Yalnız Mesajı Göster

Anlatım Bozuklukları -1

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Anlatım Bozuklukları -1

8)Gereksiz Yardımcı Eylemler Kullanma:

Türkçede doğrudan fiil olarak çekimlenebilecek bir kelimenin yardımcı eylem alarak çekimlenmesi yanlıştır

*Boşuna umut etme oraya gelmeyeceğim
*Benden kuşku etmemelisin
*Senin düşüncelerin hiçbir zaman bana etki etmez
*Bu işi onun yapabileceğinden şüphe etmiyorum
Not:Bu konuyu bazı kaynaklar anlatım bozukluğu olarak kabul etmezÖSS'de de şimdiye kadar böyle bir soru çıkmamıştır

9)Mantık Hataları:

İyi ve sağlam bir cümlenin temel mantık ilkelerine uygun olması gerekir aksi taktirde anlatım bozukluğu yapılmış olur

*Seninle değil şehir içinde gezmek, dünya turuna bile çıkılmaz
*Önümüzdeki haftanın önemli programlarından bazılarını sizlere hatırlatmaya çalıştık
*Beyin zarı iltihapları iyi tedavi edilmezse ölüme;hatta sara nöbetlerine dahi yol açabilir
*Tezgahtar müşterinin aldığı oyuncağı kağıda sardı ve müşteriye verdi
*Karar TBMM'nin 230'a karşı 190 oyla aldığı bir kararla kabul edildi

10)Zamir Eksikliğinden Kaynaklanan Anlatım Bozuklukları:

Bazı cümlelerde iyelik zamiri kullanılmadığı taktirde bir anlam belirsizliği ortaya çıkarCümlenin başına hem senin hem de onun zamirini getirebiliyorsak orada bir anlam belirsizliği vardırBu tip cümlelerdeki anlam belirsizliğini gidermek için cümlenin uygun bir yerine iyelik zamirinin getirilmesi gerekirAksi taktirde anlam belirsizliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu doğar

*Ehliyetini polis almış öyle mi?
*Bana ne söyleyeceğini biliyorum
*Geleceğini ben biliyordum
*Yarışmada birinci olduğuna sevindim

Not:Bazen de bu belirsizlik noktalama işaretleriyle giderilir

*Hırsız, çocuğu kovaladı
*Genç, adama seslendi
*O, soruları yapamadı

11)Karşılaştırma Hataları:

Bazı cümlelerden iki farklı anlam çıkabilmektedirBu tip karşılaştırma bildiren cümlelerdeki anlatım bulanıklığı giderilmediği taktirde anlatım bozukluğu ortaya çıkar

*Adam,politikayla karısından çok ilgileniyor
*Bu kötü insanlara sizden çok kızıyorum
*Sen onu benden çok aradın

Alıntı Yaparak Cevapla