Kendi yerine oğlu, öcünü alacak bir bahadır olacaktır  Bu  sihirli köpüklerden biri körün oğluna sonsuz yaşama gücü, biri yiğitlik, öteki  de şairlik bağışlamıştır  Bir süre sonra Yusuf, oğluna öç almasını vasiyet  ederek ölür  
 Körün oğlu Ruşen Ali d:ağa çıkar
  Gelen geçeni soyar  Ünü  yayılmaya başlar  Kendisi gibi kanun kaçakları yanında toplanmaya başlarlar  Artık adı Köroğlu olmuştur  Bolu şehrinin karşısında, Çamlıbel'de, bir kale  yaptırır  Küçük bir ordusu vardır  Çamlıbel'de geçen kervanlardan bac alır  Vermeyen kervanları soyar  Üzerine gönderilen orduları bozguna  uğratır  
 Bir gün, güzelliğini duyduğu Üsküdar Kasapbaşı'sının oğlu  Ayvaz'ı kaçırır, Çamlıbel'e getirir, evlat edinir
  Başka bir gün, Bolu Beyi'nin  bacısı Döne Hanım'ı kaçır'ır, evlenirler  Aradan yıllar geçer, Bolu'yu basar,  yakar, yıkar  Bolu Beyi'nden babasının öcünü alır  Bolu Beyi de Köroğlu'na karşı  düzenler kurar  Bir defasında Köroğlu'nu, başka bir seferde de Ayvaz'ı  yakalatır  Zindana atar  Ama, Köroğlu ve adamları her zaman hile ve cenkle  kurtulurlar  
 Köroğlu, ara sıra Gürcistan, Çin gibi uzak ülkelere de  seferler açar
  Yeni yeni serüvenlere atılır, büyük vurgunlar yapar  Bu arada  küçük, fakat heyecanı birçok olay da geçer  Sonunda delikli demir (tüfek) ortaya  çıkınca eski bahadırlık geleneği bozulur, dünyanın tadı kalmaz  Ve bir gün  Köroğlu, beylerine dağılmalarını söyleyerek Kırklara karışır, kaybolur  Daha  önceden Kır-At da sır olmuştur  O Kır-At ki, nice yıllar, olağanüstü bir güçle  Köroğlu'na hizmet etmiştir  
 Başka bir söylentiye göre, bir Yahudi  bezirganın getirdiği tüfekle oynayan beyler, birbirlerini öldürürler
  Köroğlu,  buna üzülerek kayıplara karışır  Yine bir başka sôylentiye göre de, Köroğlu  dağda rastladığı çobanda tüfeği görür  Sorar, ne olduğunu  Aldığı karşılığa  inanmaz  Denemek için kendine çevirir, tetiğe dokunur  Ve yaralanarak ölür  Sonra beyleri de dağılırlar  
 Yaşlı bir çınar gibi devrilen Köroğlu'nun  hikayesi sona erer
   Cahit Öztelli
 Üç Kahraman Şair Köroğlu Dadaloğlu Kuloğlu
 Milliyet yayınları-1974

KÖROĞLU'NUN KİMLİĞİ

On  altıncı yüzyıllın sonlarına doğru, Kafkas'lardan Rumeli'ye kadar, ünü bütün  Osmanlı ülkesine yayılan Köroğlu, bir edebiyat tarihçisine göre hem eşkıya, hem  de hece vezniyle şiirler söyleyen bir halk ozanı
  Osmanlı toplumunu inceleyen  bir bilim adamına göre sadece bir '' Celali ''  Ben Köroğlu'ndan kalanları  yalnız kalanları değil, bugün yaşayıp gidenleri de halkımızdan, hikayeci halk  ozanlarımızdan öğrendim  Halkımız, hikayeci halk ozanlarımız gibi yaşadım  Köroğlu'nu  Bu nedenlerle de Köroğlu olayına yaklaşımım, bir edebiyat tarihçisi  ya da bir bilim adamının yaklaşımından farklı oldu  Türkü metinlerinden,  anlatılan hikayelerden ve bu türkülü hikayeleri dinleyen halkın davranışlarından  edindiğim izlenim şu: Halkımıza göre Köroğlu, zalime başkaldıran, yaşlılara  zayıflara dokunmamayı, tamahkar zenginlerle uğraşmayı, dertlilerin derdine  bakmayı öğütleyen yiğit bir kişi  Bir destan kahramanı  Kavuşturan kurtaran  esirgeyen Kırat motifi ile, kökleri çok daha gerilere giden bazı efsanelerle,  ''Celali Köroğlu Ruşen'' ve ''Celali Kiziroğlu Mustafa Bey'' gibi bazı  gerçeklerin, daha da Allah bilir nelerin, ne özlemlerin karışarak oluşturduğu  bir destan  Bütün destanlarda olduğu gibi de, her şey olumlu ya da olumsuz yönde  abartmalı  Halk bu Köroğlu türkülerini, Köroğlu hikayelerini dinlerken  yürekleniyor  Bir kurtarıcı bulmuşçasına rahatlıyor  Düğünlerde derneklerde  Köroğlu havaları, marşların gördüğü işi görüyor  Köroğlu'nun kimliğinden de,  kişiliğinden de ben bu toplum olayını anlıyorum  Asıl Köroğlu gerçeği bu bence  Yunus Beyin ya da seyis Yusuf'un oğlu Ruşen Ali'nin bireysel kişiliği de,  bireysel kimliği de beni ilgilendirmiyor  
 Halk gibi, hikayeci halk  ozanları gibi, Köroğlu'na ben de kendimi, kendi özlemlerimi katarak söyledim
  Yiğit, duyarlı insan bir Köroğlu düşündüm   Ruhi SU

Eserlerinden  bazıları:
 1
 Kır atım meydan  yerinde
 Gezer horlayı horlayı
 Bir kötü az bin kavgadan
 Kaçar zorlayı  zorlayı

Kır ata yakışır bunlar
 Yiğit geyer demir donlar
 Ak  gövdeden kızıl kanlar
 Akar şorlayı şorlayı

Köroğlu der al  kanları