Konu
:
mum / mum nasıl yapılır / mum yapımı Hakkında
Yalnız Mesajı Göster
mum / mum nasıl yapılır / mum yapımı Hakkında
06-23-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
mum / mum nasıl yapılır / mum yapımı Hakkında
MUM YAPMA EKİPMANLARI
İki Katlı Tencere
İki katlı tencere kullanarak mumunuzun çok yüksek ısılara ulaşmasını engelleyebilirsiniz
Kullandıktan sonra
mum artığı kurumadan önce kuru bir havlu ile silerek iki katlı tencerenin üst kısmını temizleyiniz
Mutfak Folyosu
Bir parça folyo veya bir fırın tepsisi
çok yararlı bir mum yapma ekipmanı olabilir
Bu ekipmanı
hazırlanmış fitilleri koymak
kullanılmamış mumu kurtarmak ve evde yapılmış mum tabakaları oluşturmak için kullanabilirsiniz
Mumu koymak için yanları yüksek - yaklaşık 3/4 inç (yaklaşık 1
9cm) - bir veya daha fazla tepsiye ihtiyaç duyacaksınız
Daldırma Kutusu
Mumları daldırırken sıcak mumu içinde tutmak için bir daldırma kutusu kullanılabilir
El sanatları malzemeleri satan bir mağazadan bir daldırma kutusu satın alabilirsiniz veya evde kullanabileceğiniz dar ve uzun bir kap bulabilirsiniz
Bu kabın
yapmak istediğiniz mumdan en azından 2 inç (yaklaşık 5 cm) daha uzun olmasına dikkate ediniz
Mumu sabit bir ısıda tutmak için kutuyu/kabı içinde su kaynayan bir tepsinin içine yerleştiriniz
Termometre
Termometre
mum yapımında çok önemli bir alettir
Güzel mumlar yapmak için doğru ısıya erişmeniz ve bu ısıyı korumanız gerekmektedir
Bir şekerleme veya yemek pişirme termometresi kullanabilirsiniz
Isı aralıklarının 100° F ve 225° F olduğundan emin olunuz
Terazi
Mumu ve diğer malzemeleri tartmak için bir teraziye ihtiyacınız olacak
Büyük mağazalarda satılan bir mutfak terazisi veya büro malzemeleri mağazasında satılan bir posta terazisi kullanabilirsiniz
Kalıplar
El sanatları malzemeleri satan mağazaların çoğunda çok çeşitli mum kalıpları bulabilirsiniz
Yaratıcılığınızı kullanıp
kalıp veya kap görevi görecek başka malzemeler arayabilirsiniz
Örneğin teneke kutular
jöle kalıpları
kek kalıpları
deniz kabukları
vBulletin
Fitil İğneleri
Bunlar
4 ila 10 inç (yaklaşık 10-25 cm) boyunda satılan dayanıklı çelik iğnelerdir
Bu iğneler
mum yapımının çeşitli aşamalarında kullanılmaktadır
Kalıba dökülmüş bir muma fitil takmak için kullanılmaktadır
Kalıplı mumlar yaparken fitili yerinde tutmak için gergi çubuğu olarak da kullanılabilir
Diğer Araçlar
Karıştırıcı - Boyayı veya kokuları katmak ve mumu karıştırmak için tahta bir kaşık veya küçük bir sopa
Kesme aletleri - Balmumu tabakalarını ve kalıp halindeki mumları kesmek için keskin bir bıçak
Dökme Kabı - Eritilmiş mumu kalıplara dökmek için bir kap
Isı kaynağı - Mumu eritmek için bir ısı kaynağına ihtiyaç vardır
Bir ocak
tüp veya elektrik ocağı bu iş için uygundur
Kap tutucular
parafinli kağıt
silikon sprey ve kalıp mühürlerinin de elinizin altında bulunması gerekebilir
MALZEMELER
9 inç (yaklaşık 23cm) boyunda 1 fitil
1/2 pound luk balmumu veya 1/2 poundluk parafin
Eğer balmumu yerine parafin kullanırsanız 0
8 onsluk stearine de ihtiyaç duyacaksınız
7 x 2 inçlik (yaklaşık 18x5 cm) bir kalıp
Fitil iğnesi
Termometre
Boya
Koku; mumunuzu kokulu yapmak isitiyorsanız bunun için özel olarak satılan kokulardan kullanabilirsiniz
NASIL YAPILIR?
Kalıplı Mumlar Yapma
Kalıplı mumlar her şekilde ve her boyda yapılabilir
Burada
kalıptan çıkarılan bir mum gösterilmektedir
Kap içi mumu da yapabilirsiniz; bu durumda mum kalıp içinde kalmaktadır ve kalıp mumun bir parçası haline gelmektedir
Kap olarak güzel bir teneke kutu
bir deniz kabuğu
içi oyulmuş bir ağaç dalı
bir yumurta kabuğu veya cam bir kase vBulletin
kullanabilirsiniz
Kap içi mumu yapmak için aşağıdaki talimatların alt kısmındaki nota bakınız
Bu tariften 7x2 inç (yaklaşık 18x5 cm) boyutlarında bir mum elde edilmektedir
Malzemeler:
9 inç (yaklaşık 23cm) boyunda #1 fitil
Eğer önceden hazırlanmış fitil almadıysanız mum yapma işine başlamadan önce fitili hazırlamalısınız
Bunu
fitili yaklaşık 20 saniye boyunca erimiş parafin mumuna daldırarak yapabilirsiniz
Daha sonra fitili kuruması için parafinli kağıt ve mutfak folyosunun üzerine bırakınız
1/2 pound luk balmumu veya 1/2 poundluk parafin
Eğer balmumu yerine parafin kullanırsanız 0
8 onsluk stearine de ihtiyaç duyacaksınız
Muma renk veya koku vermeyi planlıyorsanız parafini kullanınız ve parafini eklemeden önce eritilmiş stearine koku (sadece birkaç damla) ve renk ekleyiniz
7 x 2 inçlik (yaklaşık 18x5 cm) bir kalıp
Kalıbı hazırlamak için temiz ve kuru olduğundan emin olunuz
Mumu kalıptan kolayca çıkarabilmek için kalıbın içine bir parça silikon sprey sıkınız
Kalıbın altındaki delikten fitili geçiriniz ve yukarıya doğru çekiniz
Fitilin üst kısmını bir fitil iğnesine geçiriniz ve kalıbın üzerine bırakınız
Bu
"gergi çubuğu " görevi görecektir
Kalıbı ters çeviriniz
fitili ortalayınız
gergin bir biçimde çekiniz ve bir parça kalıp mührü ile sabitleyiniz
Kalıptaki çatlakları kalıp mührü ile kapatınız
İki katlı tencerenin üst kısmında ve orta ateşte balmumunu eritiniz ve 160° F dereceye getiriniz
Parafin mumu kullanıyorsanız ilkönce stearin ekleyiniz ve sonra sıcaklığı 190° F a çıkarınız
Farklı kalıp malzemelerinin farklı mum ısıları gerektirdiğini unutmayınız
Kullandığınız kalıp için farklı bir ısı derecesine çıkmanız gerekiyorsa
o ısı derecesine çıkınız
Mum doğru ısı derecesine ulaştığında onu dökme kabına aktarınız
Mumu içine dökmeden önce kalıp ısısının oda sıcaklığına eşit olmasına (veya biraz daha sıcak olabilir) dikkat ediniz
Eğer kalıp soğuksa mum her noktada eşit olarak donmayacaktır
Mumu kalıba dökmek için kalıbı açılı (eğri) tutunuz (bu hava kabarcıklarının oluşmasını önleyecektir) ve içi doldukça kalıbı yavaş yavaş düz konuma getiriniz
Kalıbın ağzından yaklaşık 1/2 inç
(yaklaşık 1
27 cm) (aşağıda olan bir noktaya gelene dek doldurmaya devam ediniz
Dar bir çubukla ve fitil iğnesi ile kalıbın içindeki mumu yavaşça karıştırınız ve kalıbın kenarlarını sıyırınız
Bu sayede içeride sıkışmış hava kabarcıkları çıkacak ve mum her noktada aynı şekilde donacaktır
Mumu yaklaşık bir saat soğutunuz
Mum soğurken küçülebilir ve fitilin etrafında hafif bir çentik oluşabilir
Bu durumu düzeltmek için bir fitil iğnesi alınız ve çentiğe birkaç defa batırınız
Mumu daha önceki ısıtma derecenizde yeniden ısıtınız ve çentiği yeniden doldurunuz
Buna "çentik doldurma" adı verilmektedir
Mumu
bir saatin ardından yarım saat daha soğumaya bırakınız
Eğer gerekirse
düz bir seviye elde eden dek mumun çentiklerini tekrar doldurunuz
Mum 6 veya 8 saat boyunca soğuduktan sonra ve kalıbın kenarlarından ayrılmaya başladığında onu kalıptan çıkarabilirsiniz
Küçülmesi için mumu yaklaşık 20 dakika boyunca buzdolabında tutunuz
Kalıp mührünü kalıbın altından çıkarınız ve gergi çubuğunu kullanarak mumu kalıptan çıkarınız
Gergi çubuğunu çıkarınız ve mumu ters çeviriniz
Fitili mumun alt kısmındaki yüzeyden kesiniz
Mumun alt kısmını düzeltmek için
içine folyo konmuş bir tepsiyi iyice ısıtınız Mumu sıcak folyonun üzerine koyunuz ve tabanı düzleşene dek birkaç saniye boyunca döndürünüz
Son olarak fitili üste 1/4 inç (yaklaşık 0
6 cm) kalacak şekilde kesiniz ve artık mumunuzu yakmaya hazırsınız
NOT: Eğer kap içinde bir mum yapıyorsanız bir tel göbek ve fitil desteği kullanınız
Kabın ½ inçini (yaklaşık 1
27 cm) dolduracak kadar mum dökerek onu kabın alt kısmına sabitleyiniz
Mum kuruduğunda fitilin ucunu bir gergi çubuğunun etrafına sarınız ve çubuğu kabın üzerine bırakınız
Fitili gergin hale getiriniz ve ortalayınız
Kabı mumla doldurunuz ve yukarıda belirtildiği şekilde çentikleri gideriniz
Daldırma Mumlar Yapmak
Bu tarifle 10 x 3/4 inçlik (yaklaşık 25x1
9 cm) altı tane ince mum yapılmaktadır
İhtiyaç duyacağınız malzemeler:
4 poundluk (yaklaşık 1
8kg) balmumu
Üç tane 24 inç (yaklaşık 61 cm) boyunda düz örgülü 2/0 fitil
Bir kuruma rafı
Bir panoya ikişer çivi çakarak veya iki sandalye arasına bir geçme veya çıta koyarak bir kurutma rafı yapabilirsiniz
İki katlı tencerenin alt kısmına 12-inçlik (yaklaşık 30
5 cm) bir daldırma kutusu koyunuz ve orta ateşte ısıtınız
Mumu 160° F e kadar ısıtınız
Mumlarınızı çifter çifter daldırmaya başlamak için bir fitili üç parmağınızın üzerine sarınız ve yanlarının eşit şekilde ve serbest bir biçimde sarkmasını sağlayınız
10 1/2 inçlik (yaklaşık 27 cm) fitili mumun içine daldırınız ve 10 saniye boyunca böyle tutunuz
Fitili çıkarınız ve bir kurutma rafının üzerine koyunuz
Bu
fitili hazırlayacaktır ve muma ilk tabakayı ekleyecektir
Diğer iki fitili tıpkı birinci gibi daldırınız
160° F lık sabit ısıyı korumak için termometreyi sık sık kontrol ediniz
Yeniden ilk çiftle başlayınız ve 10 inçlik (yaklaşık 25 cm) bir mum yapmak için sadece 10 inçlik fitili (yaklaşık 25 cm) daldırınız
Aynı işlemi diğer iki çift için de tekrarlayınız ve her seferinde kuruma rafının üzerine koyunuz
Daldırmalar arasındaki ideal kuruma süresi çalıştığınız odanın sıcaklığına bağlı olarak değişmektedir
Oda ne kadar soğuksa kuruma süresi de o kadar kısadır
En iyi sonucu almak için
mumları
bir önceki tabaka hala yapışkanken daldırınız
Çapları 3/4 inç (yaklaşık 1
