06-23-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kaliteli sir ağda nasıl anlaşılır, Kartuş Ağda, Kısacası kaliteli bir sir ağda, Konse
Kaliteli sir ağda nasıl anlaşılır?

Sir ağda çam ağaçlarından toplanan reçinelerin, bitkisel maddeler ve yağlar ile karıştırılarak bir takım işlemlerden geçmesi ile elde edilen doğal ağdadır
Reçinenin sir ağdaya dönüşmesi
1 Etap: Reçine işlenerek Collofonium elde edilir
Collofonium daha çok tutkal ve sanayide kullanılmaktadır Birde bazı yerli ağda üreticileri Glyceryl Rosinate pahalı olduğu için daha ucuz olan Collofoniumdan ağda yapmaktadır
2 Etap: olan Collofoniumdan Glyceryl Rosinate elde etmek ciddi bir teknoloji gerektirir
Uzak doğuda üretilen Glyceryl Rosinate ile Avrupa da üretilen Glyceryl Rosinate arasında sir ağdanın en önemli özelliği olan viscosite (yapışkanlık oranı) ön plana çıkar Başka bir değişle uzak doğu ülkelerindeki esterifikasyon (Collofoniumun Glyceryl Rosinate haline getirilmesi işlemi) teknoloji eksikliği yüzünden hiçbir zaman Avrupadaki Glyceryl Rosinate kadar kaliteli olmamaktadır
Glyceryl Rosinate ilaç ve sakız sanayinde kullanılabilecek kadar kaliteli bir hammaddedir
Bu genel tanımlama kartuş ve konserve ağdalar için geçerlidir
Konserve Ağda

Konserve ağdanın sürülmesi spatula yardımıyla yapılmaktadır Spatula ile kalın sürülen ağdaların uygulaması daha zordur ve daha çabuk biter Sir ağda ne kadar ince sürülürse o kadar verimli ağda uygulaması yapılır
Kartuş Ağda

Ancak kartuş ağdalar vücuda bir film şeridi gibi sürülmesi için Cera Alba(balmumu) ve Cera Microcristallina kullanılması şarttır Bu iki ürün kartuş ağdanın çok ince bir tabaka olarak vücuda sürülmesine yardımcı olur
Kaliteli balmumu kullanılmayan kartuş ağdalarda vücuda sürülen film şeridinde ufak boşluklar oluşabileceğinden sir ağda yapılan bölgelerde kıl kırılması gibi problemlere neden olabilir
Kartuş Plastiği
Kartuş ağdanın içeriği haricinde dışında bulunan plastiğin ve kapak yapısının hammaddenin de kaliteli plastikten yapılması gerekmektedir Bilindiği gibi hurda plastikten yapılan ürünler insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit etmektedir
Kısacası kaliteli bir sir ağda;
1-Kolay ve ince sürülür
2-Ciltte hemen donmaz
3-Cilde değil tüye yapışır
4-Kılı kırmaz
5- Sürdüğümüz yere hiç boşluk bırakmadan bir tabaka halinde sürülür
6-Ağda bezini çektikten sonra cildi tahriş etmez
Daha fazla bilgi için Tanaçan’ın merkezinde verilen sertifikalı eğitim programına katılabilirsiniz
Sir ağda alırken nelere dikkat edilmeli?
√ Sir ağda çeşidine karar verirken bölge hassasiyetine dikkat etmemiz gerekir
√ Sir ağdalar içerdikleri pudra miktarına göre pudrasız, az(ince) pudralı, çok (kalın) pudralı olmak üzere 3 çeşittir
√ Bölge hassasiyet derecesine göre pudralı ağdalar tercih edilmelidir Eğer ince pudralı/pudrasız ağda tercih edilmişse altına bol miktarda pudralama yapılmalıdır
Ağda uygulanacak bölgenin düz veya kıvrımlı olmasına göre de kartuş sistem veya konserve sistem tercih edilir Geniş ve düz yüzeylerde bacak, kol, sırt gibi kartuş sistem, daha kıvrımlı ve hassas bölgeler de kol altı, yüz, bikini bölgelerde ise konserve sistem tercih edilmelidir
Kartuş sistemde uygulanacak bölgenin kıvrımına, darlığına göre bıyık, kaş üstü bölgeleri için mini başlık, yüz, bikini bölgesinde ise küçük başlık tercih edilmelidir
Bu noktalara dikkat ettikten sonra renk ve koku olarak beğendiğiniz sir ağdayı kullanabilirsiniz
|
|
|