| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Telepinu Efsanesi 

Telepinu Efsanesi

Telepinu, büyük Fırtına Tanrısı'nın oğludur
  Bolluk ve bitki tanrısıdır  Telepinu kaybolduğu zaman ocakta ateşler sondu  Tapınaklarda tanrılar bunaldı  Ağıllarda koyunlar boğuldu  Ahırlarda sığırlar oldu  Koyun, kuzusunu; inek, danasını bıraktı  Telepinu, kaybolduğu zaman; tarladan ekinleri beraber götürdü
  Artık arpa, buğday bitmez oldu  Koyunlar, sığırlar ve insanlar çiftleşmez; gebeler doğurmaz oldular  Ağaçlar kurudu, filizler çürüdü, kaynaklar kesildi  Ülkeyi kıtlık burudu
  İnsanlar, tanrılar, açlıktan kıvrandılar  Büyük Güneş Tanrısı, bir ziyafet hazırladı  Bin tanrıyı çağırdı  Yedilerse de doymadılar, içtilerse de kanmadılar  Bunun üzerine fırtına tanrısı oğlu Telepinu'yu araştırdı
  Telepinu ise kızarak kaçmış, bütün iyi şeyleri beraberinde götürmüştü  Büyük tanrılar, küçük tanrılar Telepinu'yu aramaya çıktılar
  Güneş Tanrısı,  kartalı öncü gönderdi ve "Git yüksek dağları, dereleri, yamaçları araştır  " dedi  Kartal gitti  Telepinu'yu bulamadı  Geri döndü  Güneş Tanrısı'na: "Kudretli tanrı!  Telepinu'yu bulamadım  " dedi  Fırtına Tanrısı, Baştanrıça'ya: "Ne yapalım? Açlıktan öleceğiz
  " dedi  Güneş Tanrıçası, Fırtına Tanrısı'na: "Ne istersen yap, Telepinu'yu aramaya kendin git  "  dedi  Fırtına Tanrısı, Telepinu'yu aramaya gitti
  Onun şehrindeki evinin kapısını çaldı  Fakat o, evde değildi  Kapı, açılmadı  Kendi evine dönerek tahtına oturdu  Tanrıça, kartalı bir daha gönderdi
  Ona: "Git Telepinu'yu ara!" dedi  Fırtına  tanrısı, tanrıçaya: "Büyük tanrılar, küçük tanrılar onu aradılar; fakat bulamadılar  Bu kartal mi onu bulacak? Bunun gözü keskinse onların gözleri de keskindir  " dedi  Tanrıça, yine kartalı gönderdi: "Git, yüce dağları ara, tara!" dedi
  Kartal,  uçtu, yüce dağları araştırdı, bulamadı  Şu haberi getirdi: "Ben, onu  bulamıyorum  "  Tanrıça, bu defa Arı'yı gönderdi: "Git Telepinu'yu sen ara! Bulursan onun  ellerini, ayaklarını sok! Onu al getir
  Mum al, onu yıka, temizle ve bana getir  "  dedi  Fırtına Tanrısı, Tanrıça'ya dedi ki: "Büyük tanrılar, küçük tanrılar onu  aradılar; fakat bulamadılar
  Bu Arı mı onu bulacak?" Tanrıça, Fırtına Tanrısı'na dedi ki: "Sen Arı'yı bırak
  O, gidip onu bulacak  " Arı, oradan uçtu
  Aramaya başladı  Her tarafı dolaştı  Irmakları, kaynakları araştırdı  Sonunda Telepinu'yu uyurken buldu  Telepinu, acele evine geldi  O zaman ocaklara ateş geldi, ağıllara koyun, ahırlara sığır doldu  Ana, çocuğunu; koyun, kuzusunu ve inek, danasını doğurdu  

Kaynak: "Türk Mitolojisi", Murat Uraz
  Düşünen Adam Yayınları, İstanbul, Şubat 1992   

|