9 cm) olana dek mumları daldırmaya devam ediniz (yaklaşık 30 daldırma) ve sonra bir kez daha daldırınız
Muma pürüzsüz
temiz bir son kat vermek için mum sıcaklığını 180° F a çıkarınız
Her mum çiftini yaklaşık 3 saniye boyunca daldırınız
Mumların 4 dakika kurumasına izin veriniz
Parmak izi bırakmamak için mumu parafinli kağıtla tutunuz
Keskin bir bıçakla mumların altını düzleyiniz
Mumları kuruma rafına geri koyunuz ve birkaç saat veya gece boyunca kurumaya bırakınız
Fitilleri 1/4 inç (yaklaşık 0
6 cm) kalacak şekilde kesiniz ve mumlarınız yanmaya hazır
Yuvarlak Mumlar Yapmak
Yuvarlak mumların yapılışı çok kolaydır
Aşağıdaki tarifle 8 x 7/8 inçlik (yaklaşık 20x2
2 cm) iki yuvarlak mum yapılabilir
İhtiyaç duyacağınız malzemeler:
8 x 16 inçlik (yaklaşık 20x40 cm) bir balmumu tabakası
10 inçlik (yaklaşık 25 cm) örgülü bir 2/0 fitil
Fitili hazırlamak için 1 ila 2 ons (yaklaşık 28-56gr) parafin mumu Fitili
kalıplı mumlar için açıklandığı şekilde hazırlayabilirsiniz
Bir cetvel ve bir bıçak kullanarak balmumu tabakasını
8 inlik (yaklaşık 20 cm) parçalar oluşturacak şekilde ikiye kesiniz
Mumu hafifçe yumuşatmak için bir saç kurutma makinesi kullanınız
Mumu çok fazla yumuşatmayınız
Fitili mumun kenarlarında birine bastırınız; her iki uçtan da 1 inçlik (yaklaşık 2
54 cm) fitil sarkmalıdır
Balmumunun ve parmaklarınızın arasına parafinli kağıt koyarak mumu sıkıca sarınız
Parafinli kağıdın araya sıkışmaması için onu da hareket ettiriniz
Mum tamamen sarıldığında
mumun kenarını muma bastırınız ve yapıştırınız
Mumu saç kurutma makinesi ile kurutmanız gerekebilir
Aynı işlemleri ikinci mum tabakası için de tekrarlayınız
Fitilleri 1/4 inç (yaklaşık 0
6 cm) kalacak şekilde kesiniz ve mumlarınız yanmaya hazır
İPUÇLARI:
Mum yapımı eğlenceli olsa da her zaman başarılı sonuçlar elde edemeyebilirsiniz
İşlemlerin daha kolay olması için aşağıdaki ipuçlarını aklınızda tutmanızda fayda olacaktır
Unutmamanızı önereceğimiz bir nokta da şu; eğer elde ettiğiniz üründen memnun kalmazsanız ya da hakikaten bir facia yarattıysanız
eritip tekrar başlayabilirsiniz
Yine de çirkin bir mum da diğerleri kadar iyi ışık verip
uzun süreli yanabilecektir
Balmumunun Eritilmesi:
Her zaman çiftli kaynatıcı kullanıp
balmumunu ateşin üstünde bir kutuda
sıcak suyun üstünde eritin
Balmumunu ve boya maddelerini karıştırmak için önce balmumunu eritin
sonra boyayı ilave edin
Balmumunun ısısını kontrol için termometre kullanın
Fitilin Yapılması:
Balmumu kaynamadan fitili katmak gerekli
Yaklaşık beş dakika boyunca fitili balmumuna daldırın ve tutun
Dümdüz çekin
sertleşinceye kadar düz durmasını sağlayın
Genel Uyarılar
ASLA BALMUMUNU PİS SU BORULARINA DÖKMEYİN!!!
Kullanılmayan balmumunu temiz tutun ki kirli ve tozlu mumlarınız olmasın
Eğer balmumu tütmeye başlarsa
altını kısın fakat sakın dokunmayın
Eğer balmumu alev alırsa
alevleri bir kapak yardımıyla yavaşlatın
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul