Yalnız Mesajı Göster

Hüseyin İnan Kimdir ? Hüseyin İnan - Hüseyin İnan Hakkında

Eski 06-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hüseyin İnan Kimdir ? Hüseyin İnan - Hüseyin İnan Hakkında

İkinci yakalanışı ve idamı

Hüseyin İnan serbest kalmasını takiben yeniden Ankara'ya döndüğünde kafasındaki kır gerillası fikri iyice berraklaşır Benzeri düşünceler taşıyan ve aynı eylem çizgisini benimseyen, başlarında Deniz Gezmiş’in yer aldığı İstanbul grubuyla bir araya gelerek THKO'yu kurma kararı alırlar Bu karar üzerine Deniz Gezmiş, son kez ayrıldığı İstanbul'dan, Ankara'ya gelir
Deniz Gezmiş, Sinan Cemgil ve Cihan Alptekin'in de kuruluşunda yer aldığı THKO'nun öncü teorisyeni olur Bu, diğerleri tarafından lider olarak kabul edilmesini beraberinde getirir Sadece teorisyenlikle sınırlı kalmaz ve THKO'nun tüm silahlı eylemlerinin bizzat içerisinde yer alır 29 Aralık 1970'de,4 Dev-Genç üyelerinden İlker Mansuroğlu'nun öldürülmesi üzerine, THKO'nun örgüt olarak ilk kez ismini kullandığı Kavaklıdere Polis Karakolu'nun kurşunlanması, 1 Ocak 1971'de Türkiye İş Bankası Emek Şubesi soygunu, Amerikan askeri tesislerinin basılarak önce bir, daha sonra dört Amerikalı askerin kaçırılması eylemlerinde bulunur
23 Mart 1971'de Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde düştükleri pusuda THKO'lu bir diğer militan, Mehmet Nakipoğlu'yla beraber yakalanır
Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan'la Ankara 1 No’lu Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi tarafından 9 Kasım 1971'de idam'a mahkum olur İdamlarin önlenmesi için gerek Meclis'te, gerek kamuoyunda ve gerekse örgüt arkadaşları tarafından çeşitli girişimlerde bulunulmasına rağmen Yusuf Aslan ve Deniz Gezmiş'le birlikte 6 Mayıs 1972'de asılarak idam edildi Son sözleri ; "Ben şahsi hiçbir çıkar gözetmeden halkımın mutluluğu ve bağımsızlığı için savaştım Bu bayrağı bu ana kadar şerefle taşıdım Bundan sonra bu bayrağı Türkiye halkına emanet ediyorum Yaşasın işçiler, köylüler ve yaşasın devrimciler Kahrolsun faşizm!" Sehpa'ya vurup, kendini infaz etmiştir
Mezarı, Ankara/Karşıyaka Mezarlığının L/17 parselinde bulunmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